Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Používání symbolu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace:

S odkazem na informační zákon žádám o poskytnutí informace, zda mají policisté pokyn všímat si používání symbolu "Z" na veřejnosti a případně aktivně zjišťovat okolnosti použití. Jedná se o souvislost s vojenskou invazí Ruska na Ukrajině.
Pokud nemají, zabývala se Policie ČR tímto tématem a případně s jakým výsledkem?..“

Policie České republiky jako povinný subjekt sdělila žadateli, že podle § 69 odst. 1 zákona č. 283/2008 Sb., o Policii České republiky, každý policista  před zahájením úkonů trestního řízení z vlastní iniciativy nebo na základě podnětu jiné osoby anebo orgánu za účelem získání poznatků o trestné činnosti vyhledává, odhaluje, a je-li to třeba, i dokumentuje skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin. Podle § 158 odst. 1 trestního řádu je pak policejní orgán povinen na základě vlastních poznatků, trestních oznámení i podnětů jiných osob a orgánů, na jejichž podkladě lze učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu, učinit všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, a směřující ke zjištění jeho pachatele; je povinen činit též nezbytná opatření k předcházení trestné činnosti.

Pokud jde o používání symbolu „Z“ je nutno zdůraznit, že možný trestně-právní postih se netýká paušálně vyobrazení písmene „Z“, avšak je vždy nutné posoudit konkrétní kontext a okolnosti vyobrazení. V současné době se Policie České republiky zabývá jednotkami případů a vyhodnocuje, zda byl či nebyl v konkrétní situaci spáchán trestný čin. Každý z případů je unikátní a je třeba jej vyšetřovat s ohledem na konkrétní okolnosti.

pplk. JUDr. Lucie Žárská
11. 5. 2022

vytisknout  e-mailem