Německo a Katar jsou v rozporu s podmínkami v rozhovorech o dodávkách LNG


Neustále  slyšíme, jak se konečně  odpoutáme od  energetického svazku s Ruskem. Jak tím okamžikem srazíme  Putina do prachu a  šlápneme mu na  krk. U ropy  „prý“ je to brnkačka a  u plynu jen jen trochu obtížnější. Ale jen o málo, protože  místo podvratného ruského zemáku si dovezeme  molekuly svobody  z USA a potom také Kataru. Už prý je  ruka v  rukávě. Stačí jen vybudovat terminály  a bude! Takže jak s tím koresponduje  včerejší zpráva  Reuters o stavu německo katarských vyjednávání?  Přečtěte si to sami!

EXCLUSIVE Germany, Qatar at odds over terms in talks on LNG supply deal -sources

Podle mého překladače  tak stojí toto:

EXKLUZIVNĚ Německo a Katar jsou v rozporu s podmínkami v rozhovorech o dodávkách LNG

  • Obě strany se neshodnou na době trvání smlouvy
  • Katar je pevný v doložce o  indexaci ropy a plynu
  • Smlouva může  ohrozit německé cíle dekarbonizace
  • Katarský emír navštíví v květnu Německo
  • Dohoda o LNG se brzy neočekává

LONDÝN 9. května (Reuters) – Německo a Katar se potýkaly s potížemi při jednání o dlouhodobých dohodách o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) kvůli rozdílům v klíčových podmínkách, včetně doby trvání jakékoli smlouvy, řekli agentuře Reuters tři lidé obeznámení s diskusemi.

Německo, které si klade za cíl snížit své uhlíkové emise o 88 % do roku 2040, se zdráhá zavázat se za podmínek Kataru k podpisu dohod na dobu nejméně 20 let, aby si zajistilo masivní objemy LNG, které potřebuje ke snížení své závislosti na ruském plynu, uvedli lidé.

Katar, největší světový dodavatel LNG, také upřesňuje podmínky, jako je doložka o určení, která by Berlínu zabránila přesměrovat plyn do jiných oblastí v Evropě, což je podmínka, proti které se Evropská unie staví. Přečtěte si více

Evropský dovoz LNG z Kataru - Vortexa 22. května
Evropský dovoz LNG z Kataru – Vortexa 22. května

Tvrdé rozhovory mezi Qatar Energy a německými dovozci zdůrazňují výzvy, kterým EU čelí ve své ambici diverzifikovat se od ruského plynu, protože německá vláda se snaží vyvážit jakoukoli dohodu se svými cíli v oblasti snižování uhlíku.

Německo spotřebuje přibližně 100 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně, přičemž přibližně 55 % z toho pochází z Ruska a menší objemy plynou z Nizozemska a Norska.

Německá vláda podpořila výstavbu dvou terminálů LNG a jako dočasné opatření si pronajala čtyři plovoucí skladovací a znovuzplyňovací jednotky (FSRU). Přečtěte si více

To, co nyní potřebuje, je fyzický  LNG. Přečtěte si více

„Otázka délky kontraktu na LNG, která by mohla ohrozit německé cíle dekarbonizace, je součástí probíhajících diskusí s Katarem,“ řekl jeden z obeznámených  a dodal, že Německo také soutěží s jinými zeměmi o LNG z Kataru.

Jiný zdroj uvedl, že zajištění dodávek LNG z Kataru „se neočekává brzy“.

Katarský vládní komunikační úřad odmítl probíhající jednání komentovat. Německý ministr hospodářství nebyl okamžitě k dispozici pro  vyjádření.

Katar je také neústupný  v požadavku  indexace plynu ropy a spojuje smlouvy s cenou ropy, která představuje cenovou strukturu jejich alternativních prodejů do Asie, zatímco Němci hledají propojení s nizozemským benchmarkem TTF,  jak sděluje třeba Felix Booth, vedoucí sektoru  LNG ve společnosti energetického zpravodajství Vortex.

„Katar je v těchto diskuzích ve  výhodě  s novým projektem otevření velkého plynového pole v běhu a velkým zájmem o jeho objemy dodávek a dlouhou historií spolehlivého dodavatele,“ řekl Booth.

„Pro zajištění těchto  dodávek se očekává, že němečtí vyjednavači budou muset přijmout tradiční cenovou strukturu napojenou na ropou. Což znamená  pro evropského kupce značnou finanční expozici ve srovnání s cenami evropského centra,“ dodal.

NĚCO ZA NĚCO

Německý ministr hospodářství Robert Habeck v březnu navštívil Katar spolu s představiteli německých energetických obchodníků RWE (RWEG.DE) a Uniper (UN01.DE) , aby projednali pořízení dalších objemů, ale zatím nebyla dohodnuta žádná dohoda.

RWE, největší německý výrobce elektřiny, uzavřel v roce 2016 dohodu s Qatargas, jednotkou společnosti Qatar Energy, podle níž bude do konce roku 2023 do severozápadní Evropy ročně dodáváno až 1,1 milionu tun zkapalněného zemního plynu.

RWE odmítla jednání komentovat. Uniper také odmítl komentovat a uvedl pouze, že jeho vztahy s Katarem sahají daleko do minulosti a že doufá, že bude moci na tomto vztahu stavět.

Německé plynárenské společnosti se v květnu vrátí do Kataru, aby obnovily rozhovory, uvedli dva různí lidé obeznámení s procesem.

Informovali, že katarský emír, šejk Tamim bin Hamad Al Thani, navštíví Německo ve druhé polovině května, aby podepsal dohodu o partnerství mezi oběma zeměmi. Přečtěte si více

To však neznamená, že budou uzavřeny dlouhodobé obchody s LNG, protože cílem partnerství je připravit cestu k výraznému navýšení dlouhodobých katarských dodávek LNG do Německa, dodali.

Katarský státní investiční fond QIA investoval v Německu přibližně 20 miliard USD a drží  podíly ve Volkswagenu (VOWG_p.DE) a Deutsche Bank (DBKGn.DE) .

Německo doufá v možné obousměrné partnerství s Katarem, kde by německé společnosti jako Siemens Energy (ENR1n.DE) a další mohly pomoci Dauhá s jeho pokusy uvést do praxe plán udržitelnosti, který zahájil koncem loňského roku.

„Mezi katarskými a německými společnostmi musí existovat gentlemanská dohoda, že LNG by měl být pouze prvním krokem v delší spolupráci mezi oběma zeměmi,“ řekl jeden z lidí, zdroj z německého průmyslu.

Tady  informace o Reuters  končí.

Zkusím to shrnout. Katar  je  EVENTUÁLNĚ, nikoliv  BEZPODMÍNEČNĚ ochoten  do Německa  dodávat svůj  LNG. Ale  jen za  SVÝCH, nikoliv německých podmínek.

Ty  hlavní podmínky  jsou  tři:

1- dlouhodobé  smlouvy o odběru a to zjevně  nejlépe na  20 let

2- plyn by sloužil jen pro spotřebu v Německu a pro Německo a  nikoliv  pro další  obchodování  s  dalšími evropskými zeměmi

3- cena plynu  se bude vypočítávat  v  závislosti na  cenách ropy, jako je tomu u  drtivé většiny  kontraktů v současnosti, jež Katar uzavřel

Takže  Němci se „zbaví“ plynové závislosti na Rusku, aby  se  stali závislými na katarských šejcích. Kteří  tvrdě  a nekompromisně finančně i jinak podporovali Islámský stát!,  kteří sponzorují  ultraislamisty  napříč  celou  Evropou včetně  Německa!

Už tohle  samo osobě  je  obrovská „výhra“!  Ale  vyhrocená protiruský hysterie prostě  nepustí!

Rusku EU, ve snaze podlomit  jeho hospodářství,  posledních  10 let  odmítala nebo bránila  dávat  dlouhodobé kontrakty na odběr  jeho energetických nosičů. Proto vymyslela  ten trik s plynovou a elektřinovou burzou a vedla  členské země  k modelu obchodování  na spotovém trhu. Hlavně, aby Putin a  Rusko nedostali jistotu dlouhodobých  příjmů. Takže  nyní   totéž  požaduje náš  zachránce Katar!!! Buď  uzavřete  dlouhodobé kontrakty  nebo prostě prodáme jinde a jiným. Těm, co nám zaručí za náš plyn dlouhodobost svých odběrů. Na krátkodobé zákazníky, kterým jsme dobří jen tehdy, když  se ocitnou v maléru nejsme  zvědaví! To poselství je zcela  zřejmé.

Ale jsou tu ještě dvě jiná a nevyslovená

-nějaký  váš  green deal nás nezajímá. Naopak, z hlediska  NAŠICH KATARSKYCH  zájmů je kontraproduktivní, ba ŠKODLIVÝ

-požadujeme  smlouvu na dvacet let protože  válka na Ukrajině  jednou skončí a vy se zase budete s Ruskem sbližovat a jeho plyn , dopravovaný potrubím je a vždycky bude lacinější.  A my vás  známe. Až vám otrne a bude to společensky  přijatelné nebo pokud si to vynutí například krize  vaší ekonomiky, pak opustíte náš  plyn, jenž nyní tak moc potřebujete a vrátíte  se k ruskému!  Ani nápad!

