Místo pomoci můžou pacienta i zabít. Jak zjistit, jestli vás neohrožuje kombinace léků?

Špatná kombinace léků může být až fatální. Problémy mívají i mladší lidé.

Místo aby pomáhaly, může jejich kombinace pacientovi uškodit a následky mohou být i fatální. Někteří vážně nemocní lidé totiž denně užívají třeba 10 nebo i 20 různých léků. V několika nemocnicích tak působí kliničtí farmaceuti, v Ostravě nově poradí nejen hospitalizovaným, ale i ambulantním pacientům.

Bolesti hlavy, závratě, nevolnost nebo třeba vyrážka. To jsou nejčastější projevy nevhodné kombinace léků. Může to být ale i vážnější, pacienti mohou ubývat na váze, špatně jim fungují játra či ledviny a místo toho, aby se uzdravovali, chřadnou.

„Užívala jsem léky na srdce, na tlak, potom léky na bolesti a jeden lék mi nedělal dobře, měla jsem nevolnosti,“ popsala Vlasta Neuvirtová svůj problém s kombinacemi léků.

Kliničtí farmaceuti v ostravské městské nemocnici už prověřili medikaci u dvou tisíc hospitalizovaných pacientů. U třetiny z nich, jako například u Neuvirtové, museli zasáhnout.

„Není to vždycky jenom o kombinaci těch léčiv, někdy mohou být v medikaci jen dva, tři léky, ale tak rizikové pro konkrétního pacienta, že potřebujeme vybrat lepší alternativu. Optimalizujeme to vzhledem k jeho nemocem, jeho diagnózám tak, aby léčba byla ušitá jemu na míru,“ vysvětlila klinická farmaceutka Hana Nováková.

Problémy mohou mít i mladší lidé

Problémy se mohou projevit nejen u starších a chronicky nemocných pacientů, ale i u mladých lidí trpících třeba epilepsií, pokud jim lékař předepíše nevhodná antibiotika. „Je tam jedna poměrně významná interakce, která nám prakticky sníží hladinu antiepileptika a ten pacient může mít epileptický projev, může mít křeče,“ uvedl neurochirurg Martin Melecký.

Podle webu iDnes Premium by mohl řadě potíží zabránit takzvaný sdílený lékový záznam, tedy počítačový systém evidující všechny vydané eRecepty, jenže někteří lékaři se do něj nedívají. A právě proto teď v ostravské městské nemocnici začíná fungovat klinický farmaceut i ambulantně. Zajít tam mohou všichni lidé, kteří si nejsou jistí, zda je jejich medikace v pořádku.

Tagy: