InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Bilince na Písecku se rádi setkali rodáci

BILINKA – V sobotu 18. června se v Bilince sešli rodáci. Poprvé se tato akce konala v roce 2012 u příležitosti sedmdesátých narozenin pamětníka Františka Máchy a lidé setkávání se vzpomínkami přišli na chuť. Druhé setkání se odehrálo v roce 2016, to ale nikdo netušil, že přijde koronavir a další setkání odloží až na letošek.



Vesnička, která je od roku 1961 součástí Bernartic, během sobotního odpoledne ožila. Vedle silnice vedoucí směrem na Týn nad Vltavou, se postavil stan. Tentokrát byl hlavně ochranou proti tropickému vedru. 

Historie obce spadá až do roku 1268, kdy už historické záznamy o vsi Bilinka hovoří. Ta patřila po velkou část své existence k takzvanému zboží nebo panství týnskému, tedy k Týnu nad Vltavou. Nejvyšší počet obyvatel měla v roce 1880, kdy v Bilince žilo 177 lidí.

Jak se Bilinka rozrůstala, našli tu uplatnění řemeslníci. Ve vsi byli kováři i tesař. Také do roku 1949 hospoda. Dále pak knihovna, obecní úřad, chudobinec. Roku 1924 byl založen dobrovolný hasičský sbor. Rok 1957 přinesl vznik JZD Bilinka.

Dnes už má Bilinka o poznání méně obyvatel, i přesto bylo v sobotu na co vzpomínat a o čem si povídat. Bernartický farář Pius Zdeněk Vágner sloužil u místní kapličky mši a a pak už hrála k dobré pohodě kapela Evergreen band. Opékalo se prase, hladem ani žízní nikdo netrpěl. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace