InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cenu města Český Krumlov převzalo pět laureátů

 Autor: Petra Nestávalová

    Autor: Petra Nestávalová

ČESKÝ KRUMLOV – Ceny města Český Krumlov mají své majitele. V závěru minulého týdne se konalo jejich slavnostní předávání. Ocenění převzali tři krumlovští výtvarní umělci Jana Holcová, Vladimíra Konvalinková a Jindra Čapek. Mezi laureáty stanula také obecně prospěšná společnost ICOS Český Krumlov a in memoriam byla cena udělena vynikajícímu heligonkáři Janu Komendovi.

 

„V posledních letech jsme v zastupitelstvu vybírali spíše nižší počet oceněných, nicméně letošní nominace přinesly takové osobnosti, které ke Krumlovu neoddělitelně patří, a proto jsme nakonec vybrali finálovou pětku. Jsou to lidé, kteří městem žijí, jsou pro město obrovským přínosem a všichni si cenu právem zaslouží," vysvětlil starosta Dalibor Carda.

Za přínos v oblasti výtvarného umění a za vzdělávání mládeže získala Cenu města Jana Holcová, jež vyučuje výtvarný obor na Základní umělecké škole. Svým zápalem přivádí děti k umění, pomáhá žákům nahlížet na svět z jiné perspektivy a pro mnohé z nich se stala inspirací, když je navedla na uměleckou kariéru.

Dalším oceněným byl ilustrátor Jindra Čapek. „Jeho dětské knihy vyšly ve třiceti světových jazycích a už čtyřicet let si získávají obdivovatele na čtyřech kontinentech. Během svého působení doma i v zahraničí ilustroval přes sedmdesát knih českých i světových nakladatelství, spolupracoval s mnoha významnými spisovateli a získal bezpočet národních i mezinárodních cen. Svá díla a knihy vystavuje po celém světě, například v Curychu, Madridu, Benátkách, Římě, New Yorku nebo Tokiu," upřesnila tisková mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Za přínos k rozvoji občanské společnosti a kulturních aktivit ve městě obdržela cenu Vladimíra Konvalinková. Ve svém ateliéru na Latránu vyrábí originální umělecké, ale i praktické předměty z hlíny, které pak prezentuje na svých výstavách spolu s dalšími umělci. Podílí se také na pořádání kulturních akcí, například živého betlému, který neodmyslitelně patří k adventnímu programu ve městě. „Vladimíra Konvalinková zároveň loni oslavila životní jubileum, Cena města je tak zároveň darem i poděkováním za její kulturní obohacení Krumlova," zmínila mluvčí.

Známému heligonkáři Janu Komendovi byla Cena města udělena in memoriam. „Letos by oslavil své 100. narozeniny, žil a působil v českokrumlovském regionu po celý život. Jako zakladatel tria Voraři prostřednictvím stovek živých vystoupení oslovoval a řadou nahrávek pro rozhlas televizi dále oslovuje zejména starší generace," přiblížila Petra Nestávalová. Cenu převzal jeho syn Jan Komenda mladší.

Cenu města také obdržela obecně prospěšná společnost ICOS Český Krumlov za dlouhodobý přínos v oblasti sociální služeb a dobrovolnictví. V Krumlově působí více než 20 let a neustále rozšiřuje a zlepšuje své služby. „Pracovníci i dobrovolníci pomáhají zdravotně postiženým, dětem, seniorům nebo osobám a rodinám v krizi. Nad rámec své činnosti pořádají tradiční akce jako je například běžecký závod Krumlovská jedenáctka nebo charitativní projekt Polévka, která pomáhá," doplnila Petra Nestávalová.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace