Měl Hitler židovskou krev?

hitler dite
6.5.2022 06:02
Počátkem prvního týdne v květnu vypukl mezi Izraelem a Ruskem bizarní a vážný diplomatický spor plný vrcholné rétoriky, když ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Adolf Hitler má „židovskou krev“. Izrael požaduje oficiální omluvu a stažení prohlášení,

Všechno začalo během rozhovoru, který Lavrov poskytl 1. května italské televizi, ale který se rychle dostal na první stránky mezinárodním tisku. Když byl dotázán na zdůvodnění denacifikace na Ukrajině, kterou Kreml požaduje, Lavrov se pokusil odrazit otázku následovně:

„Pokud jde o Zelenského argument, jaký druh nacifikace můžeme mít, když jsem Žid, tak jestli si dobře pamatuji, a možná se mýlím, Hitler měl také židovskou krev… To vůbec nic neznamená.“

Moskva je pobouřena tím, že západní média a politici už léta roztleskávají krajně pravicové nacionalistické skupiny na Ukrajině, které jsou uznávány jako neonacistické, a že přehlížejí všechny důkazy, které jim o zločinech ukrajinských fašistů Rusko předkládá.

"Dlouho jsme naslouchali moudrým židovským lidem, kteří říkali, že nejzběsilejší antisemité bývají Židé,“ dodal ruský ministr zahraničí. „Neexistuje rodina bez monstra."

Izrael v pondělí 2. května rychle předvolal ruského velvyslance a požadoval omluvu za výroky. Izraelský ministr zahraničí Lapi označil Lavrovovy poznámky za „neodpustitelné a pobuřující prohlášení a také za strašnou historickou chybu. “Spor se dostal až do kanceláře premiéra Bennetta, který Lavrovovy výroky označil za „lži“.

Zdroj tohoto příběhu pramení z doložené skutečnosti: Hitlerův otec se narodil mimo manželství a Hitlerův dědeček nebyl nikdy odhalen. To otevřelo možnost, že Hitlerův dědeček byl Žid – a Hitler sám byl z jedné čtvrtiny Žid. (V židovské tradici v té době však židovství pocházelo z mateřské linie.)

V roce 1953 byly zveřejněny paměti Hitlerova osobního právníka Hanse Franka, sedm let poté, co byl popraven během norimberského procesu za zločiny spáchané v době, kdy stál v čele vlády nacisty okupovaného Polska.

V knize „In the Face of the Gallows“ Frank napsal, že Hitlerova babička z otcovy strany, Maria Anna Schicklgruber, porodila v roce 1837 Hitlerova otce Aloise, když pracovala jako kuchařka pro židovskou rodinu v Grazu v Rakousku. Žádný otec nebyl původně uveden v Aloisových křestních dokumentech, které zaznamenaly jeho narození jako „nelegitimní“.

Frank nicméně tvrdil, že dopisy vyměňované mezi Hitlerovou babičkou a židovskou rodinou – známou jako Frankenberger – ukazují, že rodinný příslušník, pravděpodobně 19letý syn, oplodnil Hitlerovu babičku. Aby zabránila společenskému skandálu, židovská rodina platila výživné na Aloise až do jeho čtrnáctých narozenin, jak tehdy bylo právní povinností. Většina historiků soudí, že Frankův popis je plný chyb a je stěží uvěřitelný.

Když bylo Aloisovi 5 let, jeho matka se provdala za muže jménem Johann Georg Hiedler. Po jeho smrti Alois přesvědčil faráře, aby pozměnil záznamy o křtu a zapsal jako jeho otce Johanna Georga Hiedlera. Z neznámých důvodů bylo příjmení v oficiálních záznamech uvedeno jako Hitler.

Otvírá se staronová aféra, o které bylo napsán bezpočet rozporuplných pojednání a knih. Nicméně je hodná sledování už pro její případný nežádoucí politický dopad na rusko-izraelské vztahy v této těžké hodině Evropy.

 

Foto: Hitler v dětství

 

 

Pozn.: Prezident Putin se za slova ministra Lavrova izraleskému premiérovi Bennettovi omluvil. Omluva byla přijata.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.