Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotbalistou roku je poprvé Schick, předstihl Součka. Trpišovský uspěl už potřetí

  18:45
Nejlepším českým fotbalistou byl poprvé vyhlášen Patrik Schick z Leverkusenu, který v hodnocení za minulý rok 2021 s náskokem předčil Tomáše Součka i Vladimíra Coufala z West Hamu. Mezi trenéry potřetí v řadě uspěl slávista Jindřich Trpišovský a cenu pro fotbalistku roku na dlouho odkládaném galavečeru převzala útočnice národního týmu Andrea Stašková.
Patrik Schick je poprvé fotbalistou roku.

Patrik Schick je poprvé fotbalistou roku. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Po dvou letech covidových omezení proběhlo vyhlášení tradiční ankety opět v plní parádě a za přítomnosti těch nejdůležitějších - jen obvyklý březnový termín se i kvůli tehdejší baráži o světový šampionát posunul na květen.

Výsledky jsou však očekávané.

Autor nejkrásnějšího gólu loňského mistrovství Evropy. Vedle fenomenálního Cristiana Ronalda nejlepší střelec turnaje i opora německého Leverkusenu, kde procitl a stal se jedním z hitů celé bundesligy.

Fotbalista roku 2021

Elitní desítka

1. Patrik Schick (útočník, Bayer 04 Leverkusen) 949 bodů

2. Tomáš Souček (záložník, West Ham United FC) 691

3. Vladimír Coufal (obránce, West Ham United FC) 303

4. Tomáš Vaclík (brankář, Sevilla FC / Olympiacos FC) 245

5. Antonín Barák (záložník, Hellas Verona FC) 195

6. Adam Hložek (útočník, AC Sparta Praha) 96

7. Tomáš Holeš (záložník, SK Slavia Praha) 63

8. Jakub Pešek (záložník, FC Slovan Liberec / AC Sparta Praha) 26

9. Vladimír Darida (záložník, Hertha BSC) 22

10. Pavel Kadeřábek (obránce, TSG 1899 Hoffenheim) 11

Nikdo jiný než Patrik Schick korunku pro nejlepšího českého fotbalistu roku ani získat nemohl. Už loni v prosinci teprve jako třetí fotbalista za posledních deset let pronikl i do elitní desítky tuzemských sportovců.

„Možná, že kdybych byl méně zraněný, mohl jsem cenu získat i dřív,“ řekl. „Jsem za ni samozřejmě rád. Prožil jsem zatím nejlepší rok kariéry, potvrdil jsem výkony z Eura.“

Pro fotbalové ocenění si dokráčel v neděli v podvečer na slavnostním ceremoniálu v hotelu Clarion v pražských Vysočanech.

Potkal se i se s řadou spoluhráčů z národního týmu, kteří se v pondělí začnou společně chystat na blížícími se duely fotbalové Ligy národů. Schick se k nim ovšem ze zdravotních důvodů nepřipojí, protože v Německu po sezoně podstoupil plánovanou operaci třísel.

„Přitom měl chuť reprezentovat,“ cítil kouč Jaroslav Šilhavý. „Mrzí nás, že ho nebudeme mít k dispozici, ale nedá se nic dělat. Aktuálně je v rekonvalescenci.“

Pro reprezentaci jde o citelné oslabení.

Vždyť po famózním Euru pálil dál i na podzim, kdy svým sedmnáctým gólem za národní tým vyrovnal Antonína Panenku či Tomáše Skuhravého.

V jedenácti reprezentačních duelech roku 2021, do nichž střelec Leverkusenu nastoupil, dal osm branek. Když hrál, vyšel naprázdno jen v kvalifikačních bitvách s Walesem a na Euru s Anglií, proti které se Češi ve Wembley neprosadili.

Dostihl Panenku, Bergera má na dohled. Střelec Schick doufá: Snad budu pálit dál

Na dosavadních sedmnáct branek v reprezentaci Schickovi stačilo třiatřicet zápasů, škoda jen neustále se opakujících zranění, která ho v šestadvaceti letech brzdí na mezinárodní i klubové úrovni.

Teprve podruhé za posledních dvacet let ovládl prestižní anketu v Česku útočník. V roce 2014 si pro ocenění došel sparťanský fantom David Lafata, který narušil vládu brankáře Petra Čecha.

Patrik Schick po vítězství v anketě Fotbalista roku se svým agentem Pavlem Paskou.

Schick je nejlepším a nejžádanějším českým fotbalistou současnosti. Hvězda loňského Eura i německé nejvyšší soutěže, ve které dal v uplynulém ročníku dokonce víc branek než norský zázrak Erling Haaland. Leverkusen svými góly dotáhl do Ligy mistrů a minulý týden navíc v klubu prodloužil smlouvu do léta 2027.

Fakta

Fotbalista roku vs. Zlatý míč

Jaký je rozdíl mezi anketami Fotbalista roku a Zlatý míč?

Fotbalistu roku vyhlašuje FAČR, uděluje se za kalendářní rok a hlasují v ní členové tzv. fotbalové akademie, do níž patří prvoligoví trenéři, kapitáni prvoligových týmů, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a fotbalové asociace.

Zlatý míč pořádá Klub sportovních novinářů, uděluje se za soutěžní ročník a hlasují pouze fotbaloví žurnalisté.

Z trůnu pro nejlepšího českého fotbalistu po dvou letech sesadil Tomáše Součka, záložníka West Hamu. Mimochodem, našlápnuto má i k vítězství v českém Zlatém míči, což je druhá nejprestižnější fotbalová anketa, která se na rozdíl od Fotbalisty roku uděluje za soutěžní ročník.

Skokany roku v rámci pořadí jsou slávista Tomáš Holeš se sparťanem Jakubem Peškem, kteří se naposledy ani neumístili a nyní oba figurují v elitní desítce na sedmé, respektive osmé příčce. Z páté pozice se naopak po nepovedeném přestupu z Ruska do Anglie propadl Alex Král, zcela bez bodu zůstal i slávistický brankář Ondřej Kolář.

Mezi trenéry potřetí za sebou zvítězil Jindřich Trpišovský, který stejně jako v předchozím vydání předstihl reprezentačního kouče Jaroslava Šilhavého. Třetí byl Martin Svědík ze Slovácka.

Trpišovský v roce 2021 dovedl Slavii k zisku ceněného double i do čtvrtfinále Evropské ligy, kde tým nestačil až na anglický Arsenal.

Trenér Jindřich Trpišovský (vlevo) a další členové realizačního týmu Slavie se...
Slávistický trenér Jindřich Trpišovský se raduje po triumfu v českém poháru.

Mezi talenty uspěl s výrazným náskokem Adam Karabec ze Sparty. Druhý skončil slávista Daniel Samek a třetí byl útočník Tomáš Čvančara, dnes sparťan, který v minulém roce působil v Opavě a v Jablonci.

V anketě o nejlepší fotbalistku roku uspěla po tříleté nadvládě Kateřiny Svitkové opora národního týmu Andrea Stašková.

Ta byla loni se svými spoluhráčkami z reprezentace blízko k premiérovému postupu na velký turnaj, Češky však nakonec v baráži o mistrovství Evropy nezvládly penaltový rozstřel se Švýcarskem.

Na klubové úrovni byla Stašková úspěšná v Juventusu, když pomohla k italskému titulu i k vítězství v tamním Superpoháru.

Pro Italy jsme pořád Československo. Fotbalistka o Juventusu, tetování i lásce

Jen těsně za Staškovou se umístila druhá Barbora Votíková, česká brankářka, která během roku 2021 přestoupila ze Slavie do francouzského Paris St. Germain.

Do síně slávy uvedla fotbalová asociace Karola Dobiáše bývalého československého reprezentanta a mistra Evropy z roku 1976, legendu Trnavy a Bohemians či bývalého trenéra Sparty. Cenu mu předal jeho bývalý spoluhráč a blízký přítel Antonín Panenka.

