InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Beseda s cestovatelem

    Čtvrtek 16.5 16:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné Železničářská 12, České Budějovice

  • Kultura Na Kanále

    Čtvrtek 16.5 17:00 - Vodácké centrum České Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Expozice v Hluboké nad Vltavou připomene osud posledního velitele 311. čs. bombardovací perutě RAF

Jan Kostohryz

Jan Kostohryz

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Je to dům, v němž Jan Kostohryz vyrostl. Právě odtud také odešel bojovat do druhé světové války. Teď v Hluboká café v Masarykově ulici 38 otevře v sobotu 14. května dcera posledního velitele 311. čs. bombardovací perutě RAF expozici, připomínající nejen osud jejího otce, ale i dalších československých příslušníků a příslušnic RAF/WAAF.

Jan Kostohryz se narodil 23. srpna 1911 v Praze do rodiny malíře pokojů. Po absolvování prezenční služby se rozhodl pro kariéru vojáka z povolání. Absolvoval Vojenskou akademii v Hranicích na Moravě a svou vojenskou dráhu zahájil na Slovensku. Za druhé světové války se ve Francii stal členem Letecké skupiny a později ve Velké Británii radiotelegrafistou 311. perutě RAF. V této funkci od prosince 1940 do května 1941 vykonal 32 operačních letů nad území nepřítele. Poté byl zařazen do pilotního výcviku. Po něm, v roce 1943, se ke své peruti vrátil již jako pilot, kapitán letounu. Jeho cílem nyní bylo ničit ponorky a hladinová plavidla. I proto se se svou perutí podílel například na ochraně prostor pro invazi – operaci Overlord. Díky svým kvalitám byl jmenován nejprve velitelem letky a v září 1944 se stal velitelem celé perutě. Za svou práci byl vyznamenán řádem DSO, který obdržel jako jediný československý letec od bombardérů.

Po válce zůstal u letectva, vstoupil do KSČ a působil v takzvaných akčních výborech. Stal se náčelníkem operační skupiny velitelství letectva, posléze učitelem na Vojenském vysokém učení. V roce 1953 byl zatčen, obviněn z velezrady a vyzvědačství, odsouzen na 16 let vězení a degradován. Ve vězení pracoval v uranových dolech a propuštěn byl až po sedmi letech na amnestii. Pak pracoval jako betonář, horník a topič. Jeho zdravotní stav se kvůli věznění zhoršoval a 25. ledna 1978 v Praze zemřel.

Busa Kostohryzová, dcera Jana Kostohryze, přestřihne pásku a odhalí tak vstup do prostoru, který se dosud ukrýval před veřejností, v sobotu v 16:10 po předchozím pietním aktu u pamětní desky na průčelí domu. Od neděle 15. května pak najdou návštěvníci v Hluboká café informace a fotografie ze života Jana Kostohryze, repliky medailí, kterými byl vyznamenán, včetně vysokého britského vyznamenání Distinguished Service Order (Řádu za vynikající službu), nebo například vybavení letců RAF a žen ve WAAF. Expozice Jana Kostohryze bude průběžně doplňována, jak to možnosti a prostor dovolí. Otevírací doba bude v úterý až pátek od 10 do 17 hodin a v sobotu a neděli od 10 do 18 hodin.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace