Multikulturní týden a jeho pocovidový restart: Začne na Příhrádku, skončí u zdymadla

5. květen 2022

Chybí vám setkávání s lidmi a rádi poznáváte něco cizího? V Pardubicích si přijdete na své. Po dvouleté odmlce se vrací na scénu festival různých kultur. Potrvá od pátku 6. do středy 11. května.

„Akce chce propojit komunity cizinců a Čechů. Dlouhodobě podporuje vzájemná setkávání a buduje nová přátelství, nové vztahy. O to nám jde. Hlásí se nám další účinkující, kteří se už nevejdou do programu, ale směřujeme je s výhledem na příští ročník,“ říká jedna z organizátorek 11. ročníku Multikulturního týdne Ivona Baklíková.

Po práci třeba na louku

Festival zahájí páteční odpolední program na Příhrádku. „Chystáme slet nejrůznějších tanečních a hudebních vystoupení. Otevřou se i výtvarné dílny s tématikou Bavorska a Mexika, stánky s produkty z Mexika, kávou z Kolumbie, českým ciderem, francouzskými, ukrajinskými a mongolskými pochutinami,“ láká další organizátorka Andrea Pavlíková.

Pro rodiny s dětmi bude připravený program na louce a příznivcům fairtrade nabídne projekt Colores Mexico besedu o tradičním tkaní, tedy součásti mexického kulturního dědictví.

Multikulturní týden v Pardubicích seznamuje návštěvníky s typickými jídly cizích zemí

Sobotní odpoledne a večer patří hlavně hudbě a tanci. Taneční workshopy tradičního mongolského tance, swingu a afropopu i závěrečné vystoupení taneční školy Flamenco Pardubice rozhýbou Divadlo Exil.

Romská neděle

Nedělní program ocení sportovci díky volejbalovému turnaji, ale i děti, které baví tvořit v dílnách Galerie města Pardubic (GAMPA). Zájemce o romskou kulturu čeká autorské čtení se spisovatelkami Ivetou Kokyovou, Evou Danišovou a Magdou Gáborovou i projekce dokumentu Jak jsem se stala partyzánkou následovaná on-line debatou s režisérkou filmu Verou Lackovou.

Pondělní program obohatí studentská konference SOCIOCON a diskuzní program s podnikateli z řad cizinců ve spolupráci s P-PINK. V úterý zvou studenti pardubické univerzity mateřské a základní školy i širokou veřejnost na svůj program Letem světem před Dopravní fakultou. Podvečer osloví diváky studentským dokumentem Ondřeje Valchaře Kde domov můj? na téma odsunu Němců na Broumovsku. Promítat se má v Knihovním centru U Vokolků na Příhrádku.

Na Multikulturní týden pozvaly Andrea Pavlíková a Ivona Baklíková

Festival vyvrcholí ve středu u zdymadla na EUFORIA STAGE. Půjde o několikahodinový maraton hudby kapel, soutěží, besed a informací o blížícím se předsednictví Česka v Radě Evropské unie.

Ukrajina?

Pořadatelé samozřejmě chtěli do festivalu zahrnout i ukrajinský program. „Kromě všech ostatních zemí má taky Ukrajina prostor. Hned během zahájení budou ukrajinští prodejci představovat tradiční kuchyni, výšivky a další věci spojené s jejich kulturou. Budeme mít i ukrajinské hudební vystoupení. Součástí je taky výstava válečného reportéra Tomáše Vlacha v Divadle Exil, která příští týden končí,“ doplňuje Ivona Baklíková.

Doprovodný program festivalu zahrnuje třeba výstavu v Turistickém informačním centru Pardubice Světlo písma od Bulharského kulturního institutu, soutěžní on-line kvíz na téma partnerství měst Pardubice a bavorského Selbu anebo kreativní soutěž pro děti a mládež ve spolupráci s Francouzskou aliancí Pardubice.

Další informace nabízejí webové stránky Multikulturního týdne v několika jazykových mutacích.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.