Ne všichni školáci si mohou zaplatit oběd. Pomáhá projekt Obědy do škol

11. květen 2022 17:47, aktualizováno

Díky speciálním programům děti ze sociálně slabších rodin můžou chodit se spolužáky na školní obědy.

Zájem o obědy pro školáky zdarma v Plzeňském kraji stoupá. Přibývá totiž rodin, které nemají na to, aby dětem jídlo platily. Důvodem jsou dražší potraviny, náklady na bydlení, energie, ale i benzin a nafta. Díky speciálním programům ale děti ze sociálně slabších rodin můžou v poledne se svými spolužáky zasednout k jednomu stolu a dát si teplé jídlo.

Ve 13. základní škole na Slovanech v Plzni připraví denně asi 600 obědů. „Nejraději mají děti omáčky, třeba rajskou, svíčkovou nebo takzvané uho,“ řekla kuchařka. Natálka z 2. B si dává zapečené brambory. „Chutnají mi. Všechno tady vaří dobře a jsem ráda, že posedím s kamarádkami,“ pochvalovala si.

Podporované děti jsou v anonymitě

Ne všechny děti si ale mohou obědy dovolit, jak potvrdila ředitelka školy Zdeňka Vrátníková. „Celkem se to na naší škole týká patnácti dětí, třináct z nich může chodit na obědy díky podpoře Evropské unie a Ministerstva práce a sociálních věcí, a dvě děti podporuje organizace Women for Women,“ shrnula. V projektu na podporu stravování je škola už tři roky. „Samozřejmě zachováváme anonymitu těchto žáků,“ uvedla ředitelka.

Podle Jany Skopové z organizace Women for Women rodin, které si nemohou obědy dovolit, přibývá. „Může za to covid, vrůstající ceny služeb, energií i uprchlická vlna,“ upřesnila. Školní obědy podle průzkumu mají na děti pozitivní vliv. Zlepšuje se jim docházka, studijní výsledky, zapojují se do kolektivu a jsou sebejistější.

Do projektu Obědy do škol je zapojeno 34 škol v Plzeňském kraji, podporuje 300 žáků, příští rok se zvýší počet zapojených škol na 57. Organizace Women for Women letos podpořila v celém Česku 12 tisíc dětí a příští školní rok počítá s podporou pro 15 tisíc dětí.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio