Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Česko

V pátek přijdou bouřky, o víkendu teploty opět překonají horkých 30 stupňů

ilustrační snímek foto:  Petr Topič, MAFRA

Čtvrtek bude jasný a teplý, už v pátek ale začne přibývat oblačnosti a večer dorazí zejména do Čech velmi silné bouřky s přívalovými srážkami. Meteorologové varují i před možnými povodněmi a komplikacemi spojenými se silným větrem. V sobotu bude zataženo a obloha se znovu vyjasní v neděli, kdy teploty opět překonají třicet stupňů Celsia. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ).
  6:58aktualizováno  13:11

ČHMÚ varuje před velmi silnými bouřkami hlavně v Praze, Středočeském kraji a v jižních a západních Čechách. Výstraha bude platit od čtvrtečního poledne do soboty. Ojediněle může spadnout i přes 50 milimetrů vody za několik málo hodin. Hrozí tak zatopení níže položených míst nebo výpadky v energetice kvůli větru.

O něco slabší bouřky se vyskytnou po celém území Čech kromě Karlovarského kraje i na jižní Moravě. Až do soboty bude v Jihočeském kraji a na Vysočině platit povodňová bdělost. V Ústeckém a několika okresech Libereckého kraje budou teploty od čtvrtečního odpoledne šplhat i přes 31 stupňů a meteorologové varují před nebezpečím přehřátí či dehydratací.

Kvůli přívalovým dešťům od pátečního odpoledne přestane na většině území Čech platit výstraha před nebezpečím požárů, které hrozily zejména kvůli vysokým teplotám a suchu. Při rozdělávání ohně by si však měli nadále dávat pozor lidé na Moravě a Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji.

Dnes (ve čtvrtek) čekají meteorologové jasnou až polojasnou oblohu. Jen na Šumavě se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle objevit přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 26 až 30 stupňů, v dolním Polabí a Poohří ojediněle až 32, v 1 000 metrech na horách kolem 21 stupňů, v Jeseníkách a Beskydech kolem 18.

V noci na pátek meteorologové počítají s jasnou oblohou. Nejnižší teploty klesnou k 12 stupňům Celsia. Vát bude mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 5 metrů za sekundu, který bude k ránu na Českomoravské vrchovině zesilovat.

V pátek přes den bude zpočátku jasno. Od jihozápadu bude přibývat oblačnosti. Odpoledne se postupně na většině území Česka vyskytnou přeháňky nebo déšť, místy bouřky. Večer se v Čechách a na Českomoravské vrchovině ojediněle vyskytnou i velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 70 milimetrů.

Na severovýchodě země bude přibývat oblačnosti až večer, beze srážek. Nejvyšší teploty se vyšplhají k 27 až 31 stupňům. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr v rychlosti kolem 3 až 7 metrů za sekundu, místy s nárazy kolem 15 metry za sekundu. K večeru se v Čechách bude vítr měnit na západní a v bouřkách zesílí.

Během pátku bude přes naše území postupovat brázda nízkého tlaku vzduchu spojená s tlakovou níží nad Britskými ostrovy. V této brázdě bude postupovat přes naše území studená fronta, která přinese na většinu území, s výjimkou severovýchodu, přeháňky, déšť, místy i bouřky.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky nebo i bouřky. Později odpoledne a večer bude oblačnosti a srážek ubývat. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 18 a 14 stupni Celsia. Nejvyšší denní teploty kolem 21 až 25 stupni, při zmenšené oblačnosti až 28. Bude mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 metrů za sekundu, na Moravě a ve Slezsku zpočátku vítr jižní. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

V neděli by podle předpovědi ČHMÚ mělo být opět jasno až polojasno, během dne při zvětšené oblačnosti jen ojediněle přeháňky nebo bouřky, zejména v horských oblastech. Nejnižší noční teploty budou kolísat mezi 17 a 13 stupni. Nejvyšší denní teploty se dostanou i přes 30 stupňů Celsia.

V pondělí bude jasno až polojasno, později v Čechách bude od západu přibývat oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou místy až k 13 stupňům. Nejvyšší denní teploty budou 29 až 33 stupňů Celsia.

Autor: