Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Nomádi

NOMÁDI: Ďábel se skrývá v detailu. Na co si dát pozor při pojištění obytňáku

Lefkada, mys Lefkas, tady končí silnice. V pozadí ostatní Jonské ostrovy foto: Tomáš Málek, Lidové noviny

Bez vhodné pojistky do vypůjčeného obytného vozu/přívěsu nelez – i tak zní jedna za základních pouček pro zajištění co nejbezstarostnějšího průběhu dovolené. Dodá-li ji už sama půjčovna, je radno důkladně si prostudovat pojistné podmínky a jejich plnění při spoluúčasti. Detaily jsou při nějakém „průšvihu“ rozhodující.
  5:00

Rozdíl mezi pojistkou uzavřenou u standardního osobního auta a obytného vozidla spočívá zejména v tom, že obytňák je nutné mít pojištěný i proti škodám, které mohou vzniknout, když je vůz zaparkován a slouží k ubytování. „Naše vozy a přívěsy jsou plně pojištěné, přesto našim klientům doporučujeme, aby se připojistili přes Vansafe. I proto, že nikdy nevíte, co se může stát,“ říká Petr Havlíček, ředitel pražské půjčovny Hykro.

„Pokud na dovolenou vyrážíte v obytném autě z půjčovny, doporučujeme uzavřít zejména pojištění kauce skládané při pronájmu. K tomu lze přidat připojištění asistence Bezstarostná jízda, které dokáže zajistit komplexní pomoc na cestách,“ říká Lukáš Slavík, jednatel Vansafe. Pojištění kauce pomůže s úhradou případné škody na voze či jeho interiéru i při odcizení nebo poničení vybavení. Kryje i klientovu spoluúčast z havarijního pojištění a další pojistné události. Vedle Vansafe nabízí takové pojištění například Uniqa pojišťovna.

Pojistit i ostatní pasažéry

Martin Tesař z autocentra Barth připomíná, že by cestovatelé neměli zapomínat ani na klasické cestovní pojištění. „Pokud se do vozu vloupá zloděj a vy přijdete o osobní věci, jako jsou elektronika nebo jízdní kola, tak to nespadá pod pojistku vozidla,“ upozorňuje.

Zejména při cestě do ciziny je radno dopojistit i ostatní pasažéry. „V případě poruchy vozidla a následné zprávy ze servisu, že oprava bude na delší dobu, se v rámci pojištění umíme postarat o řidiče, tedy o jeho ubytování a případnou následnou dopravu domů. Ale ostatní spolucestující, nejsou-li dopojištění, si to musejí řešit, a tedy i platit sami. Takové jsou podmínky pojistky,“ dodává Tesař z autocentra Barth. Ostatně toto doporučení platí nejen pro cestování obytným vozem.

Pro vlastní obytné auto či přívěs je namístě sjednat si i havarijní pojištění. Dotyčného kryje pro případ havárie, odcizení, živelní události, vandalismu či poškození zaparkovaného vozidla zvířetem. I tady lze vybírat ze široké škály připojištění, například skel, zavazadel, úrazové připojištění.

„V nabídce máme i nadstandardní asistenční službu, která zajistí opravu na místě, odtah či poskytnutí náhradního vozidla,“ říká jednatel Vansafe Slavík.

Nejčastěji to odnese nárazník

Také pro cestování zapůjčeným „domem na kolech“ si lze pojistit klasické storno cesty, podobně jako to jde u klasických zájezdů s cestovními kancelářemi, a existuje i pro případ onemocnění nemocí covid-19. Standardem pojištění storna cesty je úraz nebo smrt, včetně člena blízké rodiny či spolucestujících, nebo pojistka proti živelní pohromě.

Rozsah toho, kvůli čemu může být pojistná událost uznána, je pochopitelně různý, u jednotlivých pojišťoven se lze chránit i proti ztrátě zaměstnání či jiné vypjaté rodinné situaci.

Kdo si obytný vůz či karavan půjčuje od svých známých nebo ten svůj naopak půjčí někomu jinému, může si u Vansafe sjednat i časově omezené havarijní pojištění – třeba jen na týden.

K jakým škodám dochází při jízdách s obytnými vozidly nejčastěji? Dle statistik k poškození zadního nárazníku. Hojný je též výskyt poškození alkovny, tedy nástavby určené pro spaní nad kabinou řidiče. „Výška vozu s alkovnou je v průměru 3,2 metru. Řidiči v zápalu jízdy snadno zapomenou, že mají nad hlavou ještě ložnici, a poškodí ji při kontaktu s různými stříškami a výčnělky,“ doplňuje Slavík z Vansafe. Dále jsou to škody způsobené chybnou manipulací s vybavením interiéru nebo poškození či zničení venkovní markýzy při náhlém zhoršení počasí.

Průvodce obytňáky pro začátečníky

Partnerem rubriky je Vansafe, specialista na pojištění obytných aut i jejich posádek. Více čtěte ZDE.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...