InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Pondělní zastavení s pohádkami tisíce a jedné noci

    pondělí 13.5 16:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna Za Parkem

  • Absolventský koncert

    pondělí 13.5 17:00 - ZUŠ - hrad, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obrazárna Špejchar otevřela výstavu obrazů píseckého rodáka Jiřího Řeřichy

Tvorbu malíř Jiřího Řeřichu přiblížili historik umění Jaromír Procházka (vpravo) a autorův přítel Michael Makovec. , Autor: Lucie Váchová

Tvorbu malíř Jiřího Řeřichu přiblížili historik umění Jaromír Procházka (vpravo) a autorův přítel Michael Makovec.     Autor: Lucie Váchová

ŽELEČ - Jihočeský malíř Jiří Řeřicha od soboty 7. května představuje patnáct let své tvorby v Obrazárně Špejchar v Želči. Na vernisáži výstavy nazvané Příboj slunce si nepřál sám promluvit, jeho práci proto přiblížil historik umění Jaromír Procházka a vzpomínky připojil také výtvarníkův dlouholetý přítel Michael Makovec.

 

„Tvorbu Jiřího Řeřichy po léta sleduji, ale nikdy jsem neměl příležitost uspořádat vernisáž jeho díla. Naše dnešní setkání je o to příjemnější, že mezi nás přijel historik umění Jaromír Procházka, který je znalcem práce autora dnešní výstavy," zmínil kurátor Pavel Šmidrkal.

Historik umění Procházka se s malířem Řeřichou znají jednačtyřicet let. „Seznámili jsme se v roce 1981 krátce poté, co Jirka absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění. Je bytostným figuralistou. Do českého výtvarného světa přináší kus sebe a přináší ho originálním způsobem. Mimo všechny tendenční proudy. Je to klasik české malby a rozhodně mu přísluší místo nejenom v regionální výtvarné kultuře," poznamenal Jaromír Procházka.

Malíř Jiří Řeřicha se už v první fázi po absolvování školy věnoval každodennosti, která ho obklopovala. „Čerpal motivy jednak z osobního života, ale velice rychle reagoval i na podněty, které přinášelo jeho okolí. Vystudoval střední keramickou školu v Bechyni a jeho zápas s hlínou se projevuje i v dílech malířských. Kromě toho je také vynikajícím kreslířem, ale i koloristou. Hodně pracuje se základními barvami, jako je modrá, žlutá červená, které v jeho díle převládají," dodal historik umění.

Malířův přítel Michael Makovec konstatoval, že jeho vystoupení vzniklo vlastně na základě nedorozumění. Potom zmizel do zákulisí, odkud si přinesl řadu rekvizit a také tahák, ze kterého předčítal. „Bez toho bych byl úplně mimo," smál se. „Jirka měl a má v životě v jistém smyslu velké štěstí. Až na nepatrné výjimky dělal vždycky to, k čemu vnitřně směřoval, čemu se chtěl věnovat, co ho naplňovalo. Malování se věnuje s vášní a urputností," uvedl Michael Makovec.

Návštěvníkům vernisáže ukázal obraz píseckého portrétisty Dragouna, který Jiřího Řeřichu učil, a také malířův portrét z roku 1969. „Ten dědek, který tu dnes s vámi sedí, je tady na tom papíře," dodal s tím, že od kurátora dostal za úkol, aby byl vtipný. To se mu povedlo a mnohokrát publikum rozesmál.

Další podrobnosti o výstavě i díle Jiřího Řeřichy najdete ve středečním tištěném týdeníku Táborsko.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace