Brnem projede na výstaviště rychlovlak TGV, který zlomil světový rekord

  9:44
Na brněnském výstavišti v úterý začíná Rail Business Days, největší mezinárodní veletrh se zaměřením na kolejová vozidla, moderní technologie a železniční infrastrukturu v České republice. Lákadlem bude především francouzský vysokorychlostní vlak TGV, který však mohou Brňané spatřit už dnes večer.

Vlak TGV, který přijede do Brna, měří 200 metrů a tvoří jej dva hnací a osm vložených vozů. V roce 1981 dosáhl rychlostního rekordu 380 km/h. | foto: Ministerstvo dopravy ČR

Aby historická desetivozová jednotka dorazila až do výstavního areálu, využijí pořadatelé vlečku vedoucí středem Brna.

„Souprava se bude přesouvat po vlečce v pozdějších večerních hodinách kvůli menšímu provozu. Vyrazíme kolem půl jedenácté večer. Obecně trvá převoz po vlečce kolem 20 minut, s rychlovlakem však pojedeme pomaleji, cesta nám zabere něco málo přes půl hodiny,“ popisuje zástupce pořadatele Robert Pagan.

Rychlovlak potáhne vícesystémová lokomotiva a budou potřeba speciální bezpečnostní opatření.

„Vzhledem k tomu, že potáhneme vlak ulicí Poříčí, tak se bude muset na určitou dobu zastavit provoz. Dohlížet na přepravu bude Policie ČR a také lidé z brněnského výstaviště, kteří mají vlečku ve správě,“ dodává Pagan.

Lokomotiva v barvách Správy železnic, která rychlovlak potáhne přes území Česka, bude na veletrhu vystavena také.

Prezentovaný rychlovlak je z roku 1980 a byl součástí dodávky prvních 109 vysokorychlostních jednotek, jež sloužily na nově otevřené trase z Paříže do Lyonu a jsou charakteristické svým nepřehlédnutelným oranžovým nátěrem.

Jednotka, kterou tvoří dva hnací a osm vložených vozů, měří celkem 200 metrů. Účastnila se natáčení filmů a zvládla také světový rychlostní rekord, když v roce 1981 dosáhla rychlosti 380 km/h. Návštěvníci mohou vlak vidět po celou dobu konání veletrhu až do čtvrtka.

Autor: