Sledujte nás na sociálních sítích

Články

Apple po téměř 22 letech zastavuje výrobu iPodů

Napsal

dne

Po téměř 22 letech Apple zastavuje výrobu zařízení, která změnila spotřební elektroniku a vedla k vytvoření iPhonu. iPod začal se skromným cílem: Vytvořme hudební produkt, díky kterému si lidé budou chtít koupit více počítačů Macintosh. Během několika let by to změnilo spotřební elektroniku a hudební průmysl a vedlo by to k tomu, že by se Apple stal nejhodnotnější společností na světě.

Obdélník kapesní velikosti, který poprvé dorazil v říjnu 2001, s bílým čelem a rámem z leštěné oceli vážil 184 gramů. Byl zabalen v úhledné krabičce společně s bílými sluchátky a obsahoval až 1 000 skladeb.

V následujících letech explodovala v popularitě a vytvořila to, co se stalo známým jako generace iPodu. Po většinu 21. století lidé bloudili světem a sluchátka jim visela z uší. iPod byl všudypřítomný. V úterý se s tím vším Apple oficiálně rozloučil. Společnost oznámila, že postupně ukončila výrobu svého iPodu Touch, čímž ukončila dvou desetiletí trvající provoz produktové řady, která inspirovala vytvoření iPhonu a pomohla proměnit Silicon Valley v epicentrum globálního kapitalismu.

Podle Loup Ventures, společnosti rizikového kapitálu specializující se na technologický výzkum, jich Apple od uvedení iPodu v roce 2001 prodal odhadem 450 milionů. V loňském roce prodal odhadem tři miliony iPodů, což je zlomek z odhadovaných 250 milionů prodaných iPhonů.

Apple zákazníky ujistil, že hudba bude žít dál, převážně prostřednictvím iPhonu, který představil v roce 2007, a Apple Music, sedm let staré služby, která svědčí o moderních preferencích zákazníků. Doby nákupu a vlastnictví skladeb za 99 centů na iPodu do značné míry ustoupily nabídkám měsíčního předplatného, ​​které poskytují přístup k širším katalogům hudby.

History of the iPod nano - YouTube

iPod poskytoval Applu po celá desetiletí plán tím, že zabalil bezkonkurenční průmyslový design, hardwarové inženýrství, vývoj softwaru a služby. To také ukázalo, že společnost jen zřídkakdy jako první uvedla na trh nový produkt, ale často triumfovala.

Koncem 90. let se začaly objevovat první digitální hudební přehrávače. Nejstarší verze mohly obsahovat několik desítek skladeb, což umožnilo lidem, kteří byli v prvních dnech kopírování CD do svých počítačů, přenést tyto písně do své kapsy.

Steve Jobs, který se vrátil do Applu v roce 1997 poté, co byl vytlačen před více než deseti lety, viděl vznikající kategorii jako příležitost, jak dodat starému počítačovému byznysu Apple moderní přitažlivost. Jako zarytý hudební fanoušek, který zařadil Beatles a Boba Dylana mezi své oblíbené umělce, si Jobs myslel, že využití lásky lidí k hudbě jim pomůže přesvědčit, aby přešli na Macintoshe z osobních počítačů Microsoft, které měly více než 90 procentuální podíl na trhu.

„Nemuseli jste dělat žádný průzkum trhu,“ řekl Jon Rubinstein, který v té době vedl inženýrství Applu. „Všichni milovali hudbu.“

Pan Rubinstein pomohl podnítit vývoj produktu tím, že objevil nový pevný disk vyrobený společností Toshiba během cesty do Japonska. 1,8palcový disk měl kapacitu pro uložení 1000 skladeb. Vývoj iPodu se časově shodoval s akvizicí společnosti Apple se softwarem pro MP3, který se stal základem pro iTunes, digitální jukebox, který organizoval hudební knihovny lidí, aby mohli rychle vytvářet seznamy skladeb a přenášet skladby. Posílilo to vizi Jobse o tom, jak budou lidé nakupovat hudbu v digitálním věku.

Pokračovat ve čtení
Placená propagace Kruh
Začít komentovat

Návody | Tipy

Zajímavé odkazy

iMore.cz – Eshop s příslušenstvím a náhradními díly pro Apple iPhone, iPad i Watch za výhodné ceny a s opravdu rychlým dodání, do 24h

MacBookarna.cz – Bazar s použitými Apple MacBooky PRO/AIR/WHITE se zárukou

Poslední recenze

Oblíbené články