Na Mírové náměstí v Lounech dorazila putovní výstava  Energie a civilizace
Unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem ENERGIE A CIVILIZACE, je až do 21. června k vidění na Mírovém náměstí v Lounech. Expozice přibližuje prostřednictvím velkoplošných fotopanelů způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Louny

Louny - V pořadí již druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem ENERGIE A CIVILIZACE je k vidění na Mírovém náměstí v Lounech.

Expozice přibližuje prostřednictvím velkoplošných fotopanelů způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty tak nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna. V Lounech je k vidění do 21. června.

„Lidská vynalézavost v přeměňování energie z přírody na teplo, světlo a pohyb je hybnou silou kulturního a civilizačního pokroku už od počátku věků. Dostupná a spolehlivá energie umožnila lidem posouvat se neustále rychleji dopředu. Zatímco v 19. století dominovaly uhlí a pára a v tom minulém ropa, současná éra patří bezpochyby čisté elektřině, nejušlechtilejší a nejuniverzálnější formě energie, kterou dnes známe. Elektřina už totiž dávno neznamená jen světlo a energii pro naše spotřebiče; stojí na ní celá digitalizace a robotizace, má potenciál uplatnit se v dopravě, ve vytápění i v průmyslové výrobě,“ říká k výstavě Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a.s.

0706vystava2

Podmínkou podle něj ovšem je, abychom elektřinu dokázali vyrábět způsobem šetrným k životnímu prostředí. Před náročným úkolem zajistit v příštích desetiletích dostatek ekologické energie pro všechny obyvatele planety a současně zabránit nezvratným klimatickým změnám stojí proto celý svět.

„Jedna odborná studie za druhou ukazují, že je v našich silách to zvládnout, pokud využijeme všechny nízkoemisní zdroje energie, které máme nyní k dispozici. Mezi ně patří i jaderné elektrárny. Je možné, že ve vzdálenější budoucnosti, až budeme mít k dispozici nové technologie, se bez nich dokážeme obejít. Zatím jsou však v globálním měřítku jedním z nejdůležitějších zdrojů, s jehož pomocí dosáhneme klimatických cílů rychleji a levněji. V České republice máme s jadernou energií přes 60 let zkušeností, odborné know how a šikovné lidi, které nám ostatní země mohou závidět. Máme proto ty nejlepší předpoklady využít společný potenciál jak obnovitelných, tak jaderných zdrojů a výrobou čisté energie přispět k dalšímu rozvoji naší civilizace,“ dodává ještě Daniel Beneš

Podle spoluautora a kurátora výstavy archeologa a egyptologa Miroslava Bárty lidstvo dosáhlo díky objevování stále nových zdrojů energie dnešní technologické úrovně, která je klíčová i pro zajištění národní bezpečnosti. „Dnes můžeme vidět s veškerou naléhavostí, že otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategických aspektů fungování jakékoli lidské společnosti nebo civilizace. Maximálně možná soběstačnost a dostatek zdrojů jsou limitujícím faktorem vývoje, životní úrovně i svobody každé společnosti. Dnes je tato otázka ještě zásadnější, a to tím spíš, že se kontrola zdrojů stává strategickou otázkou a může významně narušit geopolitický poměr sil. Otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie je pro naši budoucnost naprosto zásadní a tato výstava na to jasně poukazuje.“

Výstava „Energie a civilizace“, jejímž generálním partnerem je opět Skupina ČEZ, volně navazuje na expozici „Voda a civilizace“. Každého diváka přitom nechává zamyslet se právě nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit naši svobodu, budoucnost i prosperitu. Celá expozice přibližuje typy energií na přehledných schématech a fotografiích od využití ohně přes století páry, průmyslovou revoluci, vynález elektřiny, počátky těžby ropy, využití vodních, větrných i solárních elektráren i atomového jádra až po elektromobilitu, umělou inteligenci i města budoucnosti. Expozice se dotýká i aktuálních témat, jako jsou důsledky těžby či devastace přírody a významných ekosystémů. A co je hlavní, důrazně upozorňuje na nově nastupující zdroje „zelené“ energie.

To vše během vernisáže pod širým nebem ocenil starosta Loun Pavel Janda: „Je skvělé, že tak zajímavá výstava se díky Galerii Benedikta Rejta dostala po velkých městech i k nám. Díky svému umístění přímo na Mírovém náměstí určitě nezůstane bez povšimnutí. Věřím, že si k ní najdou cestu i školy, neboť z pohledu historie, současnosti, ale i budoucnosti či enviromentálního vnímání může být přínosem jak pro žáky ze základních, tak i středních škol.“

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru