Konvičku našli ve druhé etapě zkoumání Mendelova skleníku u pozůstatků vodního díla spojeného se sousedním klášterem starobrněnských cisterciaček založeného roku 1323 královnou Eliškou Rejčkou. Původně byla vysoká přibližně 15 centimetrů.

Částečně vznikla vytáčením na hrnčířském kruhu, částečně byla modelována z volné ruky. Vyrobena je z keramiky vypálené do cihlové barvy a na povrchu opatřena tmavě červenohnědou glazurou,“ popsala archeoložka Lenka Sedláčková ze sdružení Archaia Brno.

Štít a kopí, asi rytíř

Postava je oděna do dlouhého splývavého šatu, za hlavou opatřeného kápí, skrze kterou se do konvičky nalévala voda. Levou ruku postavy zakrývá oválný štít zvýrazněný kruhovými vtlačovanými kroužky. „Pravá ruka je v úrovni horní poloviny paže odlomena, její dlaň je dochována na spodku trubkovité výlevky. V této ruce drží postava kopí,“ upozornila archeoložka.

Video
Video se připravuje ...

Archeoložka Lenka Sedláčková o nálezu středověké konvičky Zdeněk Matyáš

Na královských a šlechtických dvorech se preferovaly tyto výrobky ze skla a kovu, keramická mohla sloužit měšťanům. Kvůli nálezu konvičky poblíž kláštera na Starém Brně je ale nejasné, komu patřila.

„Svým provedením, užitím různobarevných glazur, které v tomto období ještě nebyly tak zcela běžnou záležitostí, patří k zajímavým a nikoliv zcela běžným kouskům hrnčířského řemesla," poznamenala Sedláčková. 

Fotogalerie
9 fotografií