Vítězný návrh nového plzeňského bazénu už je vybrán

10. květen 2022 15:26, aktualizováno

Porota složená z odborníků už vybrala vítěze architektonické soutěže na nový bazén v Plzni na Borských polích. Její výsledek už potvrdili zastupitelé města.

Plzeň udělala další krok k zahájení výstavby krytého bazénu na Borských polích. Nový plavecký areál vedle univerzitního kampusu nahradí zastaralý bazén v Kozinově ulici, který provozuje SK Radbuza Plzeň. Využívat ho budou členové plaveckého klubu i veřejnost. Zastupitelé města schválili vítězný návrh, který vzešel z architektonické soutěže.

Podle původních odhadů by měl nový plavecký areál stát 250 až 300 milionů korun. „Vítězem architektonické soutěže je studio AVE architekt a.s., konkrétně architekti Václav Ulč starší, Václav Ulč mladší a architektka Barbora Červeňová. Odborná porota vybírala z patnácti návrhů,“ informovala ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.

Stavět by se mohlo za tři roky

„Porota hodnotila vzhled stavby, jeho umístění v území, i jeho vnitřní uspořádání. Ocenila, že návrh respektuje urbanistickou koncepci okolí a návaznost na komunikace,“ upřesnila Vostracká. Bazén podle ní bude mít vstup ze severu, tedy od zastávky tramvaje, venkovní část areálu naopak bude v intimnějším prostoru v návaznosti na budoucí park univerzity. „Jsou tam kvalitní místa veřejného prostoru, stavbu lze realizovat v etapách,“ uvedla další klady návrhu.

Dalším krokem bude podle ředitelky útvaru zahájení jednacího řízení bez uveřejnění podle zákona o veřejných zakázkách, kde se dohodne smlouva. „Vítěz bude projektovat všechny stupně realizace od získání územního rozhodnutí, stavebního povolení po získání realizační dokumentace, to bude trvat dva až tři roky, pak zastupitelstvo musí rozhodnout o uvolnění peněz, stavět by se mohlo za tři roky,“ plánovala.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio