V hromadném pádu, který se odehrál 600 metrů před cílem včerejší etapy, se ocitli i tři ze sprinterských specialistů. Dylan Groenewegen byl postižen jen lehce a do dnešní etapy by měl nastoupit. Další dva však ze závodu odstoupili. Oba se ocitli v nemocnici, u obou ale nedošlo kromě mnohočetných odřenin k vážnějším zraněním, resp. zlomeninám. Jde jednak o Arvida De Kleijna (Human Powered Health), který dal o sobě hlasitě vědět při nedávném 4 Jours de Dunkerque vítěznou etapou a dvěma dny v trikotu lídra závodu, a jednak Olava Kooije (Jumbo-Visma), který odstupuje z pozice lídra tohoto etapového závodu.

Nejsou jedinými, kdo ale dnes na startu chyběl. Dalšími jsou druhý muž Jumbo-Visma Mick Van Dijke, který včera spadnul společně s Kooijem, jakož i kolumbijský vrchař Einer Rubio z Movistaru, který měl patřit k favoritům závěrečné etapy, končící více jak 12km stoupáním.

Dnešní etapa ze Sárospataku do Nyíregyházy byla dlouhá 154 km, cyklisté při ní nastoupali pouhých 775 výškových metrů, k mání byla jedna snadná vrchařská prémie 3. kategorie a to na 26. km a také dvě sprinterské prémie na 83. a 123. km.

Ve žlutém trikotu do ní nastoupil Jens Reynders z týmu Sport Vlaanderen-Baloise, 23letý Belgičan, který na svém kontě dosud neměl žádný výraznější výsledek. Vedení si zajistil díky bonifikačním vteřinám ze sprinterských prémií z obou předešlých etap, ke kterým se dostal coby člen denního úniku.

Jestliže se závodníci včera potýkali s velkým vedrem, dnes na ně pro změnu docela pršelo a většina etapy se odehrála na mokru.

Do dnešního úniku se dostalo pět jezdců: Ital Alessandro Fancellu (EOLO-Kometa), Španěl Ricardo Zurita (Drone Hopper), Američan Keegan Swirbul (Hiuman Powered Health), Rumun Emil Dima (Giotti Victoria) a Belgičan Van Poucke, který si dojel pro vrchařskou prémii a stáhl se zpět k Reyndersovi. Když je 75 km před cílem zastavila výstražná světla na železničním přejezdu, měli na peloton, který je dojel a musel pak počkat, až si uprchlíci získají zase stejný náskok, 1:30 min.

Další "oživení" přineslo o pár kilometrů dále to, že se na zemi ocitl osamoceně sprinter Trek-Segafredo Matteo Moschetti. Konvojový lékař mu za jízdy ovázal ruku a jelo se dál.

Práce pro čtyři kluky před pelotonem skončila 17 km před cílem. Stalo se tak díky jezdcům Sport Vlaanderen, za nimiž jistili pozice cyklisté Quick-Stepu. Jakmile byl únik zlikvidován, vyslaly na čelo po člověku týmy Quick-Stepu a Ineosu, věříc ve schopnosti Jakobsena a Vivianiho. S blížícím se cílem se dopředu tlačilo na široké silnici stále více týmů. Vláček Quick-Stepu však zůstával stále kompaktní. Nebyli však jediní, kdo tohle mohl říci. Speciálně BikeExchange si vedl velmi dobře.

Od kilometru už se jelo na maximum. Nadějně vypadala Bora-hansgrohe. Jenže 100 metrů před cílem se otevřel prostor na pravé straně u bariéry pro Jakobsena a bylo po dramatu. Zrychlil a druhá etapa za sebou byla jeho a celého týmu Quick-Step Alpha Vinyl.

Jakobsen se díky bonifikacím posunul do čela průběžné klasifikace