Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejhorší je, že se svým starým hláškám sám směju, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vzpomíná na stará natáčení, ale zároveň míří do restaurací, jež jsou opakem dřívějších hospodských průšvihů. Zatímco tenkrát museli zvukaři Pohlreichovy jadrné komentáře často vypípávat, v nové řadě toto odpadá. Televizní šéf přichází za excelentními kuchaři, kteří svou prací odrážejí posun gastronomie v Česku.

Pořad představil Davida Viktorína, kuchaře restaurantu Chateau Petit, který se nachází v Lednicko-valtickém areálu. Jak hodnotí šéf: „Na místě, které je uprostřed ničeho, ale lidi sem jezdí právě za skvělou kuchyní.“

David v pořadu vysvětloval, že si libuje ve vaření z lokálních potravin. Zároveň velice rád nakládá, takže během sezony plní sklad hromadami sklenic, které pak v kuchyni využívá po celý zbytek roku.

Pohlreich tradičně začíná tuto sérii jedním bleskovým receptem na gril. Tentokrát to byl jehněčí hřbet s grilovanou zeleninou.

Ale pak už se vypravil za kamarádem kuchařem na Moravu. David Viktorín dřív vařil v Brně, pak se přesunul do Lednicko-valtického areálu. Pohlreicha to utvrdilo v jeho celoživotním přesvědčení, že aby restaurace prosperovala, nemusí být vždy jen v centrech velkých měst a spoléhat na turisty.

Tady je to naopak, sem se jezdí za vyhlášeným jídlem. Takže to vytváří turistiku obráceně. U tohoto kuchaře televizního šéfa nadchlo, že nemá žádný objemný jídelní lístek. Když se rozhodne, co bude vařit, napíše to na tabuli a prodá.

Jak to bylo, šéfe?

Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně také na iPrima.cz

Vaří se tu hlavně z lokálních surovin a podle toho, co se zrovna urodilo. A Viktorín si pomůže tím, co už dávno dělaly naše babičky. Kompletní úrodu dokázaly naložit a zavařit, takže měly zdroj vitaminů po celý rok.

Viktorín je samozřejmě zvědavý na Pohlreichovy zážitky z natáčení. Ví, že mu může být rovnocenným partnerem, takže tu nehraje ostych nováčka před mistrem. Ostatně stačí se mu dívat pod ruce a nenechá nikoho na pochybách, že je to člověk na svém místě.

Fascinovalo ho, jak přišel Pohlreich k takovému množství hlášek, které doslova zlidověly, a to dokonce i mezi lidmi z gastronomického oboru. „Ten se tam táhne jako babí léto podzimem, to je studený jako tělo starý ženy.“

Zdeněk Pohlreich tvrdil, že to nebylo nijak důkladně promyšlené, prostě to slina v tom okamžiku na jazyk přinesla. „Ona kdysi dokonce vyšla nějaká knížečka těch hlášek, dnes už to asi neexistuje. Ale víš, co je nejhorší? Když jsem to četl, tak jsem se sám smál vlastním vtipům,“ přiznal.

Ale jinak podotkl, že proces samotného natáčení není nijak zábavný a akční, jako to vypadá v konečném výsledku.

Nakonec společně s Viktorínem uvařili tři jídla, a to květákový krém ozvláštněný strouhaným tvarůžkem, vepřový fladermaus s tvarohovým knedlíkem a jako sladkou tečku větrníky craquelin s bílým mákem a višněmi. Pořad je vcelku návodný, na jeho webu najdete i kompletní recepty.

A mezitím si v průběhu pořadu můžete připomenout zajímavé momenty z prvních řad dnes už legendárního pořadu Ano, šéfe!

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...