Loketské podhradí rozezní kapela Jethro Tull. Koncert bude jedním z vrcholů letošní sezony

5. květen 2022 10:35

Jedním z vrcholů letošní sezony pod širým nebem v loketském amfiteátru bude koncert britské skupiny Jethro Tull na začátku července. Hard-folk rocková kapela je spojována hlavně s jejím frontmanem Ianem Andersonem, flétnistou, zpěvákem a kytaristou.

Po osmi letech vydala nové album s názvem The Zealot Gene. Kapela nepřijíždí poprvé, v Lokti už udělala fanouškům radost několikrát. „Je to už popáté, ale nejde o samozřejmost,“ připomněl promotér Vladimír Suchan z pořádající agentury Vlny. Neuvěřitelné se zdá být také to, že hraje od roku 1967. A nějaký čas jí trvalo, než se prosadila.

„V únoru 1968 jsme měli mnoho různých jmen, která se obvykle měnila každý týden, protože jsme byli tak špatní, že jsme museli předstírat, že jsme nějaká nová kapela, abychom se mohli znovu zarezervovat v klubech, kde jsme toužili najít slávu a bohatství,“ uvedl na svém webu čtyřiasedmdesátiletý Ian Anderson.

„Náš agent, který vystudoval historii na vysoké škole, přišel se jménem Jethro Tull (anglický zemědělský průkopník z 18. století, který vynalezl secí stroj). Tak se jmenovala kapela během týdne, kdy nám slavný londýnský Marquee Club nabídl čtvrteční večerní pobyt. Takže se to zaseklo. Je příliš pozdě na změnu? Myslel jsem si to,“ dodal ke vzniku názvu kapely Anderson.

Pod loketský hrad dorazí muzikanti a lidé okolo nich poměrně nalehko. Žádné kamiony s technikou tam nebudou. „Ian Anderson si přiveze své flétny, kterých má několik, o celý tým deseti lidí se postaráme se vším všudy, od ubytování přes ozvučení a zajištění aparatury, cateringu, ubytování a podobně. Muzikanti přiletí jen se svými nástroji a malými doplňky,“ poznamenal Suchan.

Koncert uvede Flamengo Reunion Session, který zahraje přelomové album tuzemského rocku – legendární Kuře v hodinkách. Loketský koncert začne 4. 7. od 19 hodin.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio