Duben

Speciál: 3 + 1 otázka pro Christophera Lamberta

Vydáno dne 20.05.2022
Nejhvězdnější z hostů letošního Comic-Conu Prague zodpověděl hrstku našich otázeček. 

 










 

V devadesátých letech byl Christopher Lambert v České republice velkou hvězdou. Svou zásluhu na tom měly projekty jako Mortal Kombat nebo na VHS vcelku populární Tašunga. Pochopitelně ztvárnil také hlavní roli nesmrtelného Connora MacLeoda ve fantasy sáze Highlander. V novém století jeho hvězda trochu pohasla, přestože se vlastně stal jedním z nemnoha herců, kteří natáčeli na všech světadílech (s výjimkou Antarktidy, samozřejmě). V každém případě pamětníci a pamětnice z řad filmových i videoherních příznivců a příznivkyň nezapomněli a jeho přítomnost v Praze vřele uvítali. Stejně jako další hosté, mezi nimiž nechyběli Bernard Hill, Victoria Yates nebo Sam Witwer a Cara Buono, také Christopher Lambert měl na hlavní stage hodinový panel.


FDb: V polovině osmdesátých let jste hrál hlavní roli Salvatoreho Giuliana ve filmu Sicilián, který má podle mě všechno, co má mít film k tomu, aby se z něj stal hit. Proč myslíte, že nesplnil očekávání?
Christopher Lambert: Myslím, že ten film byl trochu víc intelektuální, že šel až příliš do hloubky. Ale ta postava byla neuvěřitelná. A Michael Cimino byl také neuvěřitelný. Byl to jeden z nejpreciznějších režisérů, s jakými jsem kdy pracoval. Zároveň to byl velmi komplikovaný člověk. Chtěl, aby spolu všechno bylo navzájem propojené. Také si myslím, že si vybral špatného scenáristu. Gore Vidal byl skvělý scenárista, ale byl to taky komplikovaný člověk. Takže když vedle sebe dáte dva komplikované lidi, zkomplikujete tím i samotný příběh. Četl jsem tu knihu od Maria Puza a ten příběh je v podstatě jednoduchý, tak jako příběh v Kmotrovi.

FDb: Přemýšlel jste někdy, že byste napsal svůj vlastní scénář k některé z dalších částí série Highlander?
Christopher Lambert: Abych vám řekl pravdu, se scenáristy jsem napsal část scénáře k Highlanderovi III. Říkal jsem si, že se musíme vrátit k tomu, jak je možné, že Connor je na konci prvního filmu smrtelný a ve druhém získá zpět svoji nesmrtelnost, kterou má i ve třetí části. Proto dával smysl archeologický objev těch tří nesmrtelných, kteří byli dva tisíce roků pohřbení. Proto pořád říkám, že Highlander III je ve skutečnosti Highlander II. Chtěl jsem se vrátit k tomu, o čem Highlander původně byl.

FDb: V devadesátých letech jste hrál Lorda Raydena ve filmu Mortal Kombat. Byl jste fanouškem videoherní předlohy nebo z jakého důvodu jste přijal nabídku od režiséra Paula W. S. Andersona?
Christopher Lambert: Byl jsem fanoušek videohry a pořád jím jsem. A byl jsem velkým fanouškem Lorda Raydena. Takže když mně tu roli nabídli, nemohl jsem odmítnout. Hlavně proto, že to byl do té doby první akční film, ve kterém jsem vlastně nemusel nic dělat. Vždyť jsem zabíjel lidi jenom očima! (smích) Nemusel jsem absolvovat žádný trénink. Jenom stačilo, když jsem se na někoho podíval. To bylo perfektní.

FDb: Mimochodem, máte pořád Raydenův klobouk?
Christopher Lambert: Ano, někde určitě bude. Mám i meče, kilty, mám různé věci. A hlavně fotky.


FOTO: cinema.de
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz