10 blockbusterů, které uvidíme v létě v kinech

Foto: Černý telefon (Universal Pictures), Thor: Láska jako hrom (Marvel), Jurský svět: Nadvláda (Universal Pictures)

V letním přehledu filmových blockbusterů nechybí Tom Cruise ve stíhačce, dinosauří nadvláda v lidském světě ani Chris Hemsworth a jeho Mjölnir. Představujeme hned deset snímků, na které můžete v létě vyrazit do kina.

Top Gun: Maverick

Režie: Joseph Kosinski
Hrají: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Jon Hamm, Val Kilmer
Očekávání: Adrenalinová jízda, kterou umocní hudba Hanse Zimmera

Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) k smrti rád pilotuje stíhačky. Dokonce tak, že se už přes třicet let úspěšně brání povýšení ve strukturách amerického letectva, protože to by ho z kokpitu vyhnalo do vyhřáté kanceláře. Maverick byl navíc vždycky magnetem na průšvihy, což se s armádní kariérou taky docela vylučuje. (v kinech od 26. května)

Jurský svět: Nadvláda

Režie: Colin Trevorrow
Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum
Očekávání: Vyvrcholení dvou jurských ság, nostalgický návrat staré party

Už to jsou 4 roky, když byl ostrov Isla Nublar zničen a nyní po minulém incidentu žijí dinosauři společně s lidmi, z čehož se stává ekologická katastrofa. Owen Grady a Claire Dearingová musí společně se starou partou čelit této nadvládě. (v kinech od 9. června)

Rakeťák

Režie: Angus MacLane
Hrají: Chris Evans, Taika Waititi, Keke Palmer, James Brolin, Efren Ramirez
Očekávání: Poctivý návrat Buzze Rakeťáka, jeho „skutečný“ příběh

V tomto filmu se Buzz snaží napravit chybu, kvůli které se svou posádkou ztroskotal na nepřátelské planetě, a podniká svůj první zkušební let pro Hvězdné velitelství. Ten však neproběhne podle očekávání, protože místo toho skončí na cestě časem o 62 let do budoucnosti a nyní musí najít způsob, jak se vrátit domů. (v kinech od 16. června)

Černý telefon

Režie: Scott Derrickson
Hrají: Ethan Hawke, Mason Thames, Jeremy Davies, James Ransone
Očekávání: Další skvělý horor z dílny Scotta Derricksona (V moci ďábla, Sinister)

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. (v kinech od 23. června)

Elvis

Režie: Baz Luhrmann
Hrají: Austin Butler, Olivia DeJonge, Tom Hanks, Dacre Montgomery
Očekávání: Jeden z nejlepších filmů roku

Biografie jedné z největších ikon hudebního průmyslu – Elvise Presleyho. Film popisuje život a hudbu této legendy na pozadí komplikovaného 20letého vztahu s jeho manažerem Colonelem Tomem Parkerem od Presleyho začátků až po jeho hvězdnou slávu. (v kinech od 23. června)

Mimoni: Padouch přichází

Režie: Kyle Balda, Brad Ableson
Hrají: Pierre Coffin, Steve Carell, Lucy Lawless, Michelle Yeoh, Jean-Claude Van Damme
Očekávání: Snad nemají Mimoni to nejlepší už za sebou

V neutuchající touze najít toho největšího padoucha všech dob, aby mu mohli věrně sloužit, narazí Mimoni na malého nosatého černovlasého chlapce, který vyrůstá jen se svou německou matkou. Jmenuje se Gru a aniž to tuší, tohle setkání mu zásadně změní život. (v kinech od 30. června)

Thor: Láska jako hrom

Režie: Taika Waititi
Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Natalie Portman, Taika Waititi, Christian Bale, Chris Pratt
Očekávání: Ďábelský Christian Bale, nadprůměrná marvelovka

Thor se nachází na své nejtěžší životní cestě – k nalezení vnitřního míru. Jeho cestu za odpočinkem však přeruší galaktický zabiják Gorr the God Butcher, který usiluje o zánik bohů. Thor požádá Valkýru, Korga a svou ex-přítelkyni Jane Foster, která – k Thorovu překvapení – ovládá mocné kladivo Mjolnir stejně jako mocný Thor. (v kinech od 7. července)

Nene

Režie: Jordan Peele
Hrají: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Michael Wincott
Očekávání: Skvěle vygradovaný horor, který je zatím zahalen tajemstvím

Filmy talentovaného režiséra Jordana Peelea (Uteč, My) jsou vždy zahaleny tajemstvím. Jeho nejnovější počin není žádnou výjimkou, samotný režisér dokonce potvrdil jen jednu jedinou věc o svém snímku – půjde o mimozemskou invazi. Na diváka v kinech tak prý čeká jedno překvapení za druhým. (v kinech 21. července)

Bullet Train

Režie: David Leitch
Hrají: Brad Pitt, Joey King, Andrew Koji, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry
Očekávání: Krvavá akce ve stylu Johna Wicka

Snímek je natočen dle stejnojmenné předlohy, jejímž autorem je Kótaró Isaka. V proslulém japonském rychlostním vlaku na sebe narazí pět profesionálních nájemných vrahů při snaze naplnit své kontrakty. Hlavní hrdina se chce vzdát svého nebezpečného povolání, avšak tato situace mu to poněkud překazí. (v kinech od 28. července)

Bestie

Foto: Universal Pictures

Režie: Baltasar Kormákur
Hrají: Idris Elba, Sharlto Copley, Iyana Halley, Leah Jeffries
Očekávání: Drsný survival

Nedávno ovdovělý manžel se vrací do Jihoafrické republiky, kde se poprvé setkal se svou ženou, na dlouho plánovaný výlet se svými malými dcerami do rezervace, kterou spravuje starý rodinný přítel a biolog. Brzy je však začne pronásledovat zdivočelý lev. (v kinech od 11. srpna)