Fotbalista roku 2021

Kompletní výsledky včetně doprovodných anket

1. Patrik Schick (útočník, Bayer 04 Leverkusen) 949 bodů
2. Tomáš Souček (záložník, West Ham United FC) 691
3. Vladimír Coufal (obránce, West Ham United FC) 303
4. Tomáš Vaclík (brankář, Sevilla FC / Olympiacos FC) 245
5. Antonín Barák (záložník, Hellas Verona FC) 195
6. Adam Hložek (útočník, AC Sparta Praha) 96
7. Tomáš Holeš (záložník, SK Slavia Praha) 63
8. Jakub Pešek (záložník, FC Slovan Liberec / AC Sparta Praha) 26
9. Vladimír Darida (záložník, Hertha BSC) 22
10. Pavel Kadeřábek (obránce, TSG 1899 Hoffenheim) 11

Další pořadí: 11. Jan Kuchta (útočník, SK Slavia Praha) 9, 12.–13. Lukáš Kalvach (záložník, FC Viktoria Plzeň) a Lukáš Masopust (záložník, SK Slavia Praha) oba 3, 14.–15. Jakub Jankto (záložník, UC Sampdoria / Getafe CF) a Petr Ševčík (záložník, SK Slavia Praha) oba 2, 16.–23. Jan Bořil (obránce, SK Slavia Praha), Pavel Bucha (záložník, FC Viktoria Plzeň), Stanislav Hofmann (obránce, 1.FC Slovácko), Ladislav Krejčí mladší (záložník, AC Sparta Praha), Aleš Mandous (brankář, SK Sigma Olomouc / SK Slavia Praha), Lukáš Provod (záložník, SK Slavia Praha), Michal Sadílek (záložník, FC Slovan Liberec / FC Twente), Matěj Vydra (útočník, Burnley FC) všichni 1.

FOTBALISTKA ROKU 2021:
1. Andrea Stašková (útočnice, Juventus FC) 210 bodů
2. Barbora Votíková (brankářka, SK Slavia Praha / Paris St. Germain FC) 200
3. Kateřina Svitková (záložnice, West Ham United FC) 187

Další pořadí: 4. Klára Cahynová (SK Slavia Praha / Sevilla FC), 157, 5. Kamila Dubcová (US Sassuolo) 155, 6. Lucie Martínková (AC Sparta Praha) 143, 7. Tereza Szewieczková (SK Slavia Praha) 121, 8. Petra Bertholdová (AC Sparta Praha) 101, 9. Tereza Krejčiříková (SK Slavia Praha) 71, 10. Simona Necidová (SK Slavia Praha) 54, 11. Eva Bartoňová (FC Internazionale / AC Sparta Praha) 53.

TRENÉR ROKU 2021:
1. Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha) 488 bodů
2. Jaroslav Šilhavý (reprezentace ČR) 410
3. Martin Svědík (1.FC Slovácko) 220

Další pořadí: 4. Pavel Vrba (AC Sparta Praha) 81, 5. Michal Bílek (FC Viktoria Plzeň) 50, 6. Petr Rada (FK Jablonec) 32, 7. Miroslav Koubek (FC Hradec Králové), 8. Jan Suchopárek (reprezentace ČR U21) 6, 9.–11. David Horejš (SK Dynamo České Budějovice), Vítězslav Lavička (Slask Wroclaw), Pavel Vaigl (Jiskra Domažlice) všichni 3, 12.–15. Tomáš Galásek (reprezentace ČR – asistent, FC Baník Ostrava – asistent), Pavel Hoftych (FC Slovan Liberec), Karel Jarolím (FK Mladá Boleslav), Luděk Klusáček (Bohemians Praha 1905) všichni 1.

