198 km, 2750 výškových metrů, tři vrchařské prémie v posledních 70 km. Vrchol třetí z nich 15 km před cílem, k němuž se už převážně klesalo. To byla porce, která dnes čekala na 152 cyklistů. 

Postupně se před pelotonem utvořila sedmička závodníků. Mimořádně motivovaní Švýcaři tu byli tři: Michael Schär (AG2R), Matteo Badilatti (Groupama-FDJ) a Joel Sutter (UAE). S nimi pak ještě Andreas Leknessund (DSM), Jonas Rutsch (EF Education), Matthew Holmes (Lotto-Soudal) a Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

Nejnebezpečnější byl Leknessund, který ztrácel v průběžném pořadí na Stephena Williamse 51 sekund. Tahle skupina měla 50 km před cílem náskok k 6 minutám. Jenže v obtížném závěru o něj začala rychle přicházet.

Leknessund cítil šanci na etapu i žlutý dres, a tak v posledním stoupání sólově atakoval. Vrchol přejížděl s náskokem 1 minuty na čtyři bývalé kolegy z úniku, kteří za ním zůstali (Schär, Rutsch, Holmes, Burgaudeau) a 1:40 na hlavní skupinu, z níž vypadli mj. Peter Sagan či Benoit Cosnefroy, který i včera ztratil kolem 13 minut.

Ještě 5 km před cílem, kdy měl k dobru 1:13 na skupinu stíhačů, která mezi tím pohltila všechny zbylé z původního úniku, byl v čele virtuálního pořadí.

Etapu vyhrál. Za ním se ve spurtu hlavní 75členné skupiny prosadil na druhé místo Alberto Bettiol (EF Education) před Michaelem Matthewsem (BikeExchange).

Nyní šlo o to, zda Andreasovi náskok bude stačit na to, aby se oblékl do žlutého. Nestačil. 38 vteřin náskoku a 10 vteřinová bonifikace znamenaly, že na Stephena Williamse mu po etapě chybělo 7 sekund, takže se sice výrazně posunul v pořadí, ale nestačilo to ani na pódium. Průběžně čtvrtá příčka.

"Ve finále jsem do toho musel dát všechno, ale nejdůležitější bylo to poslední stoupání. Říkal jsem si: Když tam teď udělám díru, zvládnu to do cíle. V posledním kilometru to byla dřina, ale současně jsem si to užíval. Mám se teď zaměřit na celkové pořadí? Uvidíme. Přišel jsem sem pro etapová vítězství, o to týmu jde. Pokusím se pokračovat v agresivním závodění," řekl vítěz etapy, 23letý Nor, který tím dosáhl na zatím největší úspěch své dosavadní cyklistické kariéry.

Alberto Bettiol slavil vítězství v etapě, aniž by věděl, že už před ním projel sólově cílem Andreas Leknessund.