InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Disco - DJ Trpaslík

    pátek 10.5 19:45 - Stew club, Nádražní 83, Vimperk

  • Novoveský utopenec: Hele, nech toho! - divadelní komedie

    pátek 10.5 19:00 - Malenice, KD

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pochod svatého Floriána po Chyšecku si připsal rekordní účast

 Autor: L. Kolářová

    Autor: L. Kolářová

CHYŠECKO - Hasiči z Chyšek u Milevska spolu s dalšími pomocníky dnes pořádali desátý ročník Pochodu svatého Floriána, který se koná vždy v květnu po půvabných koutech Chyšecka. Letošní ročník byl rekordní - na dvě pěší a jednu cyklotrasu vyrazilo 453 evidovaných účastníků a prý ještě nějací navíc, kteří evidováni nebyli.

 

 

"Duchovní otec" pochodu Martin Strouhal skromně poznamenal, že rekord je spíš neoficiální, protože loni se kvůli koronavirovým opatřením pochod nepořádal organizovaně. Lidé si mohli na připravené trasy vyrazit jen tak sami, takže se těžko tipuje, kolik jich bylo. Loni však pořadatelé odhadovali, že nabídky na individuální vycházku využilo kolem 250 nadšenců. Takže letošní číslo je pravděpodobně skutečně rekordní. 

Pochody letos lákají všude, i populární Hrejkovická dvacítka letos zaznamenala rekord desetiletí. 

"Před deseti lety nás inspiroval pochod Tři veteránů do Brtce a taky petrovický pochod Krajem kamenů. Řekli jsme si, že u nás je taky krásně a chtěli jsme vytáhnout Chyšáky ven. Postupně začali přijíždět další a další lidé," popsal začátky Martin Strouhal. "Při prvním ročníku jsme se obávali, jak obsadíme stanoviště na trasách. Dnes se nám o to ve vesnicích v okolí sami hlásí, pomáhají hlavně hasiči. Třeba Podchýšskou Lhotu u rybníka vůbec nemůžeme vynechat, to by nám tam neodpustili," dodal.

V Podchýšské Lhotě měly zastávku všechny tři trasy - pětikilometrová i dvanáctikilometrová pěší  a i 38 kilometrů dlouhá cyklotrasa. Delší pěší trasa zavedla pochodníky do bývalého rekreačního střediska ZVVZ Milevsko v Mozolově, kde viděli, jak nový majitel Zdeněk Krejsa zahýbal s rekonstrukcí Parkhotelu. Hotel má nově vybavené pokoje, zrenovovaný bazén, wellness, moderní restauraci s terasou. Čtvrtého června se tu bude konat pro veřejnost dětský den se spoustou zábavy. Cyklisté zas dojeli až ke golfovému areálu v Alenině Lhotě. 

Svatý Petr dnes držel nad Pochodem svatého Floriána ochrannou ruku. "To bude tím, že máme v hasičském sboru rovnou dva faráře," tvrdili Chyšečtí. Když prý ale chtěli, aby se premonstrát Pius Vágner tam nahoře za dobré počasí na jejich pochod přimluvil, duchovní prý naznačil, že se tedy pokusí, i když deštík je prý taky pro přírodu potřeba... 

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Martin Strouhal 

    Reagovat

     

    Omlouvám se za pozdní reakci, nemám žádnou informaci o nálezu telefonu.

    Vloženo 19.5.2022 08:16:19

  • K.V. 

    Reagovat

     

    Letos jsme byli poprvé a doufám ,že ne naposledy .Bylo to moc hezké děkujeme .

    Vloženo 15.5.2022 03:15:42

  • Martin Strouhal 

    Reagovat

     

    Děkuji všem účastníkům pochodu, počasí nádherné. Bez pomoci členů SDH Chyšky by pochod nebyl tak úspěšný. Nesmím zapomenout na všechny, kdo zajišťovali jednotlivá stanoviště. Máme v hasičské zbrojnici nález několika zapomenutých věci, ozvěte se kdo je ztratil.

    Vloženo 14.5.2022 21:30:19

    • Daniel 

      Reagovat

       

      Nenachází se u vás telefon v černém krytu? Děkuji

      Vloženo 16.5.2022 14:24:26

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace