Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Méně povinného učiva na základkách, více osobního rozvoje, plánuje Gazdík

  11:35
Učivo na základních školách, jež se budou učit všechny děti bez rozdílu, se má smrsknout na nezbytné minimum a školy by měly děti více rozvíjet určitým směrem dle jejich nadání. S návrhem počítají hlavní směry plánované velké revize rámcového vzdělávacího programu pro základní školy. Po velkém množství připomínek však resort nápad ještě prodiskutuje.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Adobe Stock

Nový rámcový vzdělávací program má být hotový do konce příštího roku a změny ve výuce by děti měly pocítit nejpozději v září za dva roky.

Hlavní změnou má být rozdělení obsahu vzdělávání na jádrový a rozvíjející. „Zamýšlená redukce ve vzdělávání není ve smyslu nějakého bezhlavého škrtání. Plánujeme rozdělení vzdělávacího obsahu na povinné minimum, které budou umět všichni žáci, a rozvíjejícím vzdělávacím obsahem umožnit rozvíjení individuálního vzdělávacího potenciálu každého žáka,“ plánuje ministr školství Petr Gazdík.

Návrhy byly dva, buď aby společným jádrem byl minimální obsah potřebný pro to, aby absolvent základní školy mohl žít odpovědný a bezpečný život, nebo aby jádrem byla příprava žáka s ohledem na další studium maturitního oboru. Expertní tým ministerstva se přiklonil k první variantě.

Rodiče marně hledají střední školy pro děti, na pracáku končí i premianti

Tedy, aby povinné bylo jen minimum učiva z hlavních předmětů. „Mají to zvládat i žáci, kteří na maturitní obor nemíří, jsou to znalosti a dovednosti, které má i méně úspěšný žák,“ navrhuje pracovní verze dokumentu.

Netrapme všechny děti těžkou matematikou

Které učivo bude považováno za „minimum“ a co už bude „rozvíjející“ se musí teprve určit. Vymezení zvládání povinného minima má za cíl snížit počet žáků, kteří v základním vzdělávání zažívají opakovaný a trvalý neúspěch.

Každá škola bude rozvíjecí učivo nabízet povinně, rozdělení má však dle odborníků „umožňovat individualizaci výuky dle schopností, zájmu a preferencí jednotlivých žáků, vzhledem k jejich další vzdělávací cestě“.

„Chceme, aby bylo možné podpořit třeba nadaného žáka na jazyky, kterému nejde matematika, aby mohl v matematice realizovat jen jádro a na základě jeho nadání a zájmu se rozvíjet v osvojování cizích jazyků,“ hájí návrh Gazdík.

Nepřijaté deváťáky úřady práce nespasí, mohou být jen nádeníky

K této části však přišlo nejvíce připomínek odborné veřejnosti a ministerstvo po kritice ještě celý nápad zváží. „Uznávám, že lidé mají strach, že by mohlo přispět k nerovnostem ve vzdělávání. Připravujeme kulatý stůl a až po jasném vyjádření, po konzultaci ve školském výboru, dojdeme k závěru,“ uvedl Gazdík ve středu na tiskové konferenci.

„Zvažujeme varianty, jak to rozdělit. Může se nakonec stát, že návrh neprojde a rozdělení nebude,“ je po kritice v připomínkovém řízení opatrný i ředitel Národního pedagogického institutu Ivo Jupa.

Mělo by na základních školách ubýt povinného učiva?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 22. června 2022. Anketa je uzavřena.

„Obecně by reforma rámcového vzdělávacího programu přinést, že se děti budou učit v souvislostech. Když to řeknu obrazně, není to o tom si zapamatovat kolik má kapr šupin, ale jak žijí ryby ve vodě a co pro to může člověk udělat,“ slibuje si šéf Asociace ředitelů základních škol Lubomír Zajíc.

Dovednosti, se kterými by žáci ze základních škol měli odcházet, jsou podle Zajíce hlavně otevřenost vůči novým výzvám, schopnost učit se, mít kritické myšlení, vyhledávat informace, třídit je a vyznat se v nich.

Redukci učiva pomohla samovolně i pandemie

Které věci se děti učí navíc a nejsou nezbytným minimem pro absolventy základních škol, ukázala podle učitelů i pandemie covidu-19. „Snad každý učitel během distanční výuky redukoval učivo a zjistil, co bylo zbytné. Pandemie nám ukázala, že si umíme najít opravdu to nejdůležitější,“ míní Dana Ticháčková z Učitelské platformy.

„Z dat České školní inspekce víme, že školy samozřejmě učivo nějakým způsobem redukovat musely, protože jinak by nešla domácí výuka zvládnout. Ovšem je potřeba říct, že řadě škol se redukce učiva osvědčila,“ potvrzuje i Gazdík.

Pandemie ukázala, že učiva je moc, míní Plaga. Chce rozvíjet kritické myšlení

Ticháčková jako učitelka na prvním stupni by se zaměřila na znalost češtiny, cizího jazyka, rozvoj matematického a logického myšlení a práci s novými digitálními technologiemi. Tato kompetence je v rámcovém vzdělávacím programu nová, avšak do budoucna dle odborníků klíčová.

Většina dětí v první třídě je už zběhlá v ovládání chytrého mobilního telefonu nebo počítače, poukazuje Ticháčková. Děti se to musely naučit i kvůli distanční výuce. „Musíme to v nich rozvíjet, ukázat jim, že tablet nebo telefon nejsou jen na hry, ale že to jsou stroje, se kterými si můžeme ulehčit život, získávat skrze něj informace, něco vytvářet,“ vysvětluje.

Na papíře hezké, v realitě provedení pokulhává

Podle Učitelské platformy je se změnami problém u samotných učitelů. „Některé školy místo aby si vybraly priority, převzaly rámcový vzdělávací program s úplně všemi doporučeními a snažily se to všechno nacpat do svých školních vzdělávacích programů. Všichni si řekli, že musí umět všechno,“ kritizuje Ticháčková vlastní řady.

„Většina učitelů stále žije v tom, že se učí podle osnov, i když jsou to vystudovaní inteligentní lidé, tak někteří stále neví, že osnovy už sedmnáct let neexistují,“ mrzí Ticháčkovou.

Zvýšení platů pro nepedagogy bude, řekl šéf odborů po jednání s ministrem

Gazdík upozorňuje i na to, že změna nemůže zůstat jen u redukce učiva, ale musí dojít i ke změně srovnávacích testů a přijímacích zkoušek na střední školy. „Musíme změnit zkoušky, jinak se budou žáci dál biflovat ne kvůli znalostem, ale kvůli testům a přijímacím zkouškám,“ uznává.

„Je potřeba vyřadit okruhy učiva, které se učí jen proto, že jsou obsahem přijímací zkoušky, to bude možné jedině tehdy, když se přijímací zkoušky změní a budou vycházet z potřeb škol a z talentu žáka a jeho osobnosti a zájmu,“ míní i Forum rodičů podle jeho mluvčí Hany Chalušové.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...