„To je kvůli Rusům.“ Novinář Gibiš dostal na Twitteru stopku. A je veselo

10.06.2022 15:00 | Ze sítí

Blokace účtu na sociální síti je pro řadu glosátorů opakovanou, až běžnou zkušeností. Některé „bany“ ale překvapí. Třeba když byl ve čtvrtek zablokován twitterový účet Vojtěcha Gibiše, novináře píšícího o pandemii i Ukrajině z pozic, které doposud na této sociální síti dominovaly. Dotyčný už má jasno, kdo mu účet sabotoval.

„To je kvůli Rusům.“ Novinář Gibiš dostal na Twitteru stopku. A je veselo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Záložní účet novináře Vojtěcha Gibiše

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
„Ať jde Twitter do prdele. Svinské účty, které porušují pravidla necháte a pana Vojtěcha Gibiše jste, kurvy, blokli, proč?“

Tento zdvořilý dotaz formuloval uživatel Jan Hrubant. Na námitku, že pravidla platí pro všechny, vychrlil reakci: „Ruský svině tu vyloženě lžou a občas je nezablokují, byť konstatují porušení pravidel“.

Hrubantovi je jasné, že se novinářovi s historií v Lidovkách a Seznamu „mstí ruští trollové, Mára nebo podobná pakáž“.

Na jeho stranu se smajlíkem s hlavou v dlaních postavil i europoslanec Tomáš Zdechovský. V diskusi se objevila zmínka, že by zablokování účtu snad mohlo souviset s Gibišovým tweetem na téma německé pomoci Ukrajině.

Roman Šmucler, který se s Gibišem opakovaně dostal do sporu kvůli covidovým opatřením (Gibiš je vášnivě hájil, Šmucler byl v jeho názorové bublině prohlašován za antivaxera) komentoval pozastavení účtu jízlivě: Majitel pravdy. Copak?

Do vlákna ale vzápětí dorazilo množství Gibišových fanoušků. „Dezoláti se radují,“ znělo pobouřeně.

„Rusáci se činí. Vy se radujete. Je dobré vidět, kdo za koho kope. Překvapuje mě, že nemáte v profilovce vlaječku…,“ napsala paní Zuzana Andělová a Šmucler se jí udiveně optal, jestli Twitter patří Rusům.

Do diskuse ale dorazil nejspíš i Vojtěch Gibiš, respektive uživatel zbrusu nového účtu Vojtěch Gibiš v bloku. Nelze prokázat, že se jedná o novináře, ale i díky fotografii je to velmi pravděpodobné.

„Jako obvykle, to se stává účtům píšícím o válce. Odvolání podáno, za dny až dva týdny bych měl být zpět, nemusíte se bát,“ potěšil Šmuclera jeho prominentní oponent.

A poté se Vojtěch Gibiš v bloku vyjádřil i na vlastním profilu. Ze svého zablokování obvinil proruské dezinformátory. „Zřejmě díky nějakým Rusům/prorusům či dezinformátorům mám pozastaven účet. Odvolání trvá obvykle dny až dva týdny,“ ujistil. Mezitím prý bude své příspěvky dávat na Twitter domovských Seznam Zpráv.

„Dezoláti se mohou radovat jen dočasně,“ ujistil bojovně.

Překvapil Ondřej Dostál, další z Gibišových „oblíbených“ antivaxerů, ke kterým chodíval dva roky debatovat o covidu.

Právník Dostál napsal: „Pan Gibiš má stejné právo na své zákoutí internetu jako třeba Aeronet nebo Skrytapravda. Svoboda projevu je důležitá“. Cenzurou se podle něj proti dezinformacím bojovat nemá, ať jde o jakékoliv dezinformace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…