Dozvuky včerejší etapy

Vítěz včerejší etapy Olav Kooij (Jumbo-Visma) komentoval průběh a závěr takto: „Vždy se snažíte být nejlepší ve sprintu, ale tady je opravdu silná konkurence. Proto vyhrát je skvělé. Byl to docela snadný den, takže bylo jasné, že ve finále to bude rychlé a hektické. Důležité bylo udržet s pomocí týmu dobrou pozici až do úplného závěru. Tam jsem skočil za jezdce Trek-Segafredo a mohl začít sprintovat, když do cíle zbývalo dvě stě metrů. Vyšlo to dokonale. V posledních metrech jsem cítil Vivianiho, jak se blíží, ale také jsem cítil, že mi zbylo dost sil, abych ho udržel za sebou. Byl to krásný den, pěkné počasí, dobré silnice. Věděli jsme, že etapa skončí hromadným sprintem a na to jsme se soustředili. Vedoucí skupina byla dojeta až na poslední chvíli. Nebyli jsme to my, kdo určoval tempo pelotonu. To dělali Quick-Step-Alpha Vinyl a BikeExchange-Jayco a později také BORA-hansgrohe. Časový odstup byl celou dobu poměrně stabilní, ale samozřejmě musíte v závěru ztrátu smazat, abyste mohli sprintovat o vítězství. Dostali se dost daleko."

Únik osmičky skončil už 50 km před cílem. Úřadoval totiž vítr.

Etapa z Karcagu do Hajdúszoboszló měřila 192km a rovinatější profil si už jen těžko představit. Ovšem jelo se za na květen pořádného vedra, takže letos bylo možno snad poprvé sledovat, kterak si cyklisté lejou vodu nejen do úst, ale i na hlavu. A hlavně zaúřadoval vítr.

Zpočátku odjela osmička závodníků ve složení úřadující mistr světa v kategorii U23 Filippo Baroncini (Trek-Segafredo), z WorldTour týmů ještě Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) a Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious), dále domácí jezdec Péter Kusztor (Novo Nordisk), který ale z úniku později vypadl, Iúri Leitão (Caja Rural-Seguros RGA), Alessandro Monaco (Giotti Vicotria-Savini Due), David Per (Adria Mobil) a hlavně Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise). 

Nejzajímavějším mužem byl Belgičan Reynders, který byl i ve včerejším úniku a díky tomu vezl zelený dres pro nejlepšího v bodovací soutěži a bonifikační vteřiny, které včera získal, mu vynesly průběžně druhé místo v klasifikaci jednotlivců. A i dnes usilovně pracoval na sběru dalších vteřin. A tohle snažení mu po skončení etapy přineslo žlutý dres pro průběžně vedoucího závodníka!

Uprchlíci byli tentokrát dojeti 50 km před cílem a to hlavně proto, že se nedlouho před tím peloton hlavně díky úsilí jezdců Jumbo-Visma na větru rozdělil a čelní zhruba 60ti členná skupina toho chtěla maximálně využít. Ze sprinterů v ní chyběl především Dylan Groenewegen. Jeho spolujezdci se tohle zaváhání snažili napravit, ale stále více ztráceli půdu pod nohama. Jenomže to nezabalili a za svou práci byli odměněni, když se jim nedlouho před finišem podařilo Groenewegena dostat dopředu.

V hromadném pádu 600 metrů před cílem i muž ve žlutém

Šlo se do finále. Jenže ani tentokrát se závěrečný sprint neobešel bez hromadné havárie. 600 metrů před cílem šel k zemi na pravé straně jezdec Uno-X a na levé vyletěl mezi vzrostlé stromy aleje lemující silnici jezdec Jumbo-Visma následovaný svým kolegou. Jak se ukázalo, jedním z nich byl muž ve žlutém Olav Kooij. Nastala řetězová reakce, na zemi se ocitlo kolem dvaceti lidí a další museli brzdit a zastavovat.

Oddělilo se tak přibližně dvacet závodníků, na jejichž čele byly vidět tři dresy Quick-Stepu. Ti vyslali do spurtu v ideální pozici Jakobsena. Jemu se sice zavěsil těsně na zadní kolo Rudy Barbier z týmu Israele a v posledních desítkách metrů se pokusil vystřelit ze stínu, ale dostal se pouze na úroveň zadního kola nizozemského rychlíka, který si tak připsal už sedmé letošní vítězství.

Reynders, který vede bodovací soutěž, je díky tomu i v čele průběžné klasifikace jednotlivců o 4 vteřiny před Jakobsenem. Olav Kooij byl převezen do nemocnice k dalšímu vyšetření a nebylo by divu, kdyby ze závodu odstoupil. Informace o tom, zda etapu vůbec dokončil, jsou v této chvíli rozporuplné.

Vrchařem závodu je i po dnešní etapě kolega Reynderse Aaron Van Poucke, který si dres zajistil účastí v úniku ve včerejší etapě a dnes ho nemohl nikdo ohrozit, protože žádná vrchařské prémie nebyla vypsána.

19 z 22 týmů má totožný čas, v součtu pořadí je nejlepší Israel-Premier Tech, který se dnes mimořádně snažil, takže vedle Barbiera dostal do první desítky ještě další dva lidi: 4. Einhorna a 9. Van Asbroecka.

I zítra očekávejme hromadný dojezd, na 154 km pouhých 775 výškových metrů a to ještě většina v první třetině etapy.