Úterý , 21. 05. 2024

Monika

Dovolená na Valašsku: Tradiční místo pro děti i dospělé

Valašsko
Na Valašsku se nachází mnoho tradičních dřevěných staveb.

15. 06. 2022

Rožnov pod Radhoštěm je krásné malebné město v srdci Beskyd. Je zde mnoho památek, které rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se tu také mnoho sportovišť a míst, na něž byste se s dětmi měli určitě vydat. Pokud se tedy chystáte na dovolenou směr Valašské Beskydy, určitě nepřehlédněte naše tipy.

Tradice a skanzen

V Rožnově pod Radhoštěm se nachází největší skanzen ve střední Evropě. Jedná se o krásné dřevěné městečko v srdci rožnovského parku na Valašsku. Skanzen se dělí na dvě části, a to na Dřevěné městečko a Mlýnskou dolinu. Uvnitř městečka můžete vidět dřevěný kostel sv. Anny z Větřkovic, který byl postavený na sklonku 19. století. Mimo kostela je zde k vidění stará Rožnovská radnice, starodávný hostinec, kuželna, Janíkova stodola nebo Valašský Slavín, hřbitov, na kterém jsou pochovány významné valašské osobnosti, například i Emil Zátopek.

Mlýnská dolina se rozprostírá na Karlově kopci. Jedná se o ukázku dědiny z 19. století, kde máte možnost vidět nejen krásné dobové dřevěné stavby, ale můžete se zde setkat také s velkým množstvím zvířat a lidí oděných do tradičních krojů. Na Karlově kopci stojí také velmi známá Jurkovičova rozhledna. Skanzen tedy určitě při dovolené v Rožnově pod Radhoštěm nemůžete minout.

Kozí farma

Pokud vaše děti milují zvířata, určitě si nenechte ujít kozí farmu Zerlinu. Farma se nachází v obci Vigantice, která leží hned vedle Rožnova. Na této farmě můžete vidět mnoho plemen koz, ovcí, ale také králíky, prasata, husy a psy. Je zde možnost prohlídky chlívku, pro objednané zde pořádají také kurzy dojení. A když už zde budete, na farmě určitě ochutnejte jejich vynikající zmrzlinu a sýry z kozího mléka.

Cyklostezka Bečva

Podél řeky Bečvy, která Rožnovem protéká, vede přibližně 31 km dlouhá cyklostezka. Díky této bezpečné cestě se na kole, koloběžce, kolečkových bruslích, ale také pěšky lehce dostanete z Rožnova na venkov. Stezka se line na jedné straně přes Dolní, Prostřední, až na Horní Bečvu. Na Horní Bečvě, která je z Rožnova vzdálená asi 15 km, leží vodní nádrž. Přehrada je v letních měsících vhodná pro koupání. Výhodou jízdy směrem na Horní Bečvu je to, že cesta zpět vede prakticky pořád z kopce.

K TÉMATU  Jak na vaše nehty a rty? Domácí rtěnka, magnetický lak a další netradiční vychytávky. Tohle je návod, jak si poradit za všech okolností!

Jestliže se z Rožnova pod Radhoštěm vydáte opačným směrem, dojedete přes Zubří a Zašovou až do Valašského Meziříčí. Ve Valmezu, jak se Valašskému Meziříčí říká, se nachází Zámek Kinských. Krásný původně barokní zámek z roku 1730 má mnoho komnat k nakouknutí. Děti určitě potěší, že si ve Valmezu mohou pohrát na velkém dětském hřišti, které se nachází jen asi 500 m od zámku.

 A co když na Valašsku prší?

Pokud vám déšť nevadí, můžete se po Valašsku procházet i v dešti, ale pro děti to asi nebude největší zábava. Proto bychom neměli zapomenout zmínit kryté bazény, které se zde nacházejí. Jeden, ten méně moderní, je přímo v Rožnově. Vstupné je zde levnější a naleznete v něm jak sauny, tobogán, tak i bazének s vířivkou. Ve Valašském Meziříčí je bazén modernější, ale zato dražší.

Pokud máte vody nad hlavu, můžete se s dětmi vydat do Pohádkových lázní v Rožnovském pivovaru. Tento výlet, bezpochyby ocení také tatínci, jelikož místní pivo patří na Moravě k těm nejlepším. A pokud hlavy rodiny své děti v zábavním parku pohlídají, maminky si zde mohou zajít na luxusní masáž nebo pivní koupel.

Další zajímavosti

Plánujete dovolenou v Rožnově pod Radhoštěm na více jak čtyři dny? Tak to určitě stihnete také návštěvu velkého kamenného obchodu Svět kamenů. Ráj pro milovníky minerálů, k výběru zde máte asi 100 druhů. Od malých kamínků, až po několikametrové skvosty.

Mezi další zastávky také bezpochyby doporučujeme UNIPAR. Jedná se o rodinnou svíčkárnu. Svíčky z tohoto podniku si kupují luxusní hotely po celém světe. A když jim zavoláte, rádi vám udělají prohlídku firmy.

Architekt Jurkovič

Kdybyste byli v Rožnově a nenavštívili byste Pustevny, asi by to nikdo nepochopil. Největší chlouba místního kraje. Slovenský architekt Dušan Samo Jurkovič dal základ stavbám na Pustevnách, ale také stavbám v okolí Rožnova. Nejznámější je stavba pojmenovaná k poctě české kněžny Libuše, znovu obnovený Libušín. Tato budova byla roku 1995 prohlášená národní kulturní památkou. Mezi další jeho stavby patří také již zmíněná Jurkovičova rozhledna.

K TÉMATU  Chcete si pořídit malé kotě? Víte, jak se o něj nejlépe postarat? Dejte na rady odborníka!

Pustevny

Na Pustevny se lze dostat vícero způsoby. Nejlepší je vydat se pěšky. S dětmi to ovšem není žádná legrace, a tak neváhejte sednout na autobus. Ten jede přímo z Rožnova a cesta trvá přibližně půl hodiny. Z Pusteven můžete s většími dětmi sejít přes horu Radhošť přímo k místnímu koupališti a v několika bazénech se po namáhavé cestě rovnou osvěžit.

Další variantou, jak se dostat na Pustevny, je vyjet lanovkou. Lanová dráha vede z obce Trojanovice, kde je také vyhlášené lanové centrum.

To byl jen malý výčet památek a zábavných atrakcí, které Valašsko nabízí. Nejdůležitější jsou ovšem nádherné a stále zelené beskydské kopce, které uchvátí každého.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

11 nejkrásnějších trekových tras v České republice, které si užijete i sama

Drobné úrazy k létu patří. Dva tipy, díky nimž se zahojí rychleji

Zdroje článku:
https://www.pustevny.cz/jurkovicovy-stavby/, https://www.zerlina.cz/, https://www.cyklostezkabecva.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?
Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.
Rádi byste si s partnerem, rodinou či přáteli pronajali byt, ale máte s hledáním bytu buď špatné zkušenosti, nebo jde dokonce o vaši vůbec první zkušenost? Máme pro vás několik tipů, jak vhodný byt bezpečně najít.
I ženy rády nosí trička. Lze je totiž kombinovat prakticky s jakýmkoliv kouskem oblečení. Hitem jsou bílá trička pod šaty na ramínka. Představíme vám trička pro ženy, které letos v létě můžete nosit všude.
Proč na ruce mít hodinky, které jen ukazují čas? Mohou mít celou řadu další inteligentních funkcí, které nám mohou usnadnit život. Zejména pokud jsme ve spěchu a nemáme čas lovit mobilní telefon z kabelky či kapsy, abychom se podívali, kdo nám zrovna telefonuje. To je ale jen jedna z výhod chytrých hodinek. Podle čeho se dají vybírat chytré hodinky?
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.
Nejúchvatnější pláže světa? Tyhle si zamilujete. Existují totiž místa, o kterých jste zákonitě nevěděly a my jsme se rozhodli vám je odtajnit. Tak schválně, kam byste se chtěly podívat?
Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.
Chtěla jsem vždycky dělat všechno správně, ale nedařilo se mi. Někdy jsem měla pocit, že jsem jeden velký omyl, že můj život je jeden velký omyl, a dnes si to myslí i moje rodina. Nevím, jestli jsem skutečně tak špatná, špatná máma, špatná manželka i dcera, ale rodina se mnou už nějaký čas vůbec nekomunikuje, a to mě trápí. Nejhorší ve svém životě snad už mám za sebou, ale i tak propadám beznaději.
Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?

Výběr článků

Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Lékaři vám často promlouvají do duše, abyste se lépe starali o srdce a mozek. Na jeden orgán ale často zapomínají. Přitom jde o ten největší v těle, který je zároveň nejdůležitější pro naši obranyschopnost. Sídlí v něm až 80 % buněk imunitního systému. Jedná se o střeva a je důležité je mít v dobré kondici. Jedině tak budete připraveni na případný střet s koronavirem.
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.

Nepřehlédněte

Zastřešené stání pro vůz má několik výhod. Tou hlavní je ochrana vozu před deštěm, kroupami nebo sněhem. Odpadá tak i ranní škrábání skla. Garážový přístřešek ale umožní i vaše suché a pohodlné vysednutí a naopak, stejně jako vyložení kufru. Přístřešek lze obvykle sladit s exteriérem domu, a nejčastější variantou na materiál jsou dřevěné trámy. Krytina může být stejná, jako na střeše domu, z tašek, ale používá se taktéž plech nebo světlopropustný plast či sklolaminát.
Říká se, že ženská stvoření jsou až příliš sebekritická. Žena s rovnými vlasy sní o dokonalých kudrlinách. Plné dámy se snaží zoufale hubnout, a ty štíhlé zkouší různými způsoby nabrat trošku té zdravé oblosti a tvarů. Čím to, že se sebou nedokážeme být nikdy spokojené? Může za to výchova, zažité stereotypy nebo to má jinou příčinu?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek