Dnes Sobota - jasno 8°C
Zítra Neděle - jasno 9°C
Sobota 27. 4. 2024
Svátek má Jaroslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Problematiku ohrožených dětí řešili odborníci na konferenci v Poslanecké sněmovně
Nad konferencí převzal záštitu poslanec a člen Výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (uprostřed). Foto: PP

Problematiku ohrožených dětí řešili odborníci na konferenci v Poslanecké sněmovně

Přes dvě stovky odborníků ze státní správy, neziskových organizací a sociálních služeb se minulý týden ve čtvrtek účastnilo na půdě Poslanecké sněmovny konference o systému péče o ohrožené děti. Jedním z cílů bylo nabídnout zákonodárcům a státní správě know-how a výzkumy z praxe.

„Je potřeba dát důraz na rodičovské kompetence jako takové. Pokud rodiče zůstávají silní a budou vychovávat sebevědomé a silné jedince, tak se domnívám, že žádná covidová krize, žádná inflační krize rodinu nerozbije,“ uvedl na úvod poslanec a člen Výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO), který nad konferencí převzal záštitu. 

Právě silná role rodiny a její možné posilování ze strany státu spojovalo šestici tematických bloků, které se postupně věnovaly současným trendům ve výchově dětí, roli komunit pro rodinný život či problematice pečujících rodin pro těžce nemocné děti. 

s-ulova

Na konferenci vystoupila i profesorka Šulová

„Žijeme strašně rychle. Máme nepřiměřené životní tempo. Nemáme čas na prožití určitých významných momentů a je málo společně tráveného času rodičů s dětmi,“ připomněla častý trend českých rodin jedna z předních odbornic mimo jiné na raný psychický vývoj dítěte profesorka Lenka Šulová. 

Posílení kapacit poradenských služeb pro rodiče a služeb zaměřených na kompetenci rodičů. Ale také stabilní finanční podpora spolků či podpora a udržení center pro rodiny v daných lokalitách. To by podle závěrů konference mohly být jedny z opatření na straně státu, pro posílení role rodiny. 

Samostatnou kapitolou je pak mnohem větší podpora rodin pečujících o těžce nemocné děti. Mimo jiné posílení odlehčovacích a asistenčních služeb, které pečujícím rodinám umožní nutný odpočinek. 

„Cílem konference nebylo říct, že nic nefunguje a všechno je špatně. Naopak jsme chtěli říct, že řada skvělých profesionálů a odborníků má v praxi dostatek podkladů pro efektivní změny a jsou připraveni spolupracovat se zákonodárci a státní správou,“ doplnila k některým závěrům z konference ředitelka pořadatelské Nadace Sirius Dana Lipová.

Jedním z hlavních témat bylo také socio-ekonomické zázemí rodiny, které zásadním způsobem ovlivňuje zdravý vývoj dítěte. Konference především vyzdvihla potřebu legislativní úpravy sociálního a dostupného bydlení. 

Další stěžejní roli státu pak odborníci vidí v reformě náhradní ústavní a rodinné péče, kvůli dlouhodobě rostoucímu počtu dětí umístěných mimo svou rodinu. 

Záznam konference ke shlédnutí zde:  https://youtu.be/G1z9AjknWG4


Autor: puc

Senior utonul v řepském bazénu

25. dubna 2024 ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

25. dubna 2024 v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Další články
Nahoru