metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 22 °C

Čtvrtek 23. května 2024. Svátek má Vladimír

Radost z běhu se nesla nad Brněnskou přehradou. Na jejím břehu si závod ČEZ RunTour užily dvě tisícovky běžců

  10:01
Brno 8. května 2022 (PROTEXT) - Druhý letošní závod ČEZ RunTour zavedl běžce do malebného prostředí Brněnské přehrady. Na jejím břehu panovala pohodová atmosféra plná úsměvů a radosti z dosažených výkonů, které svým vítězstvím podtrhla dvojnásobná účastnice olympijských her.

Brněnská přehrada patří k nejpohodovějším rekreačním místům v Česku. V sobotu 7. května se ovšem nad její klidnou hladinou nejprve rozezněly známé melodie britské kapely Queen, po kterých následovalo hned několik startovních výstřelů. Dvě tisícovky běžců tu tentokrát nehledaly odpočinek, ale přišly si užít druhý letošní závod rodinného seriálu ČEZ RunTour.

Připravena pro ně byla krásná trať - start i cíl se nacházely v bezprostřední blízkosti přístaviště s jeho ikonickou jedenáctimetrovou bílou kotvou. Od brněnského symbolu naděje se elitní vytrvalci, výkonnostní sportovci, hobby běžci i začátečníci dostali přes dlážděnou přehradní hráz až do zelených parků ležících přímo na břehu brněnského moře.

Jako první se postavily na start stovky dětí, které si navzdory lehkému dešti užily populární Rákosníčkovy běhy na 500 a 1000 metrů. Po nich se závodníci postupně vydali na tří, pěti a desetikilometrovou trať.

Tříkilometrovou trať prolétl nejrychleji Erik Machů (09:23). Atlet Dukly Praha nejenže dokázal vylepšit své umístění z roku 2020, kdy si připsal druhé místo, ale svůj triumfální den ještě podtrhl vítězstvím na pětikilometrové trati (16:26)! Mezi ženami si s 3km tratí poradila nejrychleji Ulrike Schwalbe (11:35). Vynikající německá vytrvalkyně a triatlonistka se pak pokoušela o stejný double jako Erik Machů – v 5km závodě však obsadila druhé místo, když ji dokázala porazit Hana Jakubíčková (20:20).

Jak slíbil, tak učinil. I tak by se dalo shrnout vítězství talentovaného příbramského atleta Matěje Placatky (32:04), který zvítězil už na prvním 10km závodě této sezony ČEZ RunTour v Českých Budějovicích. "Tenhle seriál je moje srdcovka a vždycky se na něj rád vracím, proto mám v plánu i další závody," říkal už po svém vítězství na jihu Čech. V Brně byl ovšem jeho triumf velmi těsný - před svými soupeři zvítězil o pouhé tři vteřiny.

Desetikilometrový závod žen měl olympijský nádech. Jeho vítězkou se totiž stala Katarína Pejpková (36:41), která reprezentovala Slovensko v maratonu na olympijských hrách v Londýně a v Riu de Janeiru. Kromě toho je běžkyně žijící v České republice držitelkou mnoha slovenských titulů i účastnicí světových šampionátů.

Radost z běhu, která pomáhá

Každý krok, který účastníci ČEZ RunTour udělali na břehu Brněnské přehrady, pomohl potřebným. Jako obvykle putuje padesát korun z každého startovného na konto Nadace Leontinka, která pomáhá nevidomým.

Účastníci zároveň měli možnost vyměnit své uběhnuté kilometry za body v aplikaci EPP - Pomáhej pohybem, ve které Skupina ČEZ vytvořila speciální projekt pro ČEZ RunTour. Za tyto body pak Nadace ČEZ pošle finanční prostředky na podporu sportování dětskému domovu Brno, Jílová. "I když byl tento projekt vytvořen speciálně pro brněnský závod, může jeho prostřednictvím podpořit děti každý běžec kdekoliv na světě. Stačí body za své aktivity věnovat dětskému domovu Brno, Jílová. Za tuto pomoc všem běžcům velice děkujeme," říká Nikola Gunišová, ředitelka seriálu ČEZ RunTour.

Příští závod se uskuteční 28. května v Ústí nad Labem. Chcete se na start postavit také? Registrujte se už dnes na www.run-tour.cz a zajistěte si své místo na startovní listině, protože s ČEZ RunTour #jeradostbezet.

O ČEZ RunTour:

ČEZ RunTour je největší a nejoblíbenější běžecký seriál osmi závodů pro hobíky, rodiny s dětmi a začátečníky. Na naše městské závody se běžci často a rádi vrací pro jejich přátelskou a pohodovou atmosféru, ale také pro unikátnost jednotlivých tratí. Ty jsou připraveny pro každého - 3, 5 a 10 kilometrů pro dospělé, 500 a 1000 metrů pro děti. Prostřednictvím ČEZ RunTour se navíc v rámci charity pomáhá tam, kde je to potřeba. Je radost běžet!

Více informací:

Nikola Gunišová - ředitelka seriálu

e-mail: nikola.gunisova@vmlyr.com

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

On-line nebo naživo? Mladí zažívají digitální únavu. Tu zaznamenali i lídři on-line seznamek

vydáno 23. května 2024  17:47

Bumble či Tinder patří mezi největší hráče na trhu seznamovacích aplikací. Tito lídři však v poslední době pocítili nečekaný úpadek zájmu mladých...  celý článek

Digitální gilotina. Hnutí volá po odpovědnosti za postoje a názory influencerů ve veřejném prostoru

vydáno 23. května 2024  11:00

Zatímco kvůli válkám nebo přírodním katastrofám část populace čelí hladomoru a nemocím, celebrity, influenceři a miliardáři navštěvují luxusní akce, jako...  celý článek

Fiakristům má v centru Prahy nadobro odzvonit. Bude z koní chutný salám?

vydáno 23. května 2024  4:37

Začalo to fotkou ležícího koně na dlažbě Staroměstského náměstí. A podle největších optimistů to možná, alespoň načas, skončí už dnes na mimořádném...  celý článek

Šéf festivalu Rock for People sní o Red Hot Chilli Peppers a System Of A Down

vydáno 20. května 2024  12:57

Michal Thomes dokázal z lokální akce vydupat mezinárodně uznávaný festival obřích rozměrů. Šéf festivalu Rock for People deníku Metro říká, že se letos...  celý článek