Už je to tady!

17.05.2022 17:59 | Komentář

Jeden pražský intelektuál sepsal před časem lehce ironickou knížku O socialismu s láskou. Myslím, že většina z nás, kdo jsme ty časy opravdu zažili, bychom mohli dát dohromady dost příkladů, které by se hodily spíše pod titul O socialismu s neláskou, a souhrnně by to vydalo na Encyclopedii Britannica.

Už je to tady!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

A myslím si, že bychom se většinově shodli, že to nejodpornější na socialismu bez lidské tváře, tedy v období normalizace, byl fakt, že se za vyslovení názoru nebo jeho nedostatečného odvolání a následného pokání vyhazovalo z práce a lidé se likvidovali ne už na šibenicích, ale existenčně. Tehdejší justice na to měla řadu fikaných paragrafů, které, snad s výjimkou toho o hanobení hlavy státu a jiných soudruhů, se vztahovaly k mimopolitickým souvislostem (příživnictví atd.). Jako by se komunista styděl říct na rovinu: tohle říkat nesmíš, za to půjdeš sedět. Byla to „tichá nedohoda“. Všichni jsme věděli, co čím riskujeme, a každý se zachoval podle svého. Dnešní liberálně-demokratická doba na to jde mnohem explicitněji, možná i proto, že si je arogantně jistá svou všemocností a beztrestností.
 

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47752 lidí
V půli dubna se konala konference Právní prostor, na níž se podle průvodních materiálů řešila také otázka právních řešení případů šíření „dezinformací“. Jinými slovy, jak to v právu zařídit, aby vás mohl váš zaměstnavatel bez dalšího vyrazit jen za to, že nesdílíte nějaký obecně ražený názor, např. na vakcinaci, konflikt na Ukrajině nebo třeba chemtrails. A to i v případě, že tyto otázky vůbec nespadají do vaší pracovní náplně – když jste třeba prodavač banánů, těžko může váš názor na chemtrails ovlivnit výkon prodeje banánů. Ledaže byste neplnili práci, nedostatečně se věnovali prodeji banánů a místo toho poučovali zákazníky o chemtrails. Na podobné případy však již pamatuje zákoník práce. Tak oč jde nyní?
 
Hlavní referát na toto téma přednesla Marie Janšová, advokátka specializující se na pracovní právo, členka řady odborných institucí a předsedkyně Czech Employment Lawyers Association. V pracovním právu lze podle ní nalézt oporu pro to, aby se firmy, školy, zaměstnavatelé či jednotlivci domohli soudních verdiktů v případech týkajících se odkládání roušek a respirátorů či odmítání testování v rámci pracovněprávních vztahů. Článek, který o tom poté vyšel na webu Právní prostor, nesl jednoznačný titulek „V Česku budou padat rozsudky za ignorování proticovidových opatření i dezinformace“. Tuzemská justice řeší spory o to, jestli, kdy a do jaké míry byli lidé na pracovištích povinní dodržet preventivní opatření proti šíření koronaviru. Rozsudky zřejmě budou přibývat.
 
„Soudí se řada zaměstnavatelů i zaměstnanců. Nedávno vyhlášený rozsudek naznačuje, jak mohou soudy věci posuzovat,“ uvedla Marie Janšová. Ve zmíněném pracovněprávním sporu soud mimo jiné posuzoval otázku, zda bylo povinností zaměstnance vyplývající z jeho pracovněprávního vztahu dodržovat povinnosti stanovené v mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví, které se týkalo povinného testování žáků škol. A také zda případně tyto povinnosti nebyly v rozporu s právem dětí na vzdělání. Soud podle Janšové tuto povinnost zaměstnance nezpochybnil a navíc uvedl, že neexistuje vyšší právo, než je právo na ochranu života a zdraví.
 
 
Janšová se stejně jako analytici práva a rozsudků nejvyšších soudů domnívá, že pracovněprávní spory, jako je tento, se budou odkazovat na povinnosti zaměstnance vůči zaměstnavateli. „Zaměstnavatel může požadovat dodržování určitých pravidel, typicky sadu opatření bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tato pravidla je pak pracující povinen plnit. Pracovní smlouva bývá v tomto ohledu základní dokument, který obvykle právě toto, kromě právních předpisů a vnitřních směrnic zaměstnavatele, také ukotvuje,“ míní pro změnu Petra Gříbková z Atlas Consulting, jedna z Unií podnikových právníků oceňovaných firemních právniček, která věc hodnotí právě za analytiky práva.
 