TALENT ROKU 2021:
1. Adam Karabec (záložník, AC Sparta Praha) 457 bodů
2. Daniel Samek (záložník, SK Slavia Praha) 186
3. Tomáš Čvančara (útočník, SFC Opava / FK Jablonec) 153

Další pořadí: 4. Matěj Kovář (Manchester United FC) 120, 5. Kryštof Daněk (SK Sigma Olomouc) 94, 6. Pavel Šulc (FC Viktoria Plzeň) 91, 7. Filip Kaloč (FC Baník Ostrava) 57, 8. Martin Vitík (AC Sparta Praha) 42, 9. David Tkáč (FC Fastav Zlín) 26, 10. Daniel Fila (FC Zbrojovka Brno / FK Mladá Boleslav) 20, 11. David Jurásek (1. SK Prostějov / FK Mladá Boleslav) 9, 12. Jan Žambůrek (Brentford FC) 8, 13. Vítězslav Jaroš (St. Patrick’s Athletic FC / Liverpool FC) 7, 14. Michal Kohút (1.FC Slovácko) 6, 15. Václav Sejk (AC Sparta Praha) 4, 16. Jan Knapík (FK Teplice) 3, 17.–19. Denis Donát (FC Hradec Králové), Adam Gabriel (AC Sparta Praha) a Tomáš Ostrák (MFK Karviná / 1. FC Köln) všichni 2, 20.–22. Martin Cedidla (FC Fastav Zlín), Šimon Gabriel (FK Teplice / FK Viktoria Žižkov) a Antonín Kinský (FK Dukla Praha / SK Slavia Praha) všichni 1.

SÍŇ SLÁVY ČESKÉHO FOTBALU:
Karol Dobiáš

eFOTBALISTA ROKU 2021:
1. Emerickson (AC Sparta Praha eSports) 119 bodů
2. T9Laky (FC Viktoria Plzeň eSport) 114 bodů
3. MarioOoso (Entropiq team) 75 bodů

Další pořadí: 4. Seron (Team Sampi) 62, 5. Dalas (FC Baník Ostrava eSport) 17, 6. SaintSB (Bohemians eSports) 10, 7. DRMi10 (Cryptova) 9, 8. Matejs (Entropiq team) 4, 9. Caster (AC Sparta Praha eSports) 2, 10. CptKubajz (SK Slavia Praha eSports) 1.

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Leverkusen překonal rekord a je ve finále Evropské ligy. Vyzve Bergamo

9. května 2024  20:11,  aktualizováno  23:02

Z úvodního utkání si přivezli pohodlný náskok 2:0, ale o postup se dlouho báli. Fotbalisté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Real - Bayern 2:1, hosté vedli. Finále pak domácím vystřelil dvougólový Joselu

8. května 2024  20:47,  aktualizováno  23:19

Už to vypadalo, že k boji o trofej bude mít blíž mnichovský Bayern. Ještě chvíli před koncem vedl,...

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta se Slavií krouží kolem střelce z Kosova. Zájem brzdí vysoká cena

7. května 2024  6:56

V kosovské reprezentaci teprve začíná. Jeho jméno vám možná zatím nic moc neřekne. Ale třeba už...

Aston Villa v závěru vydřela remízu s Liverpoolem, dvě branky dal náhradník Durán

13. května 2024  20:55,  aktualizováno  23:12

Fotbalisté Aston Villy v dohrávce 37. kola Premier League remizovali na domácím hřišti s...

Zemřel Rudolf Kučera. Fotbalový talent od Boha, který zastavilo zranění

13. května 2024  22:49

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v 84 letech někdejší velký fotbalový talent Rudolf Kučera. Jeho...

Češi, držím palce! Fotbalový detektiv loví lumpy na Slovensku

13. května 2024  18:40

Z voleje odpovídal Jakub Čavoj, integrity manažer Slovenského fotbalového svazu, absolvent...

Olomoucká rezerva dál válí, ve druhé lize zdolala béčko Sparty

13. května 2024  18:39

Fotbalisté Olomouce B v 28. kole druhé ligy porazili doma v souboji rezerv Spartu B 3:1 a zvítězili...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...