Dnes Čtvrtek - jasno 23°C
Zítra Pátek - prehanky-dest 20°C
Čtvrtek 23. 5. 2024
Svátek má Vladimír
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Koncerty v branických Ledárnách budou končit ve 21 hodin, Praha 4 začne měřit hluk
Takto loni vypadal vstup do areálu branické venkovní scény Lucerna Music Baru. Foto: archiv

Koncerty v branických Ledárnách budou končit ve 21 hodin, Praha 4 začne měřit hluk

Praha 4 usilovně jedná s magistrátem o to, aby letošní festivalové léto v branických Ledárnách Braník bylo pro obyvatele z okolních lokalit snesitelnější, tedy méně hlučné a hudební produkce nepokračovala po 21. hodině. Současně usiluje o koncepční řešení této problematiky formou vyhlášky, nebo novelizace zákona o ochraně veřejného zdraví. Městská část o tom informovala v tiskové zprávě.

Zástupci Prahy 4, starostka Irena Michalcová a radní pro životní prostředí Tomáš Hrdinka (oba ANO), se v druhé polovině dubna zúčastnili dvou jednání s pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou (TOP 09). 

Ta jako kompetentní radní pro oblast legislativy může v součinnosti s kontrolním a legislativním výborem magistrátu, které problém s hlukem z Ledáren projednaly, připravit návrh celoměstské vyhlášky, která jasně vymezí pravidla pro četnost pořádání koncertů na jednom místě. 

Může také vyvinout zákonodárnou iniciativu vůči Poslanecké sněmovně s cílem novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví, z jehož hygienických limitů hluk z koncertní činnosti pod otevřeným nebem v roce 2015 vypadl. 

Příslušná legislativní úprava by tak mohla citlivým nastavením parametrů racionálně vyvážit zájmy stálých obyvatel v místech konání koncertů a lidí, kteří za kulturním vyžitím přijíždějí ze širokého okolí. 

„Vnímám pozorně hlasy občanů, kteří si v loňském roce stěžovali na hluk z venkovních koncertů v Ledárnách, naše městská část proto přišla s touto iniciativou a jsem ráda, že jsme na hlavním městě konečně našli pozitivní odezvu,“ uvedla starostka Irena Michalcová (ANO). 

Podle radního Hrdinky situace není jednoduchá a řešení není z vícero důvodů úplně snadné. „Městskou vyhláškou nelze například prodloužit ani posunout dobu nočního klidu, nelze stanovit ani hlukové limity pro koncertní činnost v denní době. Podle vyjádření legislativců by však zřejmě bylo možné omezit četnost konání koncertů na jednom místě v rámci jedné akce na rozumnou úroveň. Cokoli nad to už neumožňuje řádné občanské soužití a lze považovat za důvodně obtěžující,“ sdělil Hrdinka. 

Všechna města, která na rozdíl od Prahy mají speciální hlukovou vyhlášku, naopak ve své vyhlášce vycházejí vstříc přesně vyjmenovaným kulturním akcím, u kterých dobu nočního klidu paradoxně zkracují. 

„Bylo by tedy poněkud bláhové domnívat se, že městská vyhláška hluk z koncertů zcela vyřeší. Mnohem větší dopad by měla mít novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která by mohla, pokud by se produkce z koncertní činnosti pod otevřeným nebem znovu začala oficiálně nazývat hlukem, stanovit příslušné limity i pro denní dobu (mimo dobu nočního klidu) a nastavit parametry jeho měření tak, aby odpovídaly typické délce koncertu,“ doplnil radní Hrdinka. 

Dnes hlukové limity pro dlouhodobý hluk vycházejí z celodenních měření, kde se hluková hladina průměruje, a proto by ani sebehlasitější koncert nevedl v takovém případě k jejich překonání.  

