InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kytka za kilo pomáhá šestiletému Štěpánkovi z Milevska

Šestiletý Štěpánek by potřeboval novou polohovací postel a případně také finance na terapie.

Šestiletý Štěpánek by potřeboval novou polohovací postel a případně také finance na terapie.

HREJKOVICE - Trojice přátel, Lukáš Komárek z Hrejkovic a Ivana Novákova a Kristýny Štychová z Milevska, vymyslela originální charitativní projekt s názvem Kytka za kilo. Koupí pivoněk mohou lidé přispět šestiletému Štěpánkovi z Milevska trpícímu mentálním a motorickým postižením na novou polohovací postel.

Šestiletý Štěpánek z Milevska se narodil jako zdravý chlapec. Rodině se převrátil život vzhůru nohama, když v šesti měsících onemocněl herpetickou encefalitidou. Od té doby musel spolu se svou rodinou absolvovat dlouhou a náročnou léčbou. Nyní trpí mentálním a motorickým postižením. Pravidelně dojíždí na rehabilitace do Armandi Therapy Clinic v Českých Budějovicích. Současně by teď Štěpánek potřeboval polohovací postel. Jenže náklady jsou vysoké. Terapie vyjde na zhruba 20 tisíc korun a cena postele se pohybuje kolem 30 tisíc korun. 

Rodině se rozhodla pomoci trojice kamarádů- Lukáš Komárek z Hrejkovic a Ivana Nováková a Kristýna Štychová z Milevska. Přátelé si už nějakou dobu pohrávali s myšlenkou, že by někomu pomohli a protože Ivana Nováková zná maminku Štěpánka už od základní školy, volba byla nakonec jasná. Ještě před konkrétním cílem pomoci ale přátelé nejdříve vymýšleli způsob. A protože Lukáš Komárek pěstuje květiny, konkrétně pivoňky, vymysleli originální charitativní projekt s názvem Kytka za kilo.

Vždy čerstvé pivoňky těší a pomáhají

 

„Přišla nám škoda nechat si krásu pivoněk pro sebe, ale zároveň jsme nechtěli květiny jen tak pro nic prodávat. Rozhodli jsme se tedy dát prostor lidem se srdcem na správném místě, aby udělali dobrý skutek, protože bez nich by to nešlo a jen samotný nápad ani nemohl vzniknout, " popisuje vznik charitativní události Ivana Nováková.

Trojice vytváří kytice, které si mohou lidé koupit za sto korun a tím přispět na dobrou věc. „Prvně jsem se s prací s pivoňkami setkal při cestování po Novém Zélandu, kde jsem potom několik dalších sezón střídavě s Německem, Francií a Holandskem pracoval. V těchto letech jsem si pár rostlin zasadil na zahrádku, ale protože se tomu již profesně nevěnuji a nemám moc času, tak mi to teď dost zarůstá plevelem. Jsem tedy rád, že se nyní našla možnost využití," usmívá se Lukáš Komárek.

Vzhledem k tomu, že je celá akce určená dobré věci, zřídili kamarádi i transparentní účet, kam lidé posílají svá kila, tedy sto korun. „Do poznámky nám napíší, jaké si vybrali výdejní místo. Celkem jich máme pět. Po připsání peněz na účet je kontaktujeme a sdělíme, v jaký den si mohou svou kytici na vybraném místě vyzvednout. Květiny jsou vždy čerstvé, protože je vážeme pro zájemce každý den," vysvětluje Ivana Nováková.

Lidé posílají více peněz, než stojí květiny

V současné době bylo prodáno už kolem třiceti květin. Na transparentním účtu se nashromáždilo téměř 10 tisíc  korun. Vyšší částka je dána tím, že lidem není situace Štěpánka lhostejná a za kytici tak mnohdy zaplatí mnohonásobně více. Také se kolikrát objeví finanční příspěvek od dárce, který ani nepožaduje její vytvoření.

Zájemci o dobrou věc si mohou své květiny vyzvednout v Kávové osvětě v Hrejkovicích, v Café Monte Cintu ve Strakonicích, v Coffee Dealer v Písku, v Devítce v Praze a také v Táboře, kde se na konkrétním místě dohodnou s iniciátory dobročinné události. Je ovšem důležité, aby každý ke své platbě na transparentní účast uvedl do zprávy své jméno a výdejní místo. „Zatím to máme nastavené tak, že po zaslání platby na transparentní účet nám každý člověk pošle zprávu na Instagram či Facebook s názvem Kytka za kilo a domluvíme vyzvednutí," napovídá postup Ivana Nováková.

Koupí květin mohou lidé podpořit nejen malého Štěpánka a jeho rodinu, ale také mohou potěšit svou babičku, maminku, manželku, kamarádku, přítelkyni nebo úplně náhodného člověka. Transparentní účet je: 4757711013/0800.

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • piráti 

    Reagovat

     

    Nedávno byl na Seznamu článek, jak pirát Hřib navyšuje o miliony příspěvek na léčbu ukrajinských narkomanů u nás. K tomu byl potřeba nouzový stav? Na léčbu našich nemocných dětí se sbírají víčka

    Vloženo 12.6.2022 06:21:38

  • Lucie 

    Reagovat

     

    Před Lukášem smekám-v Hrejkovicích dělá nejlepší kávu široko daleko a teď ještě pivoňky, sen každé ženy!!! A holkám taky tleskám, musí s tím mít hodně práce...mají srdce na dobrém místě

    Vloženo 10.6.2022 17:10:58

  • Obcan 

    Reagovat

     

    Lukáš je moc šikovný pán, gratuluji, přeji si víc takových vsimavych lidiček

    Vloženo 10.6.2022 13:24:07

    • Lukáš 

      Reagovat

       

      Ahoj, jediné, k čemu mi můžeš gratulovat je, že jsem v tom s Kikinou a Ivčou. Mezitím co se já flákám, ony dřou, vážou květiny a píšou si s dárci. Holkám patří obdiv.
      Lukáš

      Vloženo 10.6.2022 18:54:20

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace