Dovolená

Nejkrásnější pláže světa pro letošní rok. Svého zástupce má i Evropa

Čistý písek, zářivá modř moře i nebe. To jsou nejkrásnější pláže světa pro rok 2022. / Depositphotos
Turistický portál TripAdvisor zveřejnil seznam nejlepších pláží pro rok 2022. Z top desítky se hned tři pláže nacházejí v Brazílii. Evropa v ní má pouze jednoho zástupce. A kde hledat další nejlepší pláže světa?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

05. května 2022   |   12:33

Čistý písek, zářivá modř moře i nebe a skvělé doplňkové služby jako plážové bary či luxusní ubytování. To vše nabízejí pláže, které turistický portál Trip-Advisor vyhodnotil jako nejlepší na světě a jejichž návštěvu v roce 2022 vřele doporučuje. Z top desítky pláží jednoznačně dominují ty jihoamerické, konkrétně brazilské.

Top deset nejkrásnějších pláží pro rok 2022

„Brazílie je jedinou zemí, která se v žebříčku objevuje více než jednou, přičemž v něm boduje hned třikrát,“ píše stanice CNN. Podle seznamu se nejlepší pláže světa nachází převážně v Jižní a Střední Americe. Evropa má v top desítce naopak pouze jediného zástupce, pláž v Itálii Spiaggia dei Conigli, která se nachází na ostrově Lampedusa ve Středozemním moři.

Deset nejlepší pláží pro rok 2022

1. Grace Bay Beach v Karibiku

Souostroví Turks a Caicos leží v Karibiku a je součástí širšího celku bahamských ostrovů. Samotná pláž se pak nachází na ostrůvku Providenciales, konkrétně v jeho severovýchodní části. "Grace Bay získala do konce loňského roku celkem 7200 hodnocení, z nichž devadesát procent recenzentů pláži přidělilo pět hvězdiček, což je nejvyšší možný počet,“ uvedla společnost TripAdvisor v tiskovém prohlášení k novému žebříčku.

Těšit se tu můžete z přenádherné osmikilometrové pláže, lemované skalnatou divočinou porostlou kaktusy. V moři tu nechybí korálové útesy. 

2. Varadero Beach, Kuba

Není možné, abyste odjeli z Kuby, aniž byste navštívili alespoň jednu z nejkrásnějších kubánských pláží. Nejvyhlášenějším a nejrozsáhlejším kubánským letoviskem je notoricky známé Varadero, rozprostírající se na poloostrově Hicacos necelých 140 km od hlavního města Havany. Fenomenální pláž je vlastně souborem šesti pláží a dlouhodobě patří k nejvyhlášenějším lokalitám celého ostrova. Údajně se můžete těšit na nejvíc modrou vodu, jakou kdy uvidíte. Díky průzračným vodám a teplým paprskům tropického slunce je doslova rájem pro všechny milovníky koupání, opalování a mnoha dalších vodních radovánek.

3. Turquoise Bay, Austrálie

Turisté ohodnotili pláž jako ideální místo pro šnorchlování. Osvěží vás tu křišťálově průzračná voda a plavání v blízkosti korálových útesů. Ovšem i krása umí být nebezpečná, proudy při pobřeží totiž umí být zrádné.

4. Quarta Praia, Brazílie

Kouzlo brazilské Quarta Praia na ostrově Tinharé v Brazílii tkví v její nenápadnosti. Je vcelku malá, skrytá a také mnohem tišší než okolní pláže. Její hluboká zátoka nabízí hned několik mělkých lagun, které lemují korálové útesy. V žebříčku serveru Traipadvisor se letos objevila na čtvrtém místě. Lidé ocenili zejména teplotu vody a v okolí je navíc široký výběr hotelů. 

5. Eagle Beach, ostrov Aruba

Pláž patří k těm nejkrásnějším, které malinký ostrůvek v Karibiku nabízí. Ve výběru těch nejlepších pláží celého světa se objevuje pravidelně. Ohromí vás bílým pískem, neinvazivní zástavbou resortů, čistotou i svou šířkou. Jen pozor, nudismus tu netrpí. Turistům se líbí, že pláž působí "nekonečně", voda je čistá a vstup do ní pohodlný, bez obavy z odření nohou o skály či kameny

6. Radhanagar Beach, Indie

Návštěvníci pláže Radhanagar Beach na ostrově Havelock dali skvělá hodnocení za čistou vodu, hezké prostředí (pláž lemuje les mangovníků) a ocenili, že hloubka je daleko od pobřeží poměrně malá. Pláž je dokonale skrytá před vnějším světem a je doslova posetá palmami. Turisté si zde mohou užít klidnou atmosféru uprostřed téměř nedotčené přírody.

7. Baia do Sancho, Brazílie

Pláž Baia do Sancho na souostroví Fernando de Noronha v Brazílii okouzlila recenzenty svými výhledy i tím, že jde o zajímavé odlehlé místo. Pozor, tato pláž rozhodně není pro každého. Na pláž samotnou musíte sestoupit po dlouhém žebříku a schůdcích mezi skalami. Za to se vám pláž odmění skvělým zážitkem.

8. Trunk Bay Beach, Panenské ostrovy

Na osmé příčce se nachází pláž Trunk Bay. Je vůbec tou nejmenší pláží Panenských ostrovů. Nemá ani čtvrt míle, a přitom je jedinou na ostrově St. John, kde se za vstup platí.

A drží ještě jedno prvenství. Je vůbec tou nejfotografovanější pláží Karibiku. Návštěvníky na této pláži okouzlily západy slunce i blízkost ke zvířatům, při šnorchlování lze spatřit například želvy.

9. Baía dos Golfinhos, Brazílie

Jak už samotný název pláže napovídá, že je plná delfínů a podle recenzentů je setkání s těmito zvířaty při návštěvě pláže téměř jisté. Těšit se můžete na klidnou vodu, písčité břehy, smaragdovou zeleň na pobřeží a na dohled od vás ve vodě skotačící delfíny. Cestu na pláž si ale dobře naplánujte. Je to jediná pláž v okolí, která je přístupná pouze za odlivu.

10. Spiaggia dei Conigli, Itálie

Desátá příčka v přehledu nejlepších pláží světa pro rok 2022 a jediný reprezentant Evropy. Kdo však někdy navštívil pláž Spiaggia dei Conigli (v překladu to znamená Pláž králíků), není překvapen. Je opravdu nádherná. Pláž se nachází na ostrově Lampedusa ve Středozemním moři. A čím okouzlil návštěvníky? Jednoznačně průzračnou vodou a čistým bílým pískem.

Zdroj: tripadvisor.com, cnn.com.

Další zajímavé články
Reklama