metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 22 °C

Neděle 12. května 2024. Svátek má Pankrác

Nakladatelství LEDA vydává knihu Rainer Maria Rilke

  13:12
Praha 9. května 2022 (PROTEXT) - Nakladatelství LEDA vydává knihu Rainer Maria Rilke. Autorkou je proslulá femme fatale Lou Andreas-Salomé, která okouzlila nejen Rilka, ale také Nietzscheho nebo Strindberga.

Vydáním knihy Rainer Maria Rilke nakladatelství LEDA zahájilo ediční řadu, v níž ještě letos vyjdou Rilkovy Dopisy o Cezannovi a hlavně Rilkovo jediné rozsáhlé prozaické dílo, existenciální román Zápisky Malta Lauridse Brigga.

Lou Andreas-Salomé, dcera francouzského generála ruské armády, která dětství prožila v Petrohradu, autorka několika knih a mnoha článků a recenzí, se v květnu 1897 s Rilkem seznámila jako zralá šestatřicetiletá žena, velmi inteligentní a přitažlivá. Z jejich setkání se zrodilo intelektuální přátelství spisovatelky a dvaadvacetiletého básníka, jež zakrátko přerostlo v milenecký vztah. Zamilovaný estét myje u své milé nádobí a štípe dříví do kamen. Tak blaženou lásku prožívá poprvé – zároveň naposledy.

Velký básník lásky, jehož matčina výchova i roky strávené na vojenském gymnáziu přesvědčily o vlastní fyzické podprůměrnosti, se v milostné sféře stává podstatně sebevědomější než v jiných mezilidských vztazích, které mu jsou často přítěží.

Dříve trávil čas po kavárnách, redakcích a na premiérách, nyní ale dokáže žít měsíce o samotě. Velkým zážitkem se pro něj stává příroda. Pod milenčiným vlivem si mění jméno René na německou variantu Rainer, jeho dříve tuctově nedbalý rukopis nyní působí energicky, elegantně, uvolněně – a připomíná její písmo. "Přišel jsem k tobě chudý, přišel jsem k bohaté ženě málem jako dítě. Vzala jsi mou duši do náruče a konejšila jsi ji… políbila jsi mě na čelo a musela ses přitom hluboko snížit," píše.

Pod vlivem Lou se Rilke zbavuje přemrštěné exaltovanosti, naučí se zvládat návaly smutku. Na cestě k vnitřní rovnováze sice ještě utrží mnoho ran, aniž dosáhne cíle, ale Lou mu umožnila, aby se na sebe samého dovedl podívat z odstupu. Pocit jistoty, který u Lou získal, mu vydrží do konce života. Poslední dopis jí napíše několik dní před smrtí.

Knížka vyznačující se hlubokým pochopením pro lidsky blízkého básníka je současně vzpomínkou, posledním rozhovorem i rozloučením… A literárním klenotem!

Kontakt:

Dagmar Červenková

nakladatelství LEDA

e-mail: dagmar.cervenkova@leda.cz

Hlavní zprávy

Ve Štěchovicích si vychutnáte pravěk české turistiky. Vyrazíte po červené?

vydáno 11. května 2024  6:10

České turistické značení je fenomenální, chodí se podle něj také v Rumunsku, Brazílii a nově i v Mongolsku. Právě před 135 lety, 11. května 1889, to...  celý článek

„Ševci nemaj co žrát. Footshop je shit!!!“ Hádka o boty je ukázkou guerillového marketingu

vydáno 10. května 2024  5:33

Praha versus Zlín. Z hádky zakladatelů Footshopu a Vasky o posprejovanou výlohu se vyklubal podvod. Šlo o ukázku takzvaného guerillového marketingu,...  celý článek

Metropole v roce 1836. Miluju Prahu a Metro vybírají nejkrásnější pražské veduty

vydáno 9. května 2024  17:57

Idylický pohled na Týnský chrám a Staroměstské náměstí zachytil v roce 1836 Karel Würbs. Šlo o nový pohled na chrám, na který Pražané čekali bezmála 20...  celý článek

Dítě za Oscara? Kdysi skvělý seriál American Horror Story se stal obětí scénáristické stávky

Strážce streamu
vydáno 10. května 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Druhá polovina dvanácté řady seriálu American Horror Story (AHS) s podtitulem Delicate je za námi. A je proto ideální čas si nad kolísavými kvalitami...  celý článek