Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Kde je domov?


Kde je domov?
Recenze knihy: Nová divočina
Autor: Diane Cook
Originální název: The New Wilderness
Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 472
Americká autorka zahájila svou spisovatelskou činnost převážně publikací v časopisech či antologiích. Následně debutovala sbírkou povídek Člověk proti přírodě. Její první román Nová divočina byl zařazen do užšího výběru na Bookerovu cenu. Český čtenář si ji může přečíst v překladu Dominiky Křesťanové jako součást edice Světová knihovna Odeon.

Představte si dystopický svět, který ale není v hávu YA. Nedojde k nějaké děsivé katastrofě, ani diktatuře. Naopak plíživým způsobem se naše společnost dostává do situace, kdy kvalita vzduchu je natolik tristní, že lidé začínají být nemocní, ale kvalitní zdravotní péče není dostatečná. Vidět ve městě strom je rarita, na niž se můžete jít podívat jen přes oplocený prostor. Bea s Glenem vidí, že jejich malá Agnes pomalu umírá. Vykašlává krev a její tělo chřadne závratnou rychlostí. Ve chvíli, kdy mají možnost zúčastnit se experimentálního programu ve státě Divočina, neváhají ani minutu.

Ukázka knihy


Co přesně program obnáší? Skupina dvaceti lidí, kteří se vzájemně neznají, jsou vsazeni na jedno z posledních neposkvrněných území přírody a začnou se nazývat Společenství. Pro jakéhokoliv jiného občana je vstup zakázán. Mají jen nejnutnější vybavení, zbytek se musí naučit v terénu. Lovit, vyrábět a starat se o to, aby nebyli sežráni divokou pumou. Od správců dostávají instrukce, na jaké stanici se mají pravidelně hlásit a zároveň jsou kontrolováni, aby po jejich existenci v divočině nezůstala ani stopa. Všechna pravidla jsou zapsána v Příručce, podle níž se musí důsledně řídit. Jakou cenu musí za čerstvý vzduch zaplatit?

Když přišli do Divočiny, zpočátku si představovali, že život v přírodě je naučí vnímavosti, budou lepší lidé s větším porozuměním. Postupně ale přišli na to, že ohledně významu slova lepší panuje velké nedorozumění. Mohlo prostě znamenat lidštější s tím, že slovo lidštější si mohl vyložit každý po svém. Mohlo stejně tak znamenat lepší v přežití, kdekoli a za každou cenu. (str. 48–49)


Titul obsahuje sedm velkých částí; První část – Balada o Beatrici, Druhá část – Na začátku, Třetí část – Velké putování, Čtvrtá část – Balada o Agnes, Pátá část – Přítel, nebo nepřítel, Šestá část – Ke Kaldeře, Sedmá část – Zátah. Perspektiva vyprávění se střídá mezi matkou (Beou) a dcerou (Agnes). Prostředí děje nám prezentuje příroda, o které se můžeme domnívat, že se jedná o americkou, nicméně to není doslovně specifikované. A právě popisu života, svým způsobem až primitivního, se věnuje prakticky celý titul. Jak člověk reaguje na nedostatek, zda v sobě dovede objevit dávno mrtvé instinkty lovce a co se stane s dítětem, které zná už jen spaní v kožešině a dost často prázdný žaludek. Enviromentální drama se prolíná s napjatými rodinnými vztahy.

Nestála o matčiny násilné nabídky lásky. Chtěla pohladit po zádech, po tváři. Chtěla tiché mumlání úst přitisknutých do ohbí krku. Lehký stisk ruky. Chtěla nemuset klást otázky. Nemuset být zmatená. Chtěla zpovědi, do kterých nemusela nikoho nutit. Nesnášela matčinu dravou lásku. Protože dravá láska nikdy nevydrží. Dravá láska v tuhle chvíli znamená, že co nevidět žádná láska nebude, nebo jí to aspoň bude tak připadat. Agnes chtěla mírnou matku, takovou, která by ji milovala každý den stejně. (str. 301)


Kompozice nevytváří na první dojem text plný akce a dobrodružství se spoustou zvratů, ale plíživé, těžké a depresivní čtení, s mnoha filozofickými otázkami, kam se jako společnost řítíme a co dovede člověk člověku udělat. Syrové popisy živočišného sexu před celým kmenem, porodů i odepsání „slabého kusu“ bez špetky empatie. Jaké je objevovat svou identitu a sexualitu v divoké přírodě? Detailní popisy okolí na první pohled představují ráj na zemi. Pouze ale jen na první…

Carl jí to kdysi vysvětlil, když spolu skákali po kamenech v řece. Že tělo sice s největší pravděpodobností něco sežere, ale šaty a osobní věci je potřeba vyzvednout, aby se zmírnil dopad na přírodu, a k tomu byla obvykle zapotřebí záchranná výprava, jejíž náklady musela zaplatit rodina mrtvého nebo jeho nejbližší příbuzenstvo. Další důvod, proč zůstat naživu. (str. 198)


Úmrtí není výjimečným okamžikem a nestojí tedy za to si k někomu vytvářet větší emoční vztah. Mnohem horší je přijít o drahocenný provaz či zbraň. Mentalita účastníků výzkumu se mění, bezcílné bloudění po krajině je přestává bavit a cítí, že jejich svoboda je jen zdánlivá a spíše jsou v rukou teroru jednotlivých správců. Dostávají se k nim zprávy, že ve Městě je to ještě horší než v čase, kdy ho opouštěli. Romantické představy o krásné přírodě se střetávají s krutou realitou. Zůstanou v Divočině navždy? Bude jejich domovem?

Ukázka knihy


Autorka krásně pracuje s pocitem deziluze. Tempo knihy, nádech i praktická absence jakékoliv naděje mi silně evokovala McCarthyho Cestu. Depresivní vize blízké budoucnosti. Jsme ve své podstatě jen hračkami pár vyvolených lidí, kteří rozhodují o našem osudu. Když budou chtít, seberou nám vše, co považujeme za své a co je nám blízké. My nejsme ti, co mají poslední slovo.

I když se jedná o obsahově těžší čtení, napsané je s lehkou rukou a velkým citem pro popis přírody a psychologie postav. Ať budete číst jakékoliv pasáže, budete mít pro jeho vypravěče pochopení a pochopíte jeho úhel pohledu. Tento román zřejmě nebude mainstreamovým trhákem, ale vaši pozornost si rozhodně zaslouží, protože jeho poselství je velmi silné.

Aby měla něha nějakou váhu, musí ji provázet něco dalšího, něco jako věrnost. (str. 350)

Hodnocení autora recenze
80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80%
V obchodech(419 - 536 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



O totalitě ve fantastice
Recenze knihy Budovat ráj – Bourat peklo

S Ladislavem opět na cestách
Recenze knihy Všechny cesty vedou do Santiaga

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?