Tragickou dopravní nehodu po pádu stromu v Krkonoších, kdy zemřeli tři lidé, vyšetřují kriminalisté

20. červen 2022 14:50

Silnice ve směru na Pomezní Boudy v Krkonoších je po nedělním pádu stromu s tragickými následky stále neprůjezdná. Proč zhruba 150 let starý smrk zavalil osobní auto, ve kterém následně zemřeli tři lidé, zjišťují kriminalisté. Zatím nikoho neobvinili. Na místě zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Kromě mě sem ráno přijeli také lesníci, silničáři a specializovaná dřevařská firma. Silničáři odmontovali svodidla, lesníci posoudili stav dalších stromů, a ty, které označili jako rizikové, těžaři aktuálně kácí a odvážejí pryč.

Podle vyjádření mluvčího Správy Krkonošského národního parku Radka Drahného se neštěstí pravděpodobně nedalo zabránit. Strom byl sice podle původního ohledání napadený hnilobou, měl ale před svým pádem zelenou korunu i nepoškozený kmen, a nic tak prý nenasvědčovalo tomu, že spadne.

Je už jasné, co pád stromu způsobilo?

Není. Podle ochranářů způsobil pád asi 30 metrů vysokého smrku silný poryv větru. Kmen se zlomil asi 3 metry nad zemí a následně zavalil projíždějící auto, v němž jeli čtyři lidé. Tři z nich nehodu nepřežili a čtvrtý je v nemocnici.

Po příjezdu záchranářů na místo následně spadly ještě další dva stromy, ty už naštěstí nikoho nezranily. Část kmene smrku, který způsobil tragickou dopravní nehodu, dopoledne odvezlo nákladní auto policie a kriminalisté ho budou zkoumat.

Tragický pád stromu v Krkonoších na auto policie řeší jako usmrcení z nedbalosti

Podle vyšetřovatele, který byl na místě, to může trvat týdny. Policie událost vyšetřuje jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. A případnému pachateli hrozí až šestiletý trest vězení.

Silnice bude podle aktuálních informací neprůjezdná minimálně do večera. Kudy se lidé do Malé Úpy a nebo třeba k hraničnímu přechodu s Polskem dostanou?

Mají na výběr ze dvou tras po české straně. Jde o cesty uvnitř národního parku, které jsou za jiných okolností průjezdné jen se speciálním povolením. Dnes jsou tedy mimořádně otevřené pro všechny. Jedna vede přes Albeřice a druhá přes Velkou Úpu a Boudu Jana.

Tragický pád stromu v Krkonoších na auto policie řeší jako usmrcení z nedbalosti

Původně ta silnice měla být zprůjezdněna v 15:00 hodin odpoledne, podle všeho ale bude likvidace stromů na místě trvat déle. Před chvílí jsem mluvil se zástupcem Správy Krkonošského národního parku a silnice bude možná průjezdná dokonce až zítra.

Spustit audio

Související