Königa čeká premiéra v Estorilu. Při přípravě si zajezdil se Salačem i Čihákem

Oliver König má tento víkend na programu třetí podnik letošní sezony mistrovství světa superbiků. Ten se uskuteční v portugalském Estorilu, kde König ještě nikdy předtím nezávodil. Český jezdec by u sebe rád viděl větší pokrok než v Assenu. Pomoct by mu k němu mohla i skutečnost, že letos poprvé mohl mezi závody trénovat i na silniční motorce.

Český závodník Oliver König o víkendu absolvuje své třetí vystoupení v MS superbiků. Po závodech na MotorLandu Aragón a v Assenu míří do portugalského Estorilu. Jezdec stáje Orelac si dává za cíl udělat větší pokrok než mezi prvními dvěma podniky. Tentokrát se ale bude muset vypořádat i se skutečností, že půjde o jeho první závody v Estorilu. Úplně bez zkušeností ale na okruh nepřijíždí.

"Už jsme tu testovali. Sice se jezdilo hodně na vodě a já odjel jen osm kol, alespoň trochu ale vím, co mám od této trati čekat. Líbí se mi a jsem na ni zvědavý. Oproti předchozím víkendům jsem se ale nepřipravoval nijak zvlášť," říká.

Ačkoli König tvrdí, že jeho příprava před Estorilem se nijak zásadně neodlišovala, jeden podstatný rozdíl oproti jeho tréninku před druhým podnikem v Assenu bychom našli. Využil totiž možnosti, že již dostal povolení připravovat se i na silniční motorce. Na stroji značky BMW, se kterým kdysi závodil jeho manažer Miloš Čihák, nastoupil do závodu agentury Dafit Filla Racing Agency na Slovakiaringu a zvítězil ve třídě Master 1000. Zde poměřil síly mimo jiné i právě s Čihákem, se kterým se navíc potkal na pódiu. Jeho manažer totiž dojel třetí.

"Bylo to fajn. Miloš si závodění už jen užívá a nepřipravuje se na to tak jako já. Bylo super, když jsem od něj dostal za úkol, abych ho potahal. Jeli jsme tedy i spolu. Určitě se od něj mám co učit. Bylo to fajn dva dny," vrací se König ke svému setkání na závodní dráze s Čihákem.

Pražský rodák si ale nezajezdil pouze na silniční motorce: "Jednou jsem byl na flat tracku. Poté jsme si ještě dali jeden takový menší flat track na dráze u Hořic spolu s Filipem Salačem, Ondrou Ježkem a Petrem Svobodou. Ten byl u mě přes víkend a ještě předtím jsme šli na motokros. Jezdil jsem tedy dost a také jsem hodně trénoval."

König se snažil posílit také záda, která po závodech Assenu označil za svou největší slabinu: "Spolu s fyzioterapeutem a trenérem jsme se na tom snažili co nejvíce zamakat. Je to ale věc, která se nezmění ze dne na den. Je to spíše běh na delší trať. I to, co jsem stihl udělat mezi těmito závody, mi ale určitě k něčemu bude," věří.

Hanikův parťák jako záskok

O českou stopu se opět postará i tým MIE Racing Honda. Česko-japonská stáj, mezi jejíž spolumajitele patří zmíněný Miloš Čihák, se pokusí navázat na víkend v Assenu, kde zásluhou 15. místa Leandra Mercada získala první letošní bod. Argentincův týmový kolega a současně bývalý jezdec MotoGP Hafizh Syahrin, který tým posílil letos, zatím na první body stále čeká. V Estorilu bychom ale od něj mohli vidět zlepšení i díky skutečnosti, že poprvé v letošní sezoně pojede na motocyklu stejné specifikace jako Mercado.

V akci ovšem uvidíme také týmového kolegu Karla Haniky u stáje YART ve vytrvalostním mistrovství světa Marvina Fritze. Němec, který nedávno spolu s Hanikou a Canepou vybojoval druhé místo při závodě 24 hodin Le Mans, zaskočí u stáje Yamaha Motox za zraněného Roberta Tamburiniho. Ital si při tréninku zlomil pravé chodidlo. Fritz se už v MS superbiků představil dvakrát loni, nejprve v Mostě a pak v Jerezu.

O další změnu ve startovní listině se postaral tým Pedercini. Ten se po úvodním podniku sezony rozešel s Lorisem Cressonem a zatímco v Assenu dal šanci Leonu Haslamovi, tentokrát bude jeho barvy hájit Isaac Viňales.

V roli lídra průběžného pořadí vstupuje do víkendu jezdec Ducati Álvaro Bautista. Na Španěla ztrácí 18 bodů šestinásobný šampion Jonathan Rea. Loňský mistr světa Toprak Razgatlıoğlu je zatím až třetí a za Bautistou už zaostává o 45 bodů.

Mistrovství světa superbiků budou i v Estorilu doprovázet třídy Supersport a Supersport 300. I v nich bude zastoupena Česká republika. Zatímco v supersportech se pokusí zabojovat o první letošní body Ondřej Vostatek, v třístovkách znovu uvidíme tým Jakuba Smrže. Za něj opět pojedou Yeray Saíz Márquez a Petr Svoboda. Český jezdec už od začátku roku zaskakuje za Josého Luise Péreze Gonzáleze, který se zranil při nehodě v testech a stále není fit.

Foto: Orelac

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.