Hlavní obsah

Macíkova hlava doletěla až k volantu. Teď se těší na nový kamion, Arnošt bude hasičem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždycky si myslel, že i kdyby jeho kamion dostal na trati sebevětší ránu, pilotova hlava stejně nikdy nedoletí až k volantu a nenarazí do něj. Vždyť ho má před sebou tak půl metru daleko. Spletl se. Martin Macík během posledního Dakaru na vlastní kůži pocítil, jak takový drsný hit v kabině vypadá. Unikátní záběry naleznete v našem videu, v němž pilot týmu Big Shock! Racing líčí, jak se chystá na příští ročník pouštního dobrodružství.

S Karlem už ne. Pojede Martin Macík Dakar s Vencou, nebo Pepou? Jaký bude nový kamion? Video: Sport.cz, Big Shock Racing

 
Článek

Rozlámaný byl pořádně, hlavně záda si vytrpěla své. „Velké hity jsme schytali dva. Technika je přečkala, já se potřeboval dál dohromady. Makali jsme s doktorem, trenérem i fyzioterapeutem, teď už se cítím výborně, že bych mohl startovat hned," směje se Martin Macík.

Do Dakaru 2023 zbývá půl roku. Ale přípravy na další ročník legendárního dálkového závodu už se roztáčejí na plné obrátky. Macíkova posádka se těší na závodní rozcvičku během blížící se rallye Baja Aragon.

Mechanici sedlčanského centra MM Technology i letos pracují na výrobě několika nových vozů. O závodní stroje, postavené partou českých dakarských vývojářů, začíná být značný zájem. Třeba nizozemský Fireman Dakarteam, jehož všichni členové jsou hasiči, převzal Arnošta - kamion, ve kterém na minulém Dakaru zažil premiéru v dresu týmu Big Shock! Racing pilot Martin Šoltys.

Budou se takhle smát čeští jezdci i na etapách Dakaru 2023? Jak se vypořádají s novinkami?Video: Sport.cz

„S Arnoštem jsme se rozloučili, máme radost, že je v dobrých rukou. Pilot Richard de Groot už se stihl v Sedlčanech několikrát projet. Na první pohled je vidět, že si Richard s Arnoštem budou rozumět," kvituje Macík.

Pilot se chystá už na svůj 11. dakarský start, společnost mu budou dělat osvědčení spolujezdci - navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda. Česká kamionová posádka už má na svém kontě 4. místo z roku 2021. Nový vůz, v němž se prožene Dakarem 2023, se právě staví. Jméno zatím nemá.

„Dobrá otázka, můžeme se zeptat třeba fanoušků," culí se Macík.

Martin Macík byl málem bez navigátora! Františka Tomáška chtěla o Dakar připravit dcerkaVideo: Sport.cz, Big Shock Racing

Finišuje také s přípravami na akci Posedlí Dakarem Open Air, díky níž se fanoušci na závodištích v Sedlčanech (2. července) a Přerově (30. července) o prázdninách potkají s českými závodníky.

Sejde se tam silná sestava dálkových jezdců. Účast přislíbil navigátor František Tomášek, piloti Martin Šoltys a Martin Kolomý, motocyklista David Pabiška nebo čtyřkolkář Zdeněk Tůma. Automobilovou sekci zastoupí tým Martina Prokopa. V Přerově nebude chybět ani Tomáš Tomeček. Fanoušci se mohou těšit také na osobní setkání se zkušenými dakarskými legendami - Josefem Kalinou, Ladislavem Fajtlem nebo Jaroslavem Joklíkem.

Návštěvníci akce na vlastní oči uvidí, jak piloti v ostrém tempu proženou své závodní stroje Sedlčanskou kotlinou nebo Přerovskou roklí, užijí si atmosféru v bivaku, dostanou možnost osobně si s jezdci i členy jejich posádek popovídat a vyzkoušet spoustu dalších aktivit.

Související témata: