Nové podněty pro rozvoj ekozemědělského sektoru

Šlechtění odrůd vhodných do ekologického zemědělství, strategická partnerství v národních i mezinárodních projektech, zkvalitnění poradenství i označování vybraných biovýrobků logem VÚRV. To vše by mělo být obsahem naplňování memoranda, které podepsali Výzkumný ústav rostlinné výroby (VÚRV) a společnost PRO-BIO, jeden z největších výrobců biopotravin v Česku. Informuje o tom tiskový zpráva VÚRV.

S rozvojem ekologické zemědělství je spojena řada výzev. Těmi jsou například dostupnost vhodných odrůd, optimalizace agrotechnických postupů či zavádění inovativních technologií vedoucích ke zvýšení ekonomické stability ekopodniků. Právě tato témata jsou předmětem budoucí spolupráce, shodli se při podpisu společného memoranda RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D., ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i, a Ing. Martin Hutař, majitel společnosti PRO-BIO, obchodní společnost s. r. o.
Obě strany již spolupracují více než 25 let. PRO-BIO, které vyrábí bioprodukty z minoritních plodin, jako je pohanka, špalda, dvouzrnka, jednozrnka nebo čirok, zpočátku postrádalo dostatek vhodných surovin, nízká byla i znalost pěstebních postupů v ekologickém režimu. Výzkumný ústav se angažoval zejména ve šlechtění odrůd vhodných pro podmínky ekologické produkce.
Novou zemědělskou politiku EU považují obě strany za příležitost k zahájení další etapy spolupráce v širším měřítku. „Pro aplikovaný výzkum je vždy důležité najít si silného partnera z praxe. Společnost PRO-BIO může být nejen partnerem ve společných výzkumných projektech, ale současně i šiřitelem nových znalostí mezi další zemědělce i výrobce potravin, “ říká Mikuláš Madaras. A Martin Hutař je doplňuje: „Chceme iniciovat kvalitnější poradenství, zavádět do praxe inovativní agrotechnologie a optimalizovat ekozemědělské postupy tak, aby lépe odpovídaly měnícím se klimatickým podmínkám i aktuálním ekonomickým požadavkům.“ Mezi tyto aktivity patří například testování směsných výsevů, využívání různých půdoochranných technologií, optimalizace pozemků či vytvoření odborného poradního konsorcia.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down