Memorandum s pořadateli 

Protože je zřejmé, že příprava vyhlášky i novely zákona nejsou krátkodobou záležitostí a nevyřeší již naplánovanou koncertní sezónu, na poslední jednání pozváni i zástupci pořadatelské společnosti, kteří představitele samospráv ubezpečili v přijetí účinných omezujících opatření tak, aby koncertní sezóna byla oproti té loňské snesitelnější. 

Novým pořadatelem byly potvrzeny všechny body dohody vyjednané loni místostarostou Prahy 4 Michalem Hrozou (TOP 09) s původním pořadatelem, které byly již dříve veřejně představeny na zasedání čtvrté městské části. 

Jedná o snížení počtu koncertů na polovinu a jejich konec v 21 hodin. Dále se po středečním jednání pořadatel zavázal k optimalizaci technického řešení hlukové zátěže okolí Ledáren, a to na základě výsledků hlukové mapy, kterou nechal na své náklady zpracovat. 

Budou využity efektivní směrové reproduktory a limitéry hluku tak, aby se omezilo šíření hluku do okolí pódia, při prvním koncertu bude provedeno profesionální měření hlukové zátěže nejen v místě festivalu, ale i u obyvatel městských částí Praha 4 a Praha 5, kteří si na hluk nejvíce stěžovali. 

Měření budou přítomni zástupci Prahy 4 a magistrátu tak, aby mohli osobně posoudit míru hlukového zatížení i to, jestli je důvodně obtěžující a v rozporu s občanským soužitím, a to z lidského, pocitového pohledu, bez ohledu na neexistující legislativu. Pokud bude zjevné, že hluková zátěž je v místě příjemce hluku neakceptovatelná, pořadatelé jsou připraveni intenzitu hluku operativně upravit. 

„Tento závazek, stejně jako výše uvedené ústupky, bude předmětem trojstranného memoranda o spolupráci, které je v této době finalizováno,“ zdůraznil Tomáš Hrdinka. 

Měření hluku obsáhne i Ledárny 

Praha 4 dále z vlastní iniciativy připravuje profesionálně zajištěné, dlouhodobé kontinuální měření hlukové zátěže na pěti vybraných místech v Praze 4, přičemž jedno místo bude v Braníku tak, aby postihlo celý letošní hudební festival v nedalekých Ledárnách.

„S výběrem nejvhodnější lokality se obrátíme přímo na občany prostřednictvím sociálních sítí, abychom přístroje instalovali v místě, kde si na hluk nejvíce stěžují, a potenciální adresy budou konzultovány s odbornou firmou pro výběr nejvhodnější lokality,“ upřesnil radní Hrdinka.

„Měření bude probíhat od poloviny května po dobu šesti měsíců a získané hodnoty by se měly stát jedním z podkladů pro novelizaci uvedeného zákona,“ uzavřel Tomáš Hrdinka. 

Iniciativa 

Proti hluku z Ledáren dlouhodobě bojuje Iniciativa Hluk z Prahy 4. Vytvořili ji občané žijící v úzkém i širším okolí Ledáren.

„Naším cílem je definitivní ukončení permanentních koncertů v širším středu hlavního města, navíc v místě údolí řeky. Jde nám o zajištění klidu pro občany žijící v okolí této lokality,“ uvedla iniciativa na webu, který vytvořila. Zároveň loni spustila petici proti konání koncertů v této lokalitě. Podepsaly ji stovky lidí.


Autoři: TZ, red, puc

První mikrocertifikátový kurz na Fakultě stavební ČVUT má 27 absolventů

Včera ve 22:46

První mikrocertifikátový kurz pořádaný Fakultou stavební Českého vysokého učení technického v Praze úspěšně završilo 27 zájemců. V dvousemestrálním kurzu celoživotního vzdělávání „Technická zařízení budov pro energeticky efektivní a zdravé budovy“ se věnovali tématu řešení technických systémů...

Praha 6 se letos poprvé připojila ke Světovému dni včel

20. května 2024 ve 23:41

Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

20. května 2024 v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

Další články
Nahoru