14.06.2022 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V prvním česko-slovenském mistrovství republiky v orbě s koňským zápřahem se utkalo osm oráčů

Celkem osm párů tažných koní s oráči dnes v Nabočanech na Chrudimsku soutěžilo v orbě. Účastníci přijeli z různých míst Česka i Slovenska. Porota hodnotila jejich výkony podle 12 kritérií, deset z nich je zaměřeno na kvalitu orby. Většinu soutěžící splnili, řekl novinářům předseda rozhodčí komise Jozef Ďuďák.

"Co říkám oráčům vždy – rozhoduje poslední brázda, jak je udělaná. Zda je čistá, zda je rovná, zda není u poslední brázdy rozházená půda. Na začátku nesmí orat hluboko, jen mělce, aby – když to složí – nevznikl hrb. Začátek orby a ukončení, to jsou dva zlomové body, které rozhodují," uvedl Ďuďák. Každý soutěžící měl přidělen vymezený pozemek. Hodnotila se například rovnost a hloubka brázdy, její dotažení na kraj pozemku nebo vytváření pravidelných skladů, tedy hřebínků z hlíny. Porota sledovala také orbu do rozoru, kde oráč napojoval na sousedovu brázdu a postupoval do středu pozemku. Půda byla pro orbu po pondělním dešti vhodná a poměrně kyprá. Většina oráčů na sobě měla dobové oblečení s košilí, vestou, kalhotami, zástěrou a nezbytným kloboukem. Také koně měli bohatě zdobené postroje. Diváci mohli sledovat při práci různá plemena koní, například haflingy, chladnokrevníky norické, belgické, polské a francouzské. "Byla to opravdu široká škála v barvách, velikosti i charakteru," řekl člen komise Jaroslav Dražan.* 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down