Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výběr daní z hazardu je rekordní, vede už sázení online

Hazardu přes internet covid přál. Není to ale dobrá zpráva. Lidé mají prostředí sázek a her stále na dosah, regulace je v tomto prostředí také mnohem složitější.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Karel PešekMF DNES

Podle dat ministerstva financí stát loni poprvé vybral na daních více z online hazardu nežli z her na pobočkách sázkových kanceláří či v kasinech. „V roce 2021 podíl výnosů daně z hazardních her provozovaných prostřednictvím internetu poprvé překonal 50 procent. V roce 2019 to bylo ještě přibližně 30 procent,“ upřesňuje Šimon Blecha z tiskového oddělení ministerstva financí.

Postupný přesun hráčů do online prostoru začal už před pandemií. Je zřejmé, že lockdowny změnu urychlily. Tento trend bude zřejmě pokračovat i letos.

„Pokud vezmeme v potaz data z daňových přiznání za první čtvrtletí roku 2022, tak je napříč všemi druhy hazardních her i nadále patrný setrvalý zájem hráčů o internetové hraní, a to i přes fakt, že po rozvolnění protipandemických opatření začaly opět land-based hazardní hry narůstat,“ dodává mluvčí.

Výnos z daní vzrostl

Statistiky ukázaly, že ani uzavření kasin a sázkových kanceláří kvůli covidu nedonutilo hráče svůj koníček jakkoli omezit. Loni stát vybral na daních z hazardu 12,5 miliardy korun, což je historicky nejvíce od té doby, co se hodnota sleduje. V předchozích dvou letech to bylo něco málo přes deset miliard. Projevil se na tom zřejmě i fakt, že sportovní svět doháněl akce z roku 2020.

„Zejména ve 3. a 4. čtvrtletí byl již patrný nárůst aktivit spojených s provozováním land-based hazardních her, a to hlavně v segmentu kurzových sázek, živých her a technických her. Oblast kurzových sázek byla také povzbuzena konáním dvou velkých sportovních akcí, jež byly přeloženy z roku 2020, konkrétně se jedná o mistrovství Evropy ve fotbale a letní olympijské hry,“ dodává Šimon Blecha.

Ubylo automatů a heren, přibývá kasin. Na vzestupu je online hazard

Na vyšších výnosech z daní se nicméně nejvíce podílel růst online hazardu. Ten i kvůli zavřeným kasinům a hernám rostl v segmentu, kterému se dříve dařilo více při osobním kontaktu.

Vzestup online hraní se týkal významně především takzvaných technických her, kdy technické zařízení ovládá přímo sázející. Sem spadají například automaty či elektromechanická ruleta. Na ty před covidem lidé chodili do heren či kasin. V online prostoru začali lidé hrát také mnohem více takzvané živé hry, to jsou třeba karty či kostky, kdy se sází proti krupiérovi či počítači.

V některých oblastech byl však online hazard dominantní už dříve. „Už v období před covidem byl podíl sázek online vs. retail u Fortuny zhruba 90:10 ve prospěch online, přičemž většina klientů, kteří preferují pobočky, mají sázení spojeno právě s návštěvou svého oblíbeného místa, prostředí internetu je až tak neláká,“ říká Petr Šrain, PR manažer společnosti.

Je třeba nicméně dodat, že část lidí stále preferuje sázení na pobočkách a do nich se také po rozvolnění vrátila. „Svědčí o tom návrat k předcovidovým procentům brzy po znovuotevření poboček, do nichž se klienti Tipsportu vrátili a náběry na pobočkách v některých měsících po covidu dokonce překonávaly náběry z roku předchozího. Pořád tak platí, že pobočky mají své místo jak pro příjem kurzových sázek, tak jako klientská podpora pro zákazníky nebo místo prodeje dalších služeb,“ říká Václav Sochor z Tipsportu.

Klienti Tipsportu dokonce sázejí z 95 procent přes internet, ale podle Sochora kamenné pobočky pro zbylých pět procent stále mají své místo.

Stovky tisíc jsou v ohrožení

Online trend podle odborníků na závislosti není příznivý. „Jde o to, že online hazard je dostupnější,“ říká Vojtěch Kozlík z organizace Sananim. Hry v kasinech či sázkových kancelářích jsou regulované státem. Funguje například rejstřík vyloučených hráčů. Herny a kasina musí splnit přísné podmínky, například 24hodinový kamerový dohled nad celými prostory či zákaz podávání alkoholu.

V online prostoru je dodržování pravidel složitější. České weby se sice musejí řídit českými zákony, ale na zahraničních webech mají hráči volné pole působnosti.

Ve hře Sportka byla tažena tato čísla... O rekordní výhře i importu do SSSR

Dalším problémem je také to, že v online prostoru má hráč slabší kontrolu nad prosázenými penězi. „Mohlo by se namítnout, že v kasinu lze také zaplatit kartou, ale tam vidím na displeji číslo,“ vysvětluje Kozlík. Hraní online je neustále dostupné, dotyčný nemusí nikam chodit. Hernu má na dosah v mobilu či počítači.

Podle Zprávy o hazardním hraní v České republice 2021 Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti 35 až 50 procent dospělých uvedlo, že v posledních 12 měsících hrálo hazardní hry. Do tohoto čísla se počítají také loterie, přičemž nejčastěji je uváděna právě účast na loteriích, tato data jsou z roku 2020.

Avšak údaje o tom, kolik je v Česku rizikových hráčů se liší podle metodiky. Problémové hráčství s rizikem vzniku závislosti se týká zcela jistě stovek tisíc lidí. Ve vysokém riziku vzniku závislosti se nachází až 200 tisíc lidí.

Mezi rizikovými hráči dominují muži, stoupá ovšem i počet žen. Lidé z nízkopříjmových skupin utrácejí za hraní proporčně větší část svých příjmů a hazardní hraní má tendenci se koncentrovat v ekonomicky znevýhodněných, sociálně vyloučených skupinách obyvatel.

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

13. května 2024  13:06

Nové třívozové jednotky RegioPanter v pondělí poprvé svezly cestující na trati z Prahy do Kralup...

Slovensko chce postavit nový jaderný blok, zapojení Ruska Fico odmítá

13. května 2024  12:51

Slovenská vláda má zájem postavit do státního vlastnictví nový jaderný blok s výkonem do 1 200...

Zaměstnanci textilek dodávajících obchodu Shein dřou i 75 hodin týdně

13. května 2024  9:50

Zaměstnanci dodavatelských firem čínského internetového prodejce textilu Shein pracují 75 hodin...

Inflace zrychlila, zdražovaly potraviny i pohonné hmoty, uvedli statistici

13. května 2024  9:14

Statistický úřad spočítal, že meziroční inflace v dubnu činila 2,9 procenta. V únoru a březnu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...