Vymazlený Author Šela Maraton pojede kompletní domácí špička

Není to republikový šampionát nebo pohárová zastávka, ani závod se speciálními prize money. Přesto chce jet Author Šela Maraton snad každý, kdo může…

Autor: Jakub Jirků, Jan Němec
Foto: Jaroslav Svoboda, Jan Němec
Vymazlený Author Šela Maraton pojede kompletní domácí špička

 
Bikeři se na hrad Helfštýn vrací po roční přestávce. Komplikace v loňském roce organizátorům v čele s Alešem Procházkou znemožnily závod uskutečnit. Letošní 22. ročník se vrací k tradičnímu termínu na počátku května (7. 5. 2022), o všech novinkách letošní Šely jsme psali zde. Nejdůležitější je, že trasa zůstává zkrácena na 79 kilometrů, ale vyhýbá se nudným přejezdům. Maximální zábavnost zaručena! Dobrovolníci už navíc lesy na jižním okraji Moravské brány pročesali, vybrali klacíky, posekali trávu, a tak se jezdcům dostane podobného zážitku, jako když běžkař najede na čerstvě upravený manžestr. I proto si Author Šela Marathon vybrala kompletní domácí maratonská špička jako svůj víkendový program. Pojďme se podívat, na koho se můžeme těšit.

 

Muži Elite

Začněme největším favoritem, kterým bude maratonská jednička Martin Stošek (Canyon Northwave). Se sestavou přijede i ještě vloni vrcholný silničář Petr Vakoč, který vyléčil zlomeninu klíční kosti a čeká ho v jeho nové maratónské kariéře premiéra. Bude zajímavé sledovat, jak si vítěz Brabantského šípu poradí s technickou tratí. Nebude chybět kapitán formace Kristián Hynek, ten ale jen v roli manažera. "Bohužel moje pracovní vytížení mi nedovoluje trénovat tak, abych s klukama držel tempo," přiznává Kristián, jemuž se na Helfštýně nepodařilo nikdy zvítězit.

Martin Stošek - vítěz dvacátého ročníku Author Šela Marathonu

I tým Česká spořitelna Accolade najede pod Helfštýn v plné palbě. Jaroslav Kuhlavý ohlásil, že letos obkroutí poslední sezonu, a tak by se jistě rád loučil pěknými výsledky. Šelu vyhrál v letech 2005 a 2012. S ním přijedou i další kandidáti minimálně na bednu: Marek Rauchfuss, Matouš Ulman a Tomáš Višňovský. Všichni se zdají být v kondici. Spořínci mají dovalit hned z týmové soustředění na Mallorce.

Formaci D2 Mont Merida povede mistr republiky v maratonu Jan Strož. K němu se přidají vesměs mladíci Filip Rydval, Lubomír Petruš a sourozenci Hníkovi. Chybět nebude ani dvojnásobný vítěz závodu Filip Adel (Superior Team). V individuální kategorii zmiňme Adelova parťáka Jana Jobánka, který má na kontě také dvě výhry, poslední z roku 2011.

 

Ženy elite

Po odskočení si do endura se k „chrtím“ závodům částečně vrací Barbora Průdková (Multicraft MTB team). Zajímavou maratonkyní je Nikol Flašarová, vítězka dvoukila na Salzkammergut Trophy 2021 a nejvýše postavená Češka v XCM rankingu UCI. Jede i slovenská legendární bajkerka, trojnásobná olympionička Janka Keseg Števková (Outsiterz by PartnersgroupSK), která má ve svém bohatém palmares i 6. místo na Cape Epic 2022.

 

Dvojice – závod osobností

Pořadatelé vrací dvojitou dávku radosti. Závody dvojic nabývají na popularitě, protože přinášejí další dimenzi cyklistiky – nutnost si vyhovět a účinně spolupracovat.

Na kolo se vrací Pavel Boudný, který po konci kariéry v roce 2020 sváděl boj sám se sebou a s návratem do normálního života. Teď je natolik v pořádku, že si trasu střihne jako hobbík. Bez závodního stresu pojede dvojičky i Tomáš Paprstka. Na startu se objeví i vítěz ročníku 2002 Ondřej Fojtík, který proslul na extrémní variantě Salzkammergut Trophy. Velmi prestižní závod ovládl roku 2012.

Pavel Boudný a Jan Strož budou na startu stát i letos. Tentokrát však každý v jiném dresu a s jinými ambicemi...

Startovní listina tedy čítá učiněný babylon současné špičky i pánů minulého desetiletí. Celkově se do závodu zatím zapsalo téměř osm stovek jezdců. Pokud se chcete k nim přidat, stále je možnost přihlášek - registrujte se do systému a přihlášku pak zaplatíte na místě v kanceláři závodu. Letos se celý závodní cirkus přesune přímo na louku pod hradem, hlavní závod na 79 km startuje v sobotu 7. 5. 2022. 9:00 hod.

Více informací zde www.selasport.cz

Přečteno - 6165x Tagy: šela author šela marathon
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyAuthor Šela Marathon 2024 přesně za měsíc. Bude to finální rozlučka
    Author Šela Marathon 2024 přesně za měsíc. Bude to finální rozlučka
  2. Ostatní závodyČeští bikemaratonští solitéři. Šela Marathon
    Čeští bikemaratonští solitéři. Šela Marathon
  3. Ostatní závodyAuthor Šela Marathon se vrací v plné parádě
    Author Šela Marathon se vrací v plné parádě
  4. Ostatní závodyAuthor Šela Marathon 2021 nebude. Bez závodníků to nejde, říká ředitel Procházka
    Author Šela Marathon 2021 nebude. Bez závodníků to nejde, říká ředitel Procházka
  5. ZávodyFotogalerie: Author Šela Marathon 2020
    Fotogalerie: Author Šela Marathon 2020
  6. Ostatní závodyPodzimní verzi Author Šela Marathonu vyhrál Adel, Čábelická též nezaváhala
    Podzimní verzi Author Šela Marathonu vyhrál Adel, Čábelická též nezaváhala

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744