Severní Irsko čelí povolebnímu patu kvůli brexitovým pravidlům

foto Ilustrační foto - Šéfka katolické republikánské strany Sinn Féin Michelle O'Neillová (uprostřed) hovoří v severoirském Magherafeltu po vítězství ve volbách do severoirského parlamentu 6. května 2022. Vpravo je a předsedkyně hnutí Mary Lou McDonaldová.

Belfast - Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) dnes odmítla vytvořit novou vládu s republikánskou nacionalistickou stranou Sinn Féin, která poprvé zvítězila ve volbách do regionálního parlamentu. DUP požaduje zrušení severoirského protokolu, který po brexitu upravuje obchodní pravidla 1,9 milionového regionu, uvedla agentura Reuters.

Sinn Féin, která prosazuje ukončení svazku Severního Irska a Británie, ve čtvrtečním hlasování předstihla DUP a poprvé tak zvítězila ve volbách do regionálního parlamentu.

Sinn Féin a DUP, která v Severním Irsku zastupuje protestantskou a probritskou část voličů, jsou na sebe odkázané při sestavování budoucí vlády. Republikáni a unionisté dodržují od roku 1998 ujednání o dělbě moci na základě velkopáteční mírové dohody, která ukončila dlouholetý konflikt v zemi.

DUP se ale zavázala, že vyjednávání o nové vládě se nezúčastní, dokud se Británie a Evropská unie nedohodnou na zrušení severoirského protokolu. Severní Irsko kvůli tomuto ujednání částečně ztratilo dosavadní pevná pouta se Spojeným královstvím, protože musí dodržovat pravidla jednotného trhu EU a celní unie. Levicoví nacionalisté, kteří zastupují zejména republikány a katolíky, jsou pro zachování pobrexitového uspořádání.

Šéf DUP Jeffrey Donaldson dnes uvedl, že požadavek jeho strany na zrušení severoirského protokolu stále platí. "Dnes ráno jsme jasně řekli, že dokud nesplní svůj závazek, nenominujeme ministry do vlády," řekl Donaldson.

Republikáni poté obvinili unionisty, že drží britský národ jako rukojmí, když se odmítají podílet na nové vládě kvůli severoirskému protokolu. "Můj vzkaz je jasný: jako demokraté musí DUP i britská vláda přijmout a respektovat demokratický výsledek těchto voleb," uvedla šéfka Sinn Féin v Severním Irsku Michelle O'Neillová, která zřejmě stane v čele nové exekutivy.

"Některé věci v protokolu by se mohly zmírnit, aby se umožnila hladší implementace. Vždy jsme byli pro. Nepodporuji však přístup DUP, která drží společnost jako rukojmí," řekla O'Neillová a vyzvala k okamžitému vyjednávání o nové vládě.

Londýn dlouhodobě vyhrožuje, že některé části protokolu jednostranně zruší. Velvyslanec EU v Británii uvedl, že blok je připraven obnovit rozhovory o protokolu po pauze kvůli volbám, ale nebude přehodnocovat ujednání, které je klíčové pro obchodní pravidla po brexitu.

"Řekněme si to jasně: nejsme připraveni znovu vyjednávat o mezinárodní smlouvě, kterou jsme podepsali teprve před několika lety," řekl Joao Vale de Almeida rozhlasové stanici BBC. "Ale také je nám jasné, že jednostranná akce vytváří více problémů, než kolik jich řeší. Musíme tedy najít společně dohodnutá řešení," dodal unijní ambasador.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď