Začátek léta oslavily České Budějovice svátkem hudby

Svátek hudby v Českých Budějovicích se letos připojil k mezinárodní tradici, která každoročně v den letního slunovratu rozeznívá ulice měst po celém světě živou hudbou dostupnou úplně každému. Celkem se lidem takto představilo přes 40 hudebníků, kapel, hudebních souborů nebo tanečníků. Živá hudba propojila pět zajímavých míst v historickém centru metropole. I tentokrát byl festival „putovní“, když se účastníci přesouvali za hudebníky od jednoho hudebního zastavení k dalšímu.

Hlavní myšlenkou svátku hudby je podnítit nejen profesionální ale i amatérské hudebníky a milovníky hudby, aby se setkali ve veřejném prostoru a proměnili ho ve spontánní živou hudební slavnost. Všichni interpreti vystoupili na akci bez nároku na honorář, hráli a zpívali lidem i sobě pro radost.

V historickém centru Budějovic zazněly různé žánry, od populární hudby a alternativy, přes rock a folk, po tradiční a renesanční vystoupení. Vystoupily například kapely In The River, Líný kvartet, Láďa Latka s triem nebo soubor Cantus Firmus zaměřený na evropskou renesanční, raně barokní i středověkou hudbu. I v letošním roce se slavilo nejen hudbou, ale i pohybem, který k hudbě neodmyslitelně patří. u kavárny Coffee on the Go na Sokolském ostrově. Na své si tak přišel každý, kdo má rád hudbu, zábavu a netradiční zážitek.

Jsme rádi, že si Svátek hudby našel své publikum, které ani tentokrát nezklamalo a vytvořilo spolu s kapelami skvělou atmosféru. Naším cílem je návštěvníkům poskytovat jedinečné nevšední hudební zážitky. Dlouhodobě zvyšujeme hudební kvalitu festivalu a snažíme se rozšiřovat nabídku o další zážitky. Jedním takovým letošním bylo piáno na ulici alias Budějcký klimpr. A už se těšíme, co vymyslíme na příští rok,“ uvádí organizátor festivalu Josef Korda.

„Budějcký klimpr“ se inspiroval uměleckým projektem pianin na ulici „Play Me, I’m Yours“ umělce Luke Jerrama. V Českých Budějovicích tak mají lidé do 30. června možnost projevit své muzikální nadání, ukázat veřejnosti skryté vlohy nebo si jen tak zahrát pro pohodu. To vše je možné díky historickému pianinu umístěnému vedle prodejny PEKAST u DK Metropol, na které si mohou zájemci zahrát denně od 8 do 20 hodin.

Celá akce byla tedy opět více než vydařená a za to patří obrovské díky skvělým hudebníkům i nadšenému publiku. Těšíme se opět za rok 21. června na shledanou!

Akci pořádala agentura Josefa Kordy společně s Alliance Française Jižní Čechy. Ta připravila trh s francouzskými výrobky na Piaristickém náměstí a pozvala k vystoupení francouzskou kapelu Oulala Jazz band. K akci se letos připojil Goethe-Institut Česká republika s koncertem německého muzikanta Uwe Kaa. Světový svátek hudby v Českých Budějovicích je podpořen z rozpočtu Jihočeského kraje a je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice.

You may also like...