Takže kvůli tomu všemu jen dlouhodobé smlouvy! Ale podepisovat je pochopitelně nemusíte. My  vás nenutíme, prodáme jinde.

Na  čem jsem si vysloveně  pošmáknul je ta podmínka, že  Německo by NESMĚLO, opakuji – nesmělo  katarský plyn přeprodávat do jiných  zemí!!!  Proč?  Jednoduchá odpověď – žádná jiná  evropská země, připadající v úvahu jako další odběratel katarského plynu nemá ani zdaleka  u  šejků takovou vyjednávací pozici jako Němci. Jednak kvůli nesrovnatelně menším objemům a především kvůli schopnosti zatlačit  cenu! Nějaká  Česká republika  prostě  bude platit  víc a to zřejmě podstatně. A když ne?  No tak bez jejích odběrů se katar skutečně  lehce obejde! Jestlipak si  této zprávy a tohoto katarského požadavku všiml někdo z Fialova obludária ? Ať  Principál nebo jednotliví exoti nebo alespoň jejich podržtažkové??? Já  na jejich místě  bych řešil okamžité mrákoty… Protože  v druhém dnešním článku čtete, jak s tím Německem je to pořešené se  společným využíváním budoucích LNG terminálů a pod čarou i dodávek LNG. A ono podle katarských představ…. inu kulové s přehazovačkou, jak znělo naše klukovské úsloví.

A moc pěkná je ta  cena!  Němci ji chtějí  vázat na rotterdamskou plynovou  burzu, což Katar  striktně odmítá!  Ten požaduje  cenu stanovovat podle tradičního vzorce – cena plynu se odvíjí  od  cen ropy  v určitém , předem daném poměru. Takhle původně  zněly  i dlouhodobé smlouvy  evropských odběratelů s  Gazpromem!  Jenže  před pár  roky, vlivem otevření ložisek břidličného plynu v USA  se  ceny  zemního plynu hluboce propadly, zatímco ceny  ropy  zůstaly  stabilní. A některým zemím, například Polsku se to nelíbilo, takže  dal svoje kontrakty  k rozhodčímu soudu  ve Stockholmu, že  jsou  neférové. Nikoho nepřekvapilo,  že  tenhle soud rozhodl proti  Gazpromu, dokonce  se zpětnou platností a Gazprom byl nucen zaplatit Polákům odškodné asi 1 miliardu dolarů a změnit smluvní cenový úzus na  indexaci cen podle  plynové burzy. Ovšem loni se karta obrátila a  burza  se  stala hluboce  nevýhodnou, takže Poláci žádali Moskvu o návrat k původnímu cenovému mechanismu. Ta na ně ovšem  vyplázla  jazyk – máte, co jste chtěli. A Varšava přišla  o 10 miliard dolarů. Jen za jediný rok. Katařané se burze  brání. protože vědí, že od Němců je  to obrovská chytrystika a spekulace na budoucnost. Opět je v  tom ukrajinská  válka. Ona jednou skončí.  A když skončí, tak  se  sice protiruské sankce  budou  udržovat nějak dál. Ale  současně Němci i zbytek světa  ví, že  svět se NEOBEJDE  bez ruských surovin. Ani těch energetických. Zrovna  jako Rusko bez  prodeje uhlovodíků  Evropě.  A  že, minimálně v začátcích znovuobchodování, bude nuceno prodávat s velkým diskontem. Před  rotterdamskou  burzu. Nikoliv  nezbytně jako Gazprom nebo Novatek, ale klidně přes   tzv. agenta – třeba  nějakou tureckou plynařskou firmu. Která  si na tom přeprodeji namastí  kapsu. Ale pořád  to asi vyjde  pro koncového obchodníka  laciněji než plyn s Kataru, vázaný  na ceny  ropy. Takže  Katar  by ostrouhal.Navíc  – když na trhu bude  chybět ještě  ruská ropa, pak se  automaticky zvednou její ceny a  tím i plyn!!!!

Katar nikoho nenutí. On  plyn nepotřebuje, Německo ano! Být  Fialou, tak jsem na prášky. No vlastně  být  Fialovo rukojmí, tak tím spíše!!! Tohle  bude teprve  fičák!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.