„Tápu v sobě i v životě, nevím co dál“: Tři rady pro nespokojené muže bez smyslu života

Možná znáte nebo dokonce máte doma muže, který v sobě i v životě tápe a neví co dál, cítí vnitřní nespokojenost se sebou i se svým životem. Pro něj ale není ale nic horšího než jen lenivě přihlížet a nechat se nést okolním proudem.

Někdy je dobré na muže decentně působit a vytvořit mu prostor ke změně myšlení a života, a tím i ke znovunalezené spokojenosti a smyslu žití.

Dříve to bylo „snadné“, ale teď?

Muž-pračlověk měl víceméně ve všem jasno, jasné úkoly bez emocí a velké sebevědomí. Později – muž monarchistický – začal kalkulovat a zvažoval, co je správné, a přibyla i vášeň k ženě jako milence. Moderní muž se potřeboval prosadit, myslel na výkon a na peníze, ale nevěděl, jestli být žensky měkký, nebo mužsky tvrdý. Žena milenka mu nestačila, ale silnou zase nezvládal. To vše přineslo mužům zmatenost, jak říká spisovatel Pavel Michalik.

Nejasná úloha rolí

Od průmyslové revoluce vše ještě zamotala emancipace a role muže a ženy se jaksi proměnila a tlaky na pány tvorstva od té doby rostou. Navenek korektní a vstřícní muži v sobě mohou dusit své vnitřní potřeby a nesplněná přání a hrozit jako sopka před výbuchem.

Tak vstaň a bojuj!

Podle spisovatele a režiséra Pavla Michalika se „muži sami mohou vydat zpět do toho správného světa, sice do svého vnitřního, ale jejich úkol je jasný: Musí se přestat schovávat v bezpečném teplíčku a utkat se s démony svých strachů a zranění. Teprve potom budou mužní.“ Následující rady jim mohou být zlehka nápomocny:

1. Položte si otázku: „Jsem v tom, co dělám, šťastný, jsem ve svém místě v životě spokojený?“ A pokud ne, tak další otázku: „Co bych skutečně chtěl dělat, co je mým snem?“ Buďte k sobě upřímný, i když mozek vymyslí mnoho rozumných důvodů, proč život změnit nemůžete. Můžete si o tom povídat s kamarádem nebo ženou, kteří vám budou oporou. A začněte svůj život měnit. Začněte maličkostmi, třeba místo deseti piv si dát jen dvě anebo místo koukání na televizi jít do parku. Důležitá je vůle a vytrvalost.

2. Napište si seznam svých přání. Je jedno, jak jsou velká anebo malá nebo reálná. Důležité je mít seznam na místě, kde se na něj každý den můžete podívat. A každý den se u těch přání zastavit a přečíst si je, nechat je působit na svou mysl. Postupně pak vyberte jedno, dvě, která jsou nejsnáze realizovatelná, a pusťte se do nich.

3. Najděte si mužskou skupinu typu Mužský kruh, která se zabývá rituály hledání vize. Protože pokud žijete a nevíte proč, chybí vám smysl života, jste vyhořelí nebo jen pohodlně líní, tak potřebujete nastartovat vizi, za kterou půjdete. A to sami zvládnete jen obtížně.

Tak hodně zdaru, pánové!

Zdroj: www.emotionmatters.co.uk, www.srdcemuze.cz. Náhledová fotografie: Getty Images