Kvalifikace F3 v Barceloně: Roman Staněk na pole-position!

Kvalifikace F3 v Barceloně

Po „nepřehledném“ startu do sezony 2022 se pole začíná nejpozději teď při třetím podniku roku „třídit“ a pro české fandy je jistě naprosto příjemným jevem, že mezi absolutní špičku F3 pravidelně patří pilot Tridentu, Roman Staněk. V Barceloně si vítěz Imoly zajistil první pozici kvalifikace.

 Text a Foto: Roman Klemm, Motor MAX

Jezdci Antonína Charouze na horní dvě třetiny pole nestačili.  Ve volném ranním tréninku Staněk opět potrvrdil, že patří mezi favority 3. časem za Victorem Martinsem (ART) a Arthurem Leclercem (Prema). U Charouze slavil svůj návrat „ztracený syn“ Lirim Zendeli 21. časem, Francesco Pizzi stačil jen na 27. a Laszlo Toth na 29. pozici. Kvalifikační session doprovázelo odpolední vedro a nezájem místního publika.

I za těchto povětrnostních popdmínek trvalo relativně dlouho, než jezdci dostatečně zahřáli své pneumatiky a odvážili se na „ostré“ kolo. Zatímco se na špičce seřadili Caio Collet (MP), Franco Colapinto a Martins, pokazil Staněk svůj první pokus výletem do štěrku v pomalém infieldu. Nejlepší z Charouzovy trojice byl tentokrát Pizzi na 24. pozici, což pro španělský víkend českého týmu nezvěstovalo nic dobrého.

Po krátkém doladění vozů v boxech se pole vrátilo na trať. Colettův čas byl brzy překonán Bearmanem, pak Smoljarem, Leclercem a Martinsem. Staňkovo snažení stačilo na 10. čas.Novotou barcelonského pátku bylo, že si jezdci troufli i na třetí sérii pokusů o zlepšení. Rozhodnutí o postavení na startu tedy mělo padnout až v závěrečných sekundách.

 

Roman Staněk

 

Zvláště Staněk tuto příležitost výborně využil a posunul se senzačně kupředu na pole-position! Charouz Racing System znovu nedokázal vybřednout z chvostu pole.   

Výsledek kvalifikace F3 v Barceloně:1. Roman Staněk, Trident       1:33,516s2. Victor Martins, ART         1:33,568s    3. Alexander Smoljar, MP       1:33,613s 4. Isaack Hadjar, Hitech         1:33,726s 5. Arthur Leclerc, Prema       1:33,731s   6. Oliver Bearman, Prema       1:33,747s 22. Lirim Zendeli, Charouz Racing System   1:34,686s29. Francesco Pizzi, Charouz Racing System 1:35,549s  30. Laszlo Toth, Charouz Racing System         1:35,575s