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí
Na advokáty se v poslední době obracejí zaměstnavatelé i kvůli šíření dezinformací. „Ať už jde o covid nebo nově o válečný konflikt na Ukrajině. Zajímá je, zda mohou postihovat šíření zjevných nepravd a lží,“ upozornila další právnička Zuzana Cholastová. Podle právníků oslovených portálem Právní prostor na stejnojmenné konferenci by dezinformace mohly být postižitelné, pokud je zaměstnanec šíří jménem, pod značkou nebo prostřednictvím firemních sítí zaměstnavatele. Soudce Ústavního soudu Jaromír Jirsa v této souvislosti míní: „Lidé i média mají právo na hodnoticí soudy a kritické pohledy. Na soudech je, aby ohlídaly hranice.“ To znamená, aby nedocházelo např. k šíření nenávisti proti skupinám lidí, nabádání k rasovým útokům apod. To je velmi šalamounské vyjádření. Vy sice máte právo na svobodu slova, ale zaměstnavatel, popř. soud bude posuzovat, zda jste toho práva užili „správně“. A opět – na uvedené delikty (šíření nenávisti atd.) už máme paragrafy v zákoníku trestním. Tak opět: oč jde?
 
Podle tohoto námětu, důsledně vzato, by se ale dali už dnes soudit ve velkém novináři kdejakých českých médií, kteří navršili jen třeba o hlavě státu Miloši Zemanovi tolik nepodložených nenávistných výpadů a dezinformací, že by to stačilo na hodně velký spis. Soudní.
 
Jeden právní spor a rozsudek k šíření dezinformací na pracovišti nebo jménem zaměstnavatele už justice i veřejnost také zná. Odsouzena byla s tím, že má právo podat odvolání, Jana Peterková, která zveřejnila na sociálních sítích nepravdivou informaci, že po očkování proti covidu zemřelo několik lidí v domově pro seniory nedaleko Prahy. Podle Gříbkové lze tyto rozsudky považovat za průlomové. „Právě proto budou počty dosouzených sporů podle všeho narůstat,“ dodala.
 
 
Tak si to sečtěme. V historii byl drb a pomluva mnohokrát „lokomotivou dějin“. Na podrazech a dezinformacích stály mnohé totalitní i méně totalitní režimy. Vzpomeňme Dimitrova a zapálený Říšský sněm. Vzpomeňme dezinformační hru kolem vylodění v Normandii, které se podařilo mimo jiné proto, že Němci skočili na špionážní dezinformaci. Vzpomeňme Lee Harvey Oswalda a jeho nikdy nevyjasněnou roli kolem zavraždění Kennedyho. Vzpomeňme na debakl kolem vylodění v Zátoce sviní. Atd. atd. atd. To jsou ty velké, důkladně vykoumané dezinformace, vedoucí k historickým změnám. Je příznačné, že za tyto fakes nikdo souzen nebyl, spíše povyšován do vyšších funkcí a hodností.
 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
Nás zajímají drobní „šiřitelé dezinformací“. Třeba ten prodavač banánů přesvědčený nejen o chemtrails, ale taky třeba o tom, že mu naše vláda neříká pravdu, když neumí vysvětlit, proč nechala rozjet tu dosud těžko předvídatelnou surovinovou a energetickou krizi. Jakmile to však milý zelinář řekne nahlas, je připraven na vyhození, neboť „šířil dezinformace“. A přitom motivací k jeho udání a proskripci ze strany nadřízeného mohl být třeba jen fakt, že mu zelinář chodil za ženou nebo cokoli podobně malicherného.
 
Vzpomeňme na socialismus. Což se tehdy nezacházelo s lidmi jako s odpadem – navenek podle politického klíče, ale uvnitř často jen z lidské pomstychtivosti?
 
Jak nám předvádějí právnická esa, jsme v tom zase. Ale jak je to v tom Cimrmanovi, když Smrťák v podání Ladislava Smoljaka zmešká výkon práce (usmrcení), poníženě odchází, ale varovně říká: „Po mně přijde novej, mladší, a ten se nezakecá.“ Zdá se, že už je to tady.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…