Soud potvrdil dvacetiletý trest vězení Čechovi, který se na straně separatistů zapojil do bojů na Ukrajině

Odvolací soud ve středu potvrdil jedenačtyřicetiletému Pavlu Botkovi, který se v jednotkách separatistů zapojil do bojů na východě Ukrajiny, dvacetiletý trest vězení. Zamítl jeho odvolání a uznal ho vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muž byl souzen jako uprchlý.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Botka na archivní fotografii z roku 2017

Pavel Botka na archivní fotografii z roku 2017 | Foto: Adam Hájek/iDNES.cz | Zdroj: Profimedia

„Není žádných pochyb, že by obžalovaný nebyl na východní Ukrajině a že by se do bojů nezapojil,“ prohlásil předseda odvolacího senátu pražského vrchního soudu Miroslav Pavrovský.

Na Ukrajině bojoval na straně separatistů. Soud za to Čechovi uložil dvacet let vězení

Číst článek

Odmítl tak tvrzení Botkova právníka, podle kterého nebyl proti jeho klientovi žádný přímý důkaz, pouze příspěvky na facebooku a v médiích. Soud se podle Pavrovského opíral například i o zprávu generálního prokurátora Ukrajiny či výpovědi svědků.

Dvacetileté vězení uložené Botkovi nepovažuje soudce za nepřiměřeně přísný trest. „Byť se jedná o velmi vysoký trest, je na samé spodní hranici trestní sazby,“ uvedl předseda senátu.

Muž měl podle Pavrovského sklony k porušování zákona již v minulosti. Při rozhodování vzal soud v úvahu také to, že Botka bojuje v řadách separatistů dlouhou dobu a jeho „zarputilost“.

Odvolací soud zkrátil trest muži, který se účastnil bojů na Ukrajině, z 20 na šest let

Číst článek

Botka podle obžaloby v roce 2015 odjel přes Rusko na Ukrajinu, aby se tam zapojil do konfliktu na straně separatistů.

Na území východoukrajinské separatistické Doněcké lidové republiky se podle obžaloby nechal vyzbrojit a zařadil se do jejích jednotek. Budoval zákopy, hlídkoval i bojoval proti vládním ukrajinským jednotkám.

Muž působil podle obžaloby ve vojenské struktuře separatistů na různých pozicích. V srpnu 2019 při konání pravidelné ozbrojené hlídky v jižní části fronty směrem na Mariupol šlápl na protipěchotní minu. Přišel kvůli tomu o nohu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme