Lobezské louky nabídnou pláž a přívoz - VIZUALIZACE

24.05.2022 6:36

Městský obvod Plzeň 4 plánuje rozšíření tůní v Lobezském parku. Nově představený projekt by měl obsahovat zajímavé rekreační i zábavné prvky. Podívejte se na studii.

Lobezské louky (2)
Lobezské louky (2)Lobezské louky (1)Lobezské louky (1)

Na území o velikosti téměř 18 tisíc m2 plánuje městský obvod atraktivní změny. Lobezské tůně by mohly dostat novou podobu. Nevyužitá část parku by tak měla nabídnout například molo, přívoz ale i dřevěný labyrint.

Místo, které má v plánu vedení obvodu revitalizovat je momentálně zarostlé nálety a zcela nevyužité. Z jedné strany je prostor ohraničený stávajícími jezírky, z druhé strany Lobezským parkem. „Chceme plně využít potenciál oblasti. Z místa, které bylo tak zarostlé, že jím ani nešlo projít, plánujeme vytvořit další prostor pro relaxaci a zábavu,“ říká starosta Tomáš Soukup a dodává: „Návrh počítá se vznikem dvou tůní, výsadbou rostlin a dřevin a instalací herních prvků například v podobě mola, přívozu, labyrintu nebo piknikové sestavy.“

Náklady na potřebné úpravy jsou odhadovány na 20,5 milionu korun včetně DPH. Vedení obvodu by chtělo ještě letos získat stavební povolení. „Území je z velké části kvalifikováno jako aktivní zátopové a řeka Úslava je v tomto úseku velmi rychlá, proto jsou možnosti velmi omezené. Jsem velmi rád, že se nám podařilo se zástupci Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně najít taková kompromisní řešení, která na jednu stranu nebrání průtoku vody v případě povodně, zároveň jsou šetrná k životnímu prostředí zejména v oblasti ochrany živočichů,“ uvádí místostarosta Zdeněk Mádr.

Na místě již proběhlo kácení z důvodu provedení hlubinných vrtů potřebných pro studii. Další kácení a nová výsadba proběhne dle provedeného dendrologického průzkumu. „Na základě návrhu dojde ke zpřístupnění dnes zanedbané části plochy údolní nivy a k založení vhodných dřevinných a travobylinných porostů,“ doplňuje vedoucí investičního odboru ÚMO 4 Kateřina Malinová.

Obvod větší tůně se samoobslužným přívozem bude 236 metrů. Menší tůně bude mít obvod zhruba poloviční. Na místě by měla být vybudovaná pláž, dřevěná lávka, pozorovatelna, ohniště, ale také například plocha pro míčové hry.

 

Vizualizce: MO Plzeň